Deși criticile la adresa creșterii prețului medicamentelor continuă să se înmulțească, compania de cercetări statistice în domeniul sănătății IMS Health a prognozat o creștere a vânzărilor anuale ale industriei farmaceutice cu 30%, atingând amețitoarea cifră de 1,4 trilioane de dolari până în 2020. Și mai îngrijorător este faptul că prognoza mai prevede că, tot până atunci, jumătate din populația lumii va trăi în țări în care utilizarea medicamentelor va depăși o doză de persoană pe zi. Condusă de prețurile astronomice ale noilor medicamente, creșterile scandaloase ale prețurilor celor existente și propaganda bolilor care intenționează să plaseze populații întregi în grupuri de risc care necesită tratament medicamentos, nu mai încape nici o îndoială asupra faptului că “afacerea cu boala” nu poate fi susținută din punct de vedere financiar. Dacă omenirea nu se va elibera din strânsoarea ghearei Cartelului Farmaceutic, sistemele naționale de asistență medicală vor fi din ce în ce mai expuse riscului de a intra faliment.
Ca să avem o perspectivă asupra cifrei de 1,4 trilioane $, dacă industria farmaceutică ar fi o țară, Produsul intern brut (PIB) la această valoare ar face-o să fie pe locul 14 în topul celor mai bogate națiuni ale lumii. Altfel spus, dintre cele 194 țări care au PIB listat pe site-ul Băncii Mondiale, suma de 1,4 trilioane $ depășește venitul național al 180 dintre acestea. Numai vânzările anuale ale companiei farmaceutice Novartis care au depășit 51 miliarde $ în 2014, depășesc PIB al peste jumătate dintre țările lumii.
Industria farmaceutică nu este durabilă din punct de vedere al mediului
Industria farmaceutică nu poate fi durabilă nu doar din punct de vedere financiar, ci și al mediului înconjurător. Există din ce în ce mai multe dovezi, în întreaga lume, că firmele farmaceutice poluează mediul și până și sursele de apă potabilă sunt contaminate cu cantități măsurabile de medicamente chimice periculoase.
Un studiu publicat în 2009, de exemplu, a descoperit că peștii pescuiți în apropierea stațiilor de tratare aapelor uzate care deserveau cinci orașe mari din S.U.A. conțineau reziduuri de substanțe farmaceutice. Testele au dat la iveală faptul că cel puțin 46 de milioane de americani beau apă contaminată cu substanțe farmaceutice. Între timp, oamenii de știință din Marea Britanie cu găsit medicamente pentru tratarea cancerului în apa de robinet și niveluri din ce în ce mai mari de antidepresive în apele de coastăceea ce le trezește îngrijorarea că acest lucru ar putea afecta grav echilibrul natural al ecosistemului și chiar deteriora lanțul trofic. Se crede că cele mai înalte niveluri ale medicamentelor în apă sunt în India, unde s-au găsit 21 de ingrediente farmaceutice diferite – la niveluri de 150 de ori mai mari decât cele din S.U.A.
Guvernele au eșuat în reglementarea corespunzătoare a industriei farmaceutice
Dacă se iau în considerare, în plus, și problemele legate de toxicitatea medicamentelor, bolile induse de medicamente și finanțarea grupurilor caritabile de pacienți ca mijloc de a câștiga influență, este foarte clar că industria farmaceutică amenință sănătatea umană. Din acest punct de vedere este la fel de clar faptul că guvernele, deși sunt conștiente de fapte, eșuează lamentabil în datoria lor de a reglementa corect companiile farmaceutice.
Marea Britanie oferă dovezi concrete ale acestui lucru, sub forma unui raport remarcabil intitulat „Influența Industriei Farmaceutice”. Publicat în 2005 de către Comisia de Sănătate a Camerei Comune, acesta critică dur influența industriei farmaceutice asupra practicii medicale și asistenței medicale în Marea Britanie. Totuși răspunsul oficial al guvernului Marii Britanii la acest raport a ignorat multe dintre aspectele cheie pe care acesta le sesiza și efectiv a dat la o parte unele dintre cele mai importante recomandări ale acestuia. Aparent încercând să ofere o scuză pentru acest lucru, răspunsul afirma că ”industria farmaceutică este un sector important în Marea Britanie” și că ”are un record impresionant în domeniul inovațiilor în beneficiul pacienților și al investițiilor în economie”.
Industria farmaceutică nu are nevoie de susţinerea noastră
În ultimă instanță, din orice direcție am privi, ”afacerea cu boala” a industriei farmaceutice nu este durabilă. Deci, cu cât mai rapid poate fi înlocuită de un sistem real de asistență medicală preventivă bazat pe descoperiri științifice în domeniul cercetărilor asupra vitaminelor și sănătății celulare, cu atât va fi mai bine atât pentru pacienți cât și pentru costurile asistenței medicale. Până atunci, de câte ori vi se cer donații pentru vreun grup caritabil al pacienților care adună bani pentru a finanța cercetarea medicală, amintiți-vă că industria farmaceutică – o afacere de trilioane de dolari – nu are nevoie de susținerea noastră financiară.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune