
Alimentele ultra-procesate, asociate cu 32 efecte negative asupra sănătăţii
Alimentele ultra-procesate sunt direct asociate cu 32 de efecte dăunătoare asupra sănătății, inclusiv un risc mai mare de boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2, tulburări psihice și moarte timpurie, potrivit celei mai mari analize de acest gen din lume.
[Sursa: theguardian.com]
Publicată în British Medical Journal, această ultimă recenzie care analizează alimentele ultra-procesate a implicat aproape 10 milioane de oameni. Evidențiind creșterea consumului global al acestor alimente și efectele lor dăunătoare, rezultatele se aliniază cu numeroase studii anterioare care le asociază cu efecte negative asupra sănătății.
Categoria alimentelor ultra-procesate include articole precum gustări ambalate, băuturi carbogazoase și preparate gata de consum. Bogate în aditivi artificiali, zahăr, grăsimi și sare, dar sărace în microelemente nutritive esențiale, la persoanele mai tinere, mai sărace sau din zonele defavorizate, astfel de alimente pot reprezenta până la 80% din alimentația zilnică.
Noua recenzie subliniază necesitatea măsurilor de reducere a consumului de alimente ultra-procesate. Într-un editorial asociat, cadrele universitare propun implementarea unei abordări similare cu cea folosită pentru reglementarea tutunului. În plus, un alt studiu recent publicat în revista The Lancet Public Health sugerează că obligarea etichetării caloriilor în magazinele alimentare ar putea preveni mii de decese legate de boli cardiovasculare în Anglia în următoarele două decenii. Dacă vor fi urmate sau nu astfel de strategii, va depinde în mare măsură de capacitatea puternicei industrie alimentare multinaționale de a le rezista.
Află mai multe despre pericolele alimentelor ultra-procesate, citind acest articol de pe site-ul nostru.
Publicat cu permisiune