Alimentația de tip mediteranean poate proteja oamenii împotriva unora dintre efectele nocive ale expunerii pe termen lung la poluarea aerului și reduce riscul de deces cauzat de infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale și alte cauze, conform noilor cercetări.
COMENTARIU
Având în vedere că alimentația mediteraneană este foarte bogată în antioxidanți și microelemente nutritive esențiale precum vitaminele, descoperirea că aceasta protejează oamenii împotriva expunerii pe termen lung la efectele nocive ale poluării nu este deloc surprinzătoare.
Ca o dovadă suplimentară că microelementele nutritive protejează sănătatea umană în acest mod, un studiu publicat în 2017 a descoperit că vitaminele B în doze mari pot ”reseta complet” deteriorările cauzate de cel mai periculos tip de poluare a aerului. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) journal, cercetătorii arătând că efectele expunerii la particulele fine de tipul celor produse prin arderea combustibililor fosili din motoarele vehiculelor pot fi reduse printr-o suplimentare zilnică cu vitamine B. Întrucât se știe că o astfel de poluare are efecte adverse semnificative asupra poluării aerului, descoperirea are implicații profunde în ceea ce privește politicile de sănătate publică din întreaga lume.
Acum, că a fost găsit un mijloc sigur și eficient de protecție împotriva celui mai periculos tip de poluare a aerului, guvernele din întreaga lume se confruntă cu o alegere clară. Vor începe, în sfârșit să acționeze în interesele de sănătate ale cetățenilor lor, sau vor continua să acționeze în direcția intereselor financiare ale companiilor multinaționale chimice și energetice, permițând nenumărate alte decese care acum pot fi împiedicate? Fără îndoială, dacă vor face alegerea greșită, istoria nu îi va judeca cu blândețe.
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/06/mediterranean-diet-may-reduce-effects-of-air-pollution/
Publicat cu permisiune