Adevărul despre industria farmaceutică

Adevărul despre industria farmaceutică

Industria farmaceutică se autoprezintă ca o industrie care luptă pentru prevenirea şi eliminarea bolilor dar, în spatele pretextului acestei nobile cauze, stoarce miliarde de dolari din subvenţiile a zeci de guverne şi pretinde ascultare oarbă din partea a sute de milioane de pacienţi. Industria farmaceutică încearcă să instaureze un monopol global ca „unic furnizor de sănătate”.

De fapt, industria medicamentelor farmaceutice nu este deloc o industrie a sănătăţii, este doar o industrie de investiţii. Deşi pretinde că aduce sănătate lumii, întreaga sa existenţă se bazează pe promovarea bolilor ca pieţe pentru medicamente brevetate, în valoare de multe miliarde de dolari. Oricine poate vedea cu uşurinţă că întregul model de afaceri al industriei farmaceutice se bazează pe fraudă şi înşelăciune.

Eliminarea bolilor, scopul pe care industria farmaceutică pretinde că îl serveşte, este de fapt lucrul împotriva căruia această industrie luptă cel mai viguros, dintr-un motiv cât se poate de evident: dispariţia bolilor ar distruge piaţa globală de medicamente pe care se bazează de fapt întreaga industrie.

Pentru a continua „cea mai mare fraudă din istoria omenirii” împotriva opoziţiei din ce în ce mai mari, industria farmaceutică foloseşte mari sume din profiturile sale de miliarde pentru a finanţa acţionari politici, pentru a mitui profesionişti din domeniul sănătăţii şi pentru a cumpăra media.

În 1997 Dr.Rath a descris industria farmaceutică drept „cel mai mare obstacol în calea sănătăţii lumii” şi de atunci au fost publicate numeroase cărţi care descriu impactul devastator al acestei fraude organizate asupra oamenilor şi societăţilor din întreaga lumii. Vă prezentăm mai jos o scurtă selecţie a acestor cărți.

 

De Dr.Marcia Angell

Dr Marcia Angell descrie industria farmaceutică precum o fraudă globală și analizează influența persuasivă a acestei industrii asupra medicinei și societății în ansamblu.

În introducerea cărții, ea spune clar: ”Această carte va expune adevărata industrie farmaceutică – o industrie care în ultimele două decenii a deraiat foarte mult de la scopul său original de a descoperi și produce medicamente noi și folositoare. Acum este în primul rând o mașinărie de marketing pentru vânzarea medicamentelor cu efecte dubioase. Această industrie își folosește averea și puterea pentru a coopta orice instituție care i-ar putea sta în cale inclusiv Congresul SUA, FDA, centrele academice medicale și profesia medicală însăși. Majoritatea eforturilor sale de marketing sunt în direcția influențării medicilor, fiindcă ei scriu rețetele”

 

De John Abramson

Promisiunea încălcată a medicinei americane

Potrivit lui Abramson, americanii cad pradă campaniilor de marketing și ajung să ceară medicamente și proceduri scumpe dar nenecesare, crezând că acestea reprezintă cea mai bună asistență medicală. Greșit, spune Abramson: deși în SUA și Canada se efectuează mai multe proceduri post-infarct miocardic, ratele de supraviețuire la un an rămân la fel.

Abramson demontează scamatoriile științifice prezentând rezultate ale studiilor clinice care conduc la prescrierea medicamentelor scumpe destinate scăderii colesterolului, chiar dacă eficiența lor nu a fost dovedită.

El face o afirmație puternică și coerentă despre faptul că medicina americană a deraiat grav și are nevoie de o nouă paradigmă – una care să nu fie atinsă de profituri.

De Ray Moynihan, Alan Cassels

Acest studiu accesibil despre coliziunea dintre știința medicală și industria farmaceutică subliniază modul în care companiile farmaceutice fac marketing pentru produsele lor fie redefinind problemele ca boli (disfuncția sexuală feminină) sau redefinind o boală pentru a cuprinde un procent mai mare de populație.

Acum medicii prescriu în mod obișnuit medicamentele pentru scăderea colesterolului (statine) care pot avea efecte secundare periculoase, când oamenii ar putea să își micșoreze riscurile de infarct miocardic în mod mai ieftin și mai puțin periculos, cu exercițiu fizic și alimentație corespunzătoare.

Prin marketing agresiv, finanțare de conferințe medicale și cadouri costisitoare, companiile farmaceutice câștigă medicii de partea lor pentru a diagnostica aceste ”boli” și a prescrie medicamente pentru ele.

De Alan Cassels, Dr. H. Gilbert Welch

Scanarea medicală și falsa vânătoare de boli

De ce nu ai vrea să fii scanat, ca să vezi dacă riști să faci cancer, boli cardiovasculare sau alte boli mortale?

E mai bine să fii sigur decât să regreți mai târziu. Corect? Nu te grăbi așa tare, spune Alan Cassels. Cartea sa ”Seeking sickness” (În căutarea bolii) ne duce în lumea scanărilor medicale unde practicieni binevoitori și o industrie motivată de profituri se oferă să ne salveze viața exploatându-ne fricile. El scrie că promotorii scanărilor fac promisiuni excesive despre beneficiile acestora minimizând efectele negative care pot varia între simplu disconfort și faptul de a pune viața în pericol.

Dacă faci o scanare pentru cancer de sân sau de prostată, nivel ridicat al colesterolului sau nivel scăzut al testosteronului, cineva abia așteaptă să te transforme într-un pacient.

Trebuie să îți pui doar o întrebare simplă: sunt pregătit pentru toate lucrurile care ar putea merge prost?

De Katherine Greider

Cum jefuiește industria farmaceutică consumatorii americani

Un raport meticulos dă la iveală exact modul în care industria farmaceutică crește vânzările de medicamente și taxează consumatorii în cea mai lucrativă piață de medicamente pe bază de rețetă din lume.

Studiile de cercetare sunt făcute astfel încât să susțină afirmațiile de marketing. Mulți medici din toată țara își iau informațiile despre noile medicamente de la agenții de vânzări.

Și din ce în ce mai mult medicamentele pe bază de rețetă sunt prezentate consumatorilor la TV și pe internet asociate cu imagini de speranță, teroare sau frumusețe.

După ce a creat un număr fără precedent de ”mega-mărci” – medicamente de succes cu vânzări mari – și au trecut printr-un val extraordinar de consolidări, unele companii farmaceutice se găsesc acum într-o poziție precară. Expiră brevetele produselor pilot. Iar pentru a susține creșterea așteptată pe Wall Street aceste companii trebuie să producă miliarde de dolari din noi venituri – și repede!

De Melody Petersen

Cum s-au transformat companiile farmaceutice în mașinării alunecoase de marketing și au făcut națiunea dependentă de medicamente pe bază de rețetă

În ultimii 30 de ani, companiile farmaceutice au preluat controlul asupra medicinei americane punând responsabilitatea pe umerii marketerilor lor. Aceștia inventează boli pentru a vindeca pastilele care le ”vindecă”. Ei confing medicii oferindu-le vacanțe în stațiuni de lux, cine luxoase și o mulțime de bani

Aceștia promovează medicamentele pe bază de rețetă la cursele NASCAR, în metrou și chiar în biserici. Medicamentele  pot salva vieți, dar promovare fără scrupule  acestor produse a ajuns la niște costuri înfiorătoare. Se estimează că medicamentele pe bază de rețetă luate conform instrucțiunilor ucid un cetățean american la fiecare 5 minute.

Dependenții de medicamente în rândul americanilor sunt mai mulți decât dependenții de cocaină. Iar străzile au devenit mai puțin sigure de când cei care iau medicamente în exces, sunt la volan. În cartea Our Daily Meds (Medicamentele noastre zilnice) ziarista Melody Petersen unește punctele pentru a arăta cât de subtile, extinse și periculoase au devenit puterile cartelului farmaceutic.

De Robert E. Catalano

Adevărul reprimat despre industria farmaceutică

Sute de mii de medicamente poluează sângele națiunii. Orice cutie de medicamente din America este sufocată de medicamente, toate în numele sănătății. Cetățenii seniori sunt cel mai rău loviți.

Nu doar că vârstnicii suferă de bolile create de aceste produse, dar sunt și ruinați financiar de costurile lor. Vârstnicii americii sunt slăbiți, bolnavi și decrepiți. Vârstnicii suferă de Parkinson, Alzheimer și lista poate continua. Vârstnicii Americii au o sănătate precară nu pentru că sunt bătrâni ci pentru că sunt îndopați cu medicamente și probabil au fost toată viața ignoranți în ceea ce privește alegerile alimentare.
Treaba medicului ar trebui să fie să întărească sistemul imunitar – nu să îl polueze. Faptul că fiecare vârstni din America ia până la 20 de pastile pe zi este o pană la pălăria forțelor de vânzări farmaceutice, dar drogarea bătrânilor Americii este o catastrofă națională.

De Howard Brody

Etica, profesia medicală și industria farmaceutică

Timp de decenii, profesioniștii din domeniul sănătății au trădat încrederea publică aacceptând beneficii din partea industriei farmaceutice.

Atât reprezentanți companiilor farmaceutice, cât și medicii, au promulgat raționalizări creative pentru a portretiza în mod pozitiv acest comportament, ca și cum ar servi cu adevărat interesului public. În această carte, Howard Brody afirmă că nu putem nici înțelege problema nici propune soluții utile până nu recunoaștem deplin multele niveluri ale activității care leagă aceste două industrii. Apoi, pentru ca să apară o schimbare reală, medicii nu doar că trebuie să își schimbe comportamentul, ci să schimbe și modul în care văd acțiunile omologilor și colegilor lor.

Putem să dăm legi și să implementăm reglementări astfel ca medicii care aleg să se focalizeze pe etică să nu fie prinși într-un mediu în care să simtă că înoată împotriva unui curent prea puternic ca să poată face o schimbare semnificativă, dar în cele din urmă o profesie trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria sa integritate.

De Linda Marsa

Cum a finanțat industria farmaceutică nesfințita căsătorie între știință și afaceri

O istorie a industriei farmaceutie din Statele Unite și a oamenilor care au susținut creșterea ei, dă la iveală începuturile producției de masă de penicilină, de când oamenii de știință împărtășeau voluntar informațiile și până astăzi când preocupările pentru profit modelează cercetarea către tratamente pentru SIDA și cancer. Primul tiraj 12500 exemplare

 

De Jill A. Fisher

Economia politică a studiilor clinice farmaceutice

Astăzi peste 75% din studiile clinice farmaceutice din Statele Unite se desfășoară în sectorul privat. Cândva privilegiul cercetătorilor academici, acum aceste studii importante sunt externalizate medicilor neacademici.

Conform lui Jill A.Fisher, această schimbare majoră în modul în care se desfășoară cercetarea medicală este rezultatul celor două probleme din asistența medicală a SUA: scăderea venitului medicilor și limitarea accesului pacienților la tratamente. Pe măsură ce medicii raportează diminuarea veniturlor din cauza relațiilor restrictive cu asiguratorii, a creșterii primelor de asigurare de malpraxis și a umflării astronomice a costurilor operațiilor în clinici private, sunt atrași către cercetări farmaceutice pe contract, pentru recompensa lucrativă a acestora.

De Fran Hawthorne

Afacerile și politica din spatele medicamentelor pe care le luăm și al alimentelor pe care le mâncăm

Din cauza importanței a ceea ce reglementează, FDA  ajuns sub o enormă presiune politică, a industriei și a consumatorilor. Dar presiunea merge cu mult peste promovarea obișnuită a grupurilor comerciale de la Washington. Mandatul său – un sfert din economia națională – duce FDA în mijlocul uneia dintre cele mai importante și mai delicate probleme ale societății moderne.

Această carte aruncă o privire mai atentă la practicile, oamenii și politicile acestui câine de pază în lumina presiunii competiționale și a tendințelor societății moderne, dând la iveală ceea trebuie să facă FDA, ce face efectiv – și ceea ce nu face – pe cine influențează și cum ar putea să își îndeplinească mai bine mandatul. Deciziile pe care le ia FDA sunt literalmente de viață și moarte.

De Jerome P. Kassirer

Cum poate complicitatea dintre medicină și marile afaceri să îți pună în pericol sănătatea

Unii medici ajung să fie cunoscuți ca prostituate. Acesta este un termen dur în imaginea temperată dar dură zugrăvită de Kassirer, despre cum marile afaceri corup medicina – dar conform lui Kassirer, soția unui medic a folosit cuvântul prostituată pentru a descrie faptul că soțul ei accepta plăți consistente pentru a promova produse medicale.

Kassirer, fost redactor șef al prestigioasei publicații New England Journal of Medicine notează în sera conflictelor de interese între afacerile centrate pe profit și medicina centrată pe oameni, precum marile cheltuieli ale industriei (î miliarde) pentru a face curte medicilor să le promoveze produsele, pentru a recruta medici să le prescre medicamentele sau, și mai alunecos, să prezinte discuții aparent obiective care, la o examinare mai atentă, favorizează produsele companiei, față de altele.

Capitolul final tratează despre ceea ce se poate face, încheind cu o posibilă hartă rutieră care include 10 puncte pentru implementare imediată care poate fi posibilă în primul rând prin legislație. Cititorului i se cere să ia o atitudine politică pentru a forța implementarea acestei legislații.

De John Virapen

Confesiuni din interiorul industriei farmaceutice

„Am mituit un profesor suedez să grăbească înregistrarea Prozac în Suedia” – John Virapen

Companiile farmaceutice vor să mențină oamenii bolnavi. Vor să facă oamenii să creadă că sunt bolnavi.  Și fac asta pentru un singur motiv: banii.

”Side effects: death” (Efecte secundare: deces) este o poveste adevărată despre competiție, mită și fraudă, scrisă de Dr. John Virapen care a fost numit Marele Insider (persoană care are acces la informații din interior) din pharma. În decursul celor 35 de ani petrecuți în industria farmaceutică pe plan internațional (în special ca manager Eli Lilly & Company în Suedia), Virapen a fost responsabil pentru marketingul mai multor medicamente, toate având efecte secundare.

Acum Virapen iese la rampă și ne spune toate micile secrete pe care nu s-ar fi dorit să le știți vreodată!

De David O. Friedrichs

Infracțiunea cu guler alb în societatea contemporană

Această carte este un ghid cuprinzător care acoperă subiecte ce merg de la problemele implicate în studiul crimelor gulerelor albe până la focusul principal pe caracterul răspunsului legal laa crimă.

 

De Peter Rost, M.D.

Peter Rost, M.D.,este un fost vicepreședinte de marketing al Pfizer, cea mai mare companie farmaceutică din lume. Publicată în 2006, cartea sa constituie o expunere extrem de negativă a industriei farmaceurice și dă la iveală stimulente ilegale acordate medicilor pentru prescrierea de medicamente, marketingul medicamentelor pentru copii, contabilitateaa falsă și alte activități ilegale și neetice.

Descriind sistemul de asistență medicală american ca fiind ”total și complet bolnav” Rost spune că ”cei mai slabi cetățeni ai noștri plătesc prețul, zi de zi”
Ca o mărturie puternică, povestea vieții lui Rost ca persoană din interiorul unei companii farmaceutice dezvăluie felul în care consumatorii americani sunt manipulați de sistemele de asistență medicală și faptul că această manipulare cuprinde fiecare parte a societății, de la oameni de știință până la renumitele Institute Naționale de Sănătate (NIH) care iau banii companiilor farmaceutice, la alte agenții guvernamentale precum FDA care primesc mare parte din finanţare direct de la industria farmaceutică.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/pharma-facts/

Publicat cu permisiune