Acurateţea articolelor de pe Wikipedia: serioase semne de întrebare

În condițiile în care există un miliard de site-uri web iar numărul acestora crește zi de zi, cantitatea de informație disponibilă pe internet pare nelimitată. Pentru mulți oameni care caută informații pe internet o resursă cheie este Wikipedia, site auto-intitulat ca enciclopedie “liberă”. Acesta a fost lansat în 2001 de către Jimmy Wales și Larry Sanger și conține în cea mai mare parte material scris de utilizatori anonimi. În prezent Wikipedia conține 35 de milioane de articole în 288 limbi diferite și este cotat în mod constant ca unul dintre primele 10 în topul celor mai populare site-uri web. Totuși, dincolo de această publicitate exagerată, se ridică serioase semne de întrebare cu privire la acuratețea conținutului.

Când accesați informație pe Wikipedia, o regulă de bază de reținut este aceea că, dacă nu vă faceți separat și propria cercetare, nu aveți nici o posibilitate să știți dacă articolele pe care le citiți se bazează pe fapte, pe jumătăți de adevăr sau pe neadevăruri absolute. Deși Jimmy Wales se laudă adesea cu virtuțile imaginare ale creației sale și face afirmații umflate despre cât de demnă de încredere este aceasta, realitatea este foarte diferită.

De exemplu, luna trecută s-a descoperit că un articol care exista pe site de aproape 10 ani era pură ficțiune. Articolul despre “Jar’Edo Wens,” o presupusă zeitate a aborigenilor din Australia, s-a dovedit a fi o farsă – atât articolul cât și subiectul său. Și asta nu e tot. În perioada ianuarie – aprilie 2015 au fost descoperite 33 de farse majore printre articolele de pe Wikipedia. Și nu putem ști câte mai sunt pe site, care nu au fost încă descoperite.

Dr.Rath și Fundația noastră știu de multă vreme aceste lucruri despre Wikipedia. Sub mantia ”democrației”, a ”libertății cuvântului” și a ”societății deschise”, site-ul este folosit ca un instrument de control al opiniei publice din întreaga lume. În acest scop, un grup elitist de editori secreți de nivel înalt este acum responsabil cu controlul conținutului. Orice editări făcute de persoane din afara acestui grup au șanse să fie respinse.

Sunt eliminate cu rapiditate mai ales încercările de a publica pe Wikipedia informații care amenință interesele Cartelului Petrolului și Medicamentelor care înregistrează profituri de multe trilioane de dolari pe an. Este în special cazul informațiilor despre progrese în sănătatea naturală cu bază științifică, a cărei valoare este constant minimalizată iar susținătorii acesteia sunt defăimați. Mai mult decât atât, se pare că 90% dintre TOATE articolele cu temă medicală de pe Wikipedia sunt incorecte. Companiile farmaceutice, de pildă, au fost acuzate că ar edita articole pentru a elimina referirile la efectele adverse vătămătoare ale medicamentelor.

David H. Gorski, presupus a fi  editorul Wikipedia MastCell (Mastocitul), este un chirurg oncolog care a fost finanțat prin fonduri instituționale ale Departamentului de Apărare al SUA, Institutului Național pentru Cancer din SUA, Fundația ASCO și Fundația de Cercetări pentru Cancer Mamar. Primește și o alocație de 30.000$ din partea Bayer. Pentru a afla mai multe despre legăturile lui Gorski cu industria farmaceutică citiți acest articol.

 

 

 

 

 

Articolul despre Dr.Rath disponibil pe Wikipedia  este un exemplu clasic al modului în care Wikipedia încearcă să-și înșele cititorii în domeniul sănătății. Fiind ceea ce însăși politica Wikipedia descrie ca “pagină de atac,” articolul defăimează persoana Dr. Rath, nu conține nici o mențiune semnificativă despre cele peste 100 de studii revizuite de experți pe care le-a publicat în reviste științifice și încalcă regulile Wikipedia privind biografiile persoanelor în viață fiind scris aproape în totalitate într-un stil dezechilibrat și profund părtinitor.

De-a lungul anilor, când am încercat să corectăm unele dintre erorile faptice și afirmațiile profund părtinitoare din articolul despre Dr.Rath de pe Wikipedia, am realizat că faptele nu sunt binevenite pe Wikipedia atunci când sunt amenințate interesele industriei farmaceutice. Încă și mai rău este faptul că, practic pentru orice subiect pe care l-ați căuta prin motorul Google, aproape invariabil primul sau al doilea rezultat oferit este un articol de pe Wikipedia. Acest lucru nu ar fi atât de trist, dacă Wikipedia ar fi într-adevăr o sursă de informare corectă și demnă de încredere. Dar având în vedere măsura în care aceasta falsifică informații la nivel global înșelându-și cititorii, afirmația Wikipedia cum că dorește “să ne imaginăm o lume în care fiecare ființă umană poate împărtăși liber suma tuturor cunoștințelor” nu are nici o legătură cu realitatea.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2015/05/accuracy-of-articles-on-wikipedia-serious-questions-continue-to-be-raised/

Publicat cu permisiune