Dovezi tulburătoare asupra legăturii dintre antidepresive şi omucideri

investigație BBC desfășurată în Marea Britanie a dezvăluit dovezi tulburătoare asupra legăturii dintre medicamentele antidepresive și omucideri. După ce a înaintat, în numele libertății informației, o solicitare către Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor pentru sănătate din Marea Britanie (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA), postul de televiziune a descoperit că în ultimele 3 decenii 28 dintre omuciderile comise pe teritoriul țării au fost asociate cu oameni care luau inhibitori de serotonină (Serotonin Reuptake Inhibitors, SSRI). Discutând această descoperire, profesorul Peter Tyrer, psihiatru la Colegiul Imperial din Londra și care a studiat SSRI, a declarat ”Deja au fost prea multe cazuri cu această clasă de medicamente ca să mai putem considera că a fost întâmplător”.

SSRI este o clasă de medicamente care include produse precum Prozac, Paxil și Zoloft, și care a primit o atenție crescândă în ultimii ani, datorită rapoartelor care sugerează că aceste medicamente ar putea fi responsabile de efecte secundare devastatoare precum psihoza și violența extremă. Este previzibilă contestarea acestei acuzații de către companiile farmaceutice pentru care clasa de medicamente pentru sănătatea mintală a atins vânzări de aproape 35 miliarde dolari în 2015, iar pericolele generate de aceste produse chimice brevetate sunt în mod deliberat minimalizate de către media și chiar promovate ca purtând un ”risc minor pentru copil” în cazul în care sunt administrate în perioada sarcinii.

Asasinatul în masă al lui James Holmes

În SUA, cel mai notoriu dintre incidentele recente care implică utilizarea SSRI a avut loc în 2012 când James Holmes a ucis 12 oameni și a rănit alți 70 deschizând focul într-un cinematograf din Colorado. Holmes era un student în vârstă de 24 de ani care lua sertralină (Zoloft), un medicament din clasa SSRI, și care nu a avut antecedente de violență sau interes pentru arme. Comentând cazul, profesorul David Healy, psihiatru din Marea Britanie care l-a intervievat pe Holmes și a fost consultant în apărarea acestuia, a declarat ”Eu cred că dacă nu ar fi luat sertralină nu ar fi ucis pe nimeni”. Holmes a primit una dintre cele mai lungi condamnări din istoria crimelor din SUA – 12 sentințe pe viață plus 3318 ani de închisoare.

James Holmes

Asasinatul în masă al lui Joseph Wesbecker

Companiile farmaceutice au o istorie lungă de încercări de mușamalizare a legăturilor dintre SSRI și violență. Să luăm în considerare cazul lui Joseph Wesbecker, un bărbat de 48 de ani care în 1989 a mers cu un pistol la fostul său loc de muncă din Louisville, Kentucky, unde a ucis 8 oameni și a rănit alți 12, după care s-a sinucis. Crimele au avut loc la mai puțin de o lună după ce Wesbecker începuse să ia Prozac. Procesul intentat ulterior companiei producătoare Eli Lilly acuza faptul că administrarea de Prozac în cazul lui Wesbecker a contribuit la acțiunile sale.

Joseph Wesbecker
De Lord Gøn

Însă așa cum a raportat mai târziu New York Times în recenzia cărții Prozac Backlash despre pericolele SSRI, ”faptele au fost manipulate cu atenție, s-a încheiat un acord secret între reclamanți și compania producătoare a medicamentului în timp ce procesul era în desfășurare, iar Prozac a evitat să pună o etichetă de avertizare asupra posibilității de comportament violent sau sinucigaș”. Se bănuiește că în decursul deceniilor de când s-au introdus pentru prima oară SSRI, producătorii de medicamente au plătit miliarde de dolari pentru mușamalizarea proceselor intentate de pacienți, victime și familiile acestora.

Risc crescut de crime violente în rândul tinerilor care iau SSRI

Aflând despre această investigație a BBC, cu siguranță susținătorii SSRI se vor grăbi să sublinieze că aceste cazuri care le leagă în mod specific de manifestări violente sunt rare. Totuși, dovezi recente arată că tinerii care iau astfel de medicamente sunt mult mai susceptibili să fie atrași spre comiterea de crime violente decât se credea anterior. Date din Suedia publicate în revista PLOS Medicine în 2015 arată că adulții tineri cu vârste între 15-24 ani au un risc cu 43% mai mare de a comite crime violente atunci când iau SSRI comparativ cu perioada când nu au luat. Infracțiunile citate în studiu includ omucidere, asalt, jaf, răpire, abuz sexual și altele.

Deși disputele cu privire la riscurile SSRI vor continua fără îndoială pentru ceva vreme de acum înainte, un lucru este sigur și anume acela că industria farmaceutică intenționează să continue să înregistreze profituri uriașe de pe urma acestor produse, pentru cât mai mult timp posibil. Pentru a reuși acest lucru, ca și în cazul celorlalte medicamente brevetate pe care le promovează pentru alte probleme de sănătate, nu trebuie decât să se asigure de faptul că informarea publicului despre riscuri este minimă.

 

De Rainerzufall1234 (Lucrare proprie) [CC BY-SA 4.0],

via Wikimedia Commons

Între timp, desigur, afirmațiile despre presupusa lor siguranță vor continua să fie trâmbițate cât de mult posibil. De aceea, nu trebuie să ne îndoim niciodată de faptul că ”afacerea cu sănătatea mintală” a industriei farmaceutice, care se ridică la miliarde de dolari, este la fel de cinică precum contrapartida sa, care se ocupă de sănătatea fizică. Ideea de bază rămâne cea deja cunoscută din istorie, profitul pe seama vieții.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/07/bbc-investigation-uncovers-disturbing-evidence-of-link-between-anti-depressant-drugs-and-homicide/

Publicat cu permisiune