Deficitul de vitamina D, asociat cu creşterea riscului de aritmie

O nouă meta-analiză a dat la iveală faptul că deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de fibrilaţie atrială. Este cea mai comună formă de aritmie şi cea mai frecventă cauză a accidentelor vasculare cerebrale, şi se estimează că peste 33 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecţiune. Publicată în Noutrition Journal de către cercetători din China, analiza examinează un total de 13 studii care implică 6519 cazuri de fibrilaţie atrială în rândul a 74.885 participanţi. Pe baza rezultatelor, cercetătorii au tras concluzia că deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de fibrilaţie atrială, atât în rândul populaţiei în general cât şi al pacienţilor care sunt supuşi operaţiilor de bypass.

Observând că deficitul de vitamina D este comun în multe ţări în zilele noastre, cercetătorii descriu cum mai puţin de un sfert din populaţia SUA are o concentraţie serică de 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] peste 30 ng/ml. Fiind forma majoră circulantă în corp a vitaminei D, cercetarea sugerează că 30 ng/ml de 25(OH)D ar putea fi concentraţia minimă necesară pentru o sănătate optimă. Deşi sunt multe dezbateri asupra concentraţiei optime, există un consens din ce în ce mai mare asupra faptului că aportul de vitamina D recomandat de autorităţile guvernamentale în domeniul sănătăţii este insuficient.

Asocierea inversă între vitamina D şi riscul de fibrilaţie atrială

Cercetătorii au descoperit că o concentraţie serică de vitamina D mai mică de 20 ng/ml a crescut cu 23% riscul fibrilaţiei atriale, iar o concentraţie sub 30 ng/ml a crescut riscul doar cu 14%. Per total, rezultatele analizei demonstrează o asociere inversă între concentraţia de vitamina D şi riscul de fibrilaţie atrială.

În plus faţă de populaţia în general, cercetătorii au mai observat că deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de fibrilaţie atrială şi în rândul pacienţilor care suportă operaţii de bypass. În timp ce relaţia dintre nivelurile vitaminei D serice şi fibrilaţia atrială postoperatorie după bypass au fost mult dezbătute, cercetătorii spun că descoperirea lor nu este surprinzătoare. Studii anterioare au sugerat deja că deficitul de vitamina D este asociat cu o incidenţă crescută a anormalităţilor electrocardiorafice, de exemplu. Un studiu publicat în 2015 a examinat pacienţii supuşi operaţiilor pe inimă şi a descoperit că o concentraţie scăzută de 25(OH)D a fost asociată cu un risc semnificativ crescut de evenimente cardiace şi cardiovasculare majore.

Totuşi, oricât de importantă ar fi vitamina D, cercetările Dr.Rath în domeniul medicinei celulare au demonstrat că, pentru un control mai eficient al fibrilaţiei atriale, este necesară o abordare multi-nutrienţi.

Abordarea fibrilaţiei atriale din perspectiva medicinei celulare a Dr.Rath

În afară de recomandările de bază pentru sănătate celulară, Dr.Rath recomandă pacienţilor care suferă de fibrilaţie atrială să ia următoarele microelemente nutritive în doze mai mari:

 

VITAMINA C – Un element nutritiv de o importanţă vitatlă,vitamina C furnizează energie pentru metabolismul fiecărei celule. De asemenea furnizează moleculelor transportatoare de energie din grupul vitaminelor B energie celulară salvatoare de vieţi.
VITAMINELE B1, B2, B3, B5, B6, B12 şi BIOTINA –Vitaminele B sunt transportatori de bioenergie ai metabolismului celular, în special pentru muşchiul cardiac care generează şi conduce impulsurile electrice necesare pentru o bătaie normală a inimii.
COENZIMA Q10 – Cunoscută şi sub denumirea de ubiquinonă, acest element nutritiv este cel mai important în „lanţul respirator” a fiecărei celule. Joacă un rol vital în metabolismul energiei celulelor muşchiului cardiac.
CARNITINA – Un alt element nutritiv important, carnitina contribuie la utilizarea eficientă a bioenergiei celulare în „centralele energetice” (mitocondriile) celulelor muşchiului cardiac
MAGNEZIU ŞI CALCIU – Alături de potasiu, mineralele magneziu şi calciu necesare pentru conducerea optimă a impulsurilor electrice în timpul ciclului bătăilor inimii

Demonstrând eficienţa abordării medicinei celulare, cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au evaluat beneficiile clinice în cadrul unui studiu clinic dublu-orb control-placebo care a inclus 131 de pacienţi diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială.

Pentru a efectua studiul, pacienţii din 35 de centre de sănătate au fost împărţiţi în două grupuri. Un grup a primit programul de microelemente nutritive, iar celălalt o pastilă placebo identică, ce conţinea ingrediente inactive.

Cercetătorii au observat că, printre pacienţii care au luat programul de microelemente nutritive, numărul celor care au experimentat episoade frecvente de fibrilaţie atrială a crescut semnificativ pe perioada cât au luat microelementele nutritive. La sfârşitul celor 6 luni de studiu, doar 27% dintre ei mai raportau episoade frecvente. Mai mult, după doar 3 luni 22,7 % dintre pacienţii care au luat microelementele nutritive au raportat că nu mai au deloc episoade. Până la sfârşitul studiului numărul acestora aproape s-a dublat, ajungând la 43%.

Per total, cercetătorii au descoperit că urmarea programului de microelemente nutritive pentru întreaga perioadă de 6 luni a studiului a scăzut frecvenţa episoadelor de fibrilaţie atrială la pacienţi cu 30%. Cel mai important a fost faptul că aceste rezultate au fost obţinute fără ca pacienţii să aibă niciun fel de efecte secundare.

Având în vedere ineficienţa şi efectele secundare periculoase ale medicamentelor folosite pentru tratarea fibrilaţiei atriale, cu siguranţă că a venit timpul ca terapiile cu microelemente nutritive să urce pe scenă. Nu doar că o revizuire majoră în abordarea acestei probleme din punctul de vedere al medicinei convenţionale se impunea de mult, dar vieţile a milioane de pacienţi din întreaga lume depind de acest lucru.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/11/new-meta-analysis-finds-vitamin-d-deficiency-linked-to-increased-risk-of-irregular-heartbeat/

Publicat cu permisiune