Deși este adesea considerată o problemă care afectează doar adolescenții, acneea poate afecta persoanele de toate vârstele. Apare atunci când foliculii de păr se blochează cu ulei și piele moartă, afecţiunea poate duce la dezvoltarea punctelor albe, punctelor negre, coşurilor și cicatricilor. Cei afectați suferă adesea de probleme emoționale considerabile. Din fericire, la fel ca în multe alte probleme de sănătate obișnuite în zilele noastre, terapiile pe bază de microelemente nutritive pot ajuta la tratarea acneei atât în mod eficient, cât și în condiții de siguranță.
Deşi ce cercetările sugerează că tendința de a dezvolta acnee poate fi moștenită, nu există nicio îndoială că alimentaţia și stilul de viață joacă un rol important. Studiile arată că există o relație strânsă între tiparele alimentare și afecțiunile pielii. Există dovezi că, la unii oameni, consumul de produse lactate poate juca un rol în acnee. De asemenea, a fost demonstrată o puternică legătură între acnee și fumat. Pentru oricine este afectat de această problemă comună a pielii, asigurarea unei alimentaţii sănătoase și a unui stil de viață sănătos este vitală.
Tratamentul convenţional al acneei
Tratamentele convenționale pentru acnee includ utilizarea de creme pentru piele și antibiotice. La femei se administrează uneori și medicamente contraceptive hormonale. Deși astfel de abordări pot avea ca rezultat îmbunătățirea, acestea nu sunt remedii, iar acneea pacientului se agravează invariabil dacă tratamentul este oprit. Mai mult, utilizarea pe termen lung a antibioticelor perturbă microbiota intestinală a organismului, rezultând efecte negative asupra imunității, metabolismului și stării generale de sănătate. Cercetările au arătat, de asemenea, o legătură între utilizarea pe termen lung a antibioticelor și dezvoltarea cancerului intestinal. Medicamentele contraceptive hormonale prezintă în mod similar pericole, inclusiv un risc de formare a cheagurilor de sânge care pun viața în pericol.
Tratamentul natural al acneei
Asigurarea a cel puțin 7 ore de somn de bună calitate în fiecare noapte, 2 până la 3 litri de apă plată pe zi, o alimentaţie organică bogată în fibre și microelemente nutritive și exercițiu fizic regulat, zilnic, sunt toate importante pentru prevenirea și tratarea cu succes a acneei. Consumul zilnic optim de microelemente nutritive este vital. Microelementele nutritive sunt deosebit de benefice în afecțiunile pielii includ vitamina A, vitaminele B, vitamina C, vitamina D, vitamina E, mineralele seleniu și zinc, acizii grași omega-3 și extractul de ceai verde (galat de epigalocatehină, EGCG). Probioticele s-au dovedit, de asemenea, utile.
În concordanță cu conceptul științific de medicină celulară al Dr. Rath, cercetările arată că deficitul de microelemente nutritive este frecvent întâlnit la pacienții cu acnee. Un studiu publicat în 2014 în revista Cutaneous Ocular Toxicology a descoperit deficit de vitamina A, vitamina E și zinc, de exemplu. Un studiu publicat în 2016 în revista PLOS ONE a constatat că pacienții au frecvent deficit de vitamina D.
Combinarea microelementelor nutritive pentru a profita de efectele lor sinergice s-a dovedit a avea efecte marcat pozitive asupra acneei. Un studiu publicat în 2008 în revista Lipids in Health and Disease a urmărit pacienții cărora li s-a administrat zilnic o combinație suplimentară de microelemente nutritive care conține acidul omega-3 acid eicosapentaenoic (1000 mg), EGCG (200 mg), zinc (15 mg), seleniu (200 mcg) și crom (200 mcg). Cercetătorii au descoperit că, pe lângă reducerea inflamației și roșeţei leziunilor cutanate, microelementele nutritive au dus și la o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale a pacienților.
Utilizarea combinațiilor sinergice de microelemente nutritive a arătat în mod similar beneficii în alte afecțiuni cronice ale pielii. Institutul de Cercetare Dr. Rath a publicat un raport de caz foarte impresionant al unei femei în vârstă de 36 de ani care suferise de psoriazis sever de la vârsta de 22 de ani. Boala era prezentă peste tot, cu excepția feței, iar pacienta folosea creme topice de 14 ani fără nicio îmbunătățire semnificativă. În timp ce își continua tratamentul obișnuit, pacienta și-a îmbunătățit obiceiurile alimentare și a început să ia o combinație specifică de microelemente nutritive care include vitamina C, aminoacizii lizină și prolină și alte microelemente nutritive esențiale. La sfârșitul celor șase luni, ea a raportat vindecarea completă.
Articol de Mirja Holtrop
Publicat cu permisiune