Doar suplimentarea regulată cu vitamina C asigură protecția cardiovasculară

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr.Rath din California au publicat un nou studiu care demonsteează, pentru prima oară, faptul că numai o suplimentare consistentă cu vitamina C poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Studiul arată că aportul neregulat al acestui microelement nutritiv esențial nu aduce același efect benefic. Publicat în International Journal of Cardiovascular Research, studiul susține importanța unui aport suficient și constant de vitamina C pentru a asigura un profil optim al factorilor de risc din sânge, integrității peretelui vascular și sănătății cardiovasculare optime.

Cercetătorii au folosit un model de șoarece modificat genetic pentru aceste studii. Acest tip de șoarece imită două aspecte importante ale metabolismului uman: nu poate produce vitamina C în organismul său dar în același timp produce lipoproteina A (Lp(A)) specific umană.

Lp(a) nu există la animale. Cu atât mai mult cu cât nivelurile crescute ale lipoproteinelor de mică densitate (LDL cunoscută ca și ”colesterol rău”) și Lp(A) la oameni sunt factori de risc cunoscuți pentru formarea depozitelor pe pereții vasculari și ateroscleroză. Deci, caracteristicile acestui nou model de șoarece îl face deosebit de susceptibil la a dezvolta ateroscleroză și a prezenta alte caracteristici ale metabolismului uman.

Cercetătorii au comparat două situații experimentale: una în care vitamina C a fost temporar retrasă din alimentația șoarecilor și o alta în care acestora li s-a asigurat un aport zilnic de vitamina C pe o perioadă de 20 de săptămâni cât a durat studiul. Rezultatele au arătat că, în comparație cu grupul alimentat continuu cu vitamina C, șoarecii privați de vitamina C au dezvoltat un profil lipidic nesănătos. În sângele lor era un nivel mult mai scăzut al lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL, cunoscut ca și ”colesterol bun”). În plus raportul LDL/HDL (colesterol ”bun” / colesterol ”rău”) a fost mai mare decât în cazul șoarecilor care au beneficiat de suplimentare constantă cu vitamina C.

Cercetătorii au mai observat că șoarecii privați temporar de vitamina C au dezvoltat mai multe plachete pe arterele inimii. După fiecare perioadă de privare de vitamina C, mai multă Lp(A) se acumula în plachetele vasculare. Deși depozitele erau reversibile după realimentarea șoarecilor cu vitamina C, acest lucru a fost posibil doar în stadiile temporare ale întreruperii aportului cu vitamina C. Prin comparație, șoarecii hrăniți constant cu vitamina C au avut un risc mai scăzut de deteriorare a arterelor și rareori s-au constatat depozite de Lp(A).

Aceste domenii de pionierat care, după câte știm, nu au fost raportate nicăieri până acum, au implicații importante mai ales în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Vitamina C, un antioxidant esențial și un cofactor al sintezei de colagen, este solubilă în apă și nu poate fi stocată în organism. Ca atare trebuie furnizată zilnic prin alimentație pentru a preveni scorbutul – o afecțiune cu consecințe fatale. Deși scorbutul este rar întâlnit astăzi, deficitul de vitamina C nu este în niciun caz ceva neobișnuit. Acesta poate apărea odată cu schimbările de alimentație sezoniere, poate fi generat de boli, stres, alimentația incorectă sau suplimentare necorespunzătoare. Astfel, este posibil ca acest studiu de la Institutul de Cercetare Dr.Rath să acopere un gol important în ceea ce privește consecințele fiziologice ale aportului neregulat de vitamina C. Studiul arată și că, chiar dacă dozele corecte sunt administrate ulterior, deteriorarea sistemului cardiovascular generată de lipsa microelementelor nutritive nu poate fi complet reparată.

Deci, în rezumat, acest studiu oferă dovezi suplimentare asupra faptului că explicația Dr.Rath asupra cauzei care stă la baza bolilor cardiovasculare, și anume faptul că aceasta decurge din deficitul de vitamina C, este corectă. Într-un studiu publicat anterior, în 2015, Institutul de Cercetare Dr.Rath confirma această explicație arătând că deteriorarea structurală a peretelui vascular indusă de deficitul de vitamina C este suficientă pentru a declanșa depunerea Lp(A) și dezvoltarea plachetelor vasculare, Acest ultim studiu aduce acum un alt aspect important la imaginea de ansamblu, demonstrând că numai un aport zilnic constant de vitamina C poate asigura sănătatea cardiovasculară.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/03/dont-skip-the-vitamin-c-only-regular-supplementation-can-ensure-cardiovascular-protection/

Publicat cu permisiune