Criza mondială în sănătate nu este din cauza lipsei de fonduri, ci a terapiilor ineficiente

Cineva spunea că definiția nebuniei este să continui să faci același lucru așteptând rezultate diferite. Mi-am reamintit acest lucru recent, citind un raport conform căruia Serviciul Național de Sănătate(National Health Service, NHS) din Marea Britanie nu poate asigura servicii șapte zile pe săptămână din cauza nivelurilor scăzute ale finanțării și personalului. Deși este cel de-al cincilea angajator din lume, având peste 1,7 milioane persoane angajate și un buget anual de 116.4 miliarde £ (148 miliarde $), NHS pare să fie acum în pragul colapsului. Cum medicii tineri au recurs la greve și acțiuni legale împotriva noilor contracte și se estimează o creștere a costurilor la 133.1 miliarde £ (169 miliarde $) în următorii 5 ani, nu pot să concluzionez decât că a continua să se acorde credit pe tratamentele cu medicamente sintetice și a se ignora abordările alternative de sănătate înseamnă a fi la limita nebuniei.

Dintre cele patru țări ale căror sisteme de asistență medicală formează NHS (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord), cifrele arată că spitalele din Anglia sunt într-o situație economică deosebit de precară. Aparent 80% dintre acestea sunt în deficit financiar. Pentru a rezolva această problemă, opținile principale în discuție includ concedierea personalului, instituirea de taxe (NHS este finanțat din fonduri publice, majoritatea serviciilor fiind gratuite la momentul utilizării) sau introducerea de ”raționalizări draconice” ale tratamentelor.

Având în vedere că timpul de așteptare pentru consultațiile la NHS și externările întârziate bat recordurile, vă puteți imagina că nu se va lua cu seriozitate în considerare alternativa terapiilor preventive cu bază științifică.Totuși este grăitor faptul că până și pentru o țară care a votat recent pentru Brexit acesta fiind cel mai mare vot pentru schimbare cunoscut vreodată, nu există nici un semn al vreunei reforme serioase în privința tipurilor de terapii oferite în sistemul de sănătate.

Utilizarea zilnică a suplimentelor nutriționale poate reduce costurile asistenței medicale

Desigur, Marea Britanie este departe de a fi singura țară care se confruntă cu creșterea astronomică a costurilor asistenței medicale. În întreaga lume, guvernele se confruntă din ce în ce mai mult cu o realitate care face ca sistemele lor de sănătate să devină nedurabile. Motivele recent invocate pentru acest lucru includ îmbătrânirea populației și escaladarea costurilor medicamentelor. Totuși se dă prea puțin, sau chiar deloc, atenție faptului că serviciile de asistență medicală sunt în general proiectate să trateze simptomele bolilor. Contrar impresiei care ne este indusă de industria farmaceutică și acționarii acesteia, prevenirea cauzelor bolii este esențialmente ignorată.

Având în vedere riscul incidenței bolilor în societatea noastră de astăzi, abordarea curentă a medicinei constă în a face în mod repetat aceleași lucruri și a spera în rezultate mai bune. În această privință, orice politician sau birocrat care susține că singurele opțiuni pentru a evita falimentul sistemelor de sănătate sunt reducerea personalului, creșterea taxelor sau raționalizarea tratamentelor, fie nu a studiat dovezile fie ne înșeală în mod deliberat.

Încă de acum câțiva ani, analizele economice au arătat că utilizarea zilnică a suplimentelor nutriționale poate reduce costurile asistenței medicale la nivel național. Cu titlu de exemplu, un studiu publicat în American Journal of Managed Care în 2013 a analizat un număr impresionant de 44 milioane de pacienți internați. Cercetătorii au descoperit că utilizarea suplimentelor nutriționale a redus durata medie a spitalizării cu peste 2 zile și costul mediu cu peste 4700 $. Mai mult chiar, probabilitatea respitalizării acelor pacienți a scăzut cu aproape 7%.

Cercetarea arată și că sume importante de bani pot fi economisite prin metode atât de simple cum ar fi suplimentarea aportului de vitamina D către populație. O recenzie publicată în 2010 a descoperit că faptul de a asigura populației Germaniei suficientă vitamina D generează o economie anuală de peste 37 miliarde € (41 miliarde $) în costurile asistenței medicale.

Adevărata reformă în sănătate constă în orientarea pe abordări naturale preventive

În ultimă instanță, scopul nostru este acela de a aduce o reformă radicală în sistemul de asistență medicală la nivel global, reorientându-l către abordări preventive. Întrucât acum se știe că bolile cronice sunt cauzate de deficitul pe termen lung al vitaminelor, mineralelor, aminoacizilor și altor microelemente nutritive, este clar că o sănătate și stare de bine optimă nu pot fi obținute prin intermediul unei forme de medicină orientate pe utilizarea medicamentelor.

Rezolvarea crizei mondiale a sistemului de sănătate nu se face prin investirea unor sume din ce în ce mai mari de bani în această direcție. Dacă banii nu sunt utilizați corespunzător și direcționați în mod deliberat către cauza primară a bolilor cronice, sistemele de asistență medicală vor rămâne prizoniere ale unui cerc vicios infinit de tratare a simptomelor, cu costuri din ce în ce mai mari.

De Sage Ross (lucrare proprie) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons from Wikimedia Commons

Adevărata reformă în sănătate implică recunoașterea cauzelor primare ale bolilor cronice și întreprinderea acțiunilor de protejare a populației prin utilizarea preventivă a abordărilor naturale cu baze științifice. Să sperăm că, mai devreme sau mai târziu, undeva în lume, un guvern ales va înțelege asta.

 

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2016/10/the-global-healthcare-crisis-isnt-due-to-lack-of-funding-but-to-ineffective-therapies/

Publicat cu permisiune