comment0745

Analgezicele pot afecta hormonii sexuali, punând în pericol copiii încă nenăscuţi

Utilizarea analgezicului acetaminofen în timpul sarcinii poate provoca anomalii nocive ale hormonilor sexuali, potrivit unui studiu condus de cercetătorii din San Diego.

COMENTARIU

Există tot mai multe dovezi că analgezicul acetaminofen (paracetamol) prezintă pericole atât pentru copilul nenăscut, cât și pentru bebelușii mici. De exemplu, un studiu publicat în 2016 a constatat că administrarea medicamentului în timpul sarcinii sau administrarea lui la bebeluși în timpul copilăriei este asociată cu dezvoltarea astmului la copil câțiva ani mai târziu.

Demonstrând în continuare riscurile acestui medicament, o recenzie științifică publicată în 2015 a analizat riscurile de a lua acetaminofen pe termen lung și a constatat că pericolele sale sunt aparent subestimate chiar și de către medici. Realizată de cercetători din Marea Britanie, recenzia a examinat opt studii care evaluează asocierea dintre utilizarea cronică a analgezicului și evenimentele adverse grave. Spre deosebire de impresia generală dată de industria farmaceutică și de acţionarii acesteia, cum că acetaminofenul ar fi un medicament sigur de tip „vindecă-tot”, cercetătorii au descoperit că utilizarea pe termen lung a acestuia crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, insuficiență renală, sângerare gastrointestinală și o deces prematur.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/02/painkiller-may-disrupt-sex-hormones-placing-unborn-babies-at-risk/

Publicat cu permisiune