Analgezicele și sedativele, asociate cu riscul crescut de a comite omucideri

Cum 70 milioane de cetățeni americani iau medicamente psihotrope și numărul de asasinate comise cu arme de foc în SUA a crescut dramatic în ultimii ani, s-a speculat de ceva timp că anumite clase de medicamente pe bază de rețetă ar putea contribui la dezvoltarea unui comportament criminal. Recent s-a atras atenția încă și mai mult asupra acestei ipoteze tulburătoare, când s-a descoperit că pilotul vinovat de  prăbușirea intenționată a zborului 9525 Germanwings în munții Alpi lua antidepresive. Acum, pentru prima oară, un studiu publicat în revista World Psychiatry a dat la iveală faptul că analgezicele și sedativele sunt asociate cu un risc crescut de a comite omucideri.

Analizând datele a 959 persoane cu vârste între 13 și 88 ani, condamnate pentru omucidere între 2003-2011, cercetătorii din Finlanda au studiat înregistrările din registrul național al medicamentelor. Au fost studiate și rapoartele poliției pentru a se stabili dacă criminalii fuseseră considerați beți sau drogați la momentul comiterii crimelor. Ca grup de control, cercetătorii au comparat fiecare persoană care a comis omucidere cu alte 10 care nu au făcut-o, dar care aveau aceeași vârstă, același sex și locuiau în aceeași localitate.

Spre surpriza totală a cercetătorilor, a rezultat că riscul cel mai mare era cauzat de utilizarea analgezicelor antiinflamatorii comune precum paracetamolul (acetaminofen) și ibuprofenul care măreau probabilitatea de comitere a omuciderilor cu peste 200%. În mod similar, analgezicele pe bază de opiu creșteau riscul cu 92%, sedativele cu benzodiazepină cu 45%, iar antidepresivele cu 31%. Semnificativ este faptul că deși 79% dintre omucideri implicau și consumul de alcool, conexiunea între riscul de comitere a omuciderilor și diferite categorii de medicamente a rămas statistic semnificativă.

Deci, așa cum ne reamintește și acest studiu, nu există ”medicament sigur”. Dacă aveți îndoieli, luați în considerare faptul că un studiu recent a examinat riscurile administrării de paracetamol pe termen lung, asupra sănătății concluzionând că pericolele sunt subestimate chiar și de către medici. Spre deosebire de impresia generală indusă de industria farmaceutică și acționarii acesteia, cum că paracetamolul ar fi un medicament ”vindecă-tot” sigur, studiul a demonstrat faptul că utilizarea acestuia pe termen lung mărește riscul de infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, insuficiență renală, sângerări gastrointestinale și moarte timpurie.

Totuși, în ultimă instanță, cum analgezicele sunt cea de-a treia categorie de încasări din vânzări care se ridică la aproape 60 miliarde $ anual, realitatea este că industria farmaceutică nu se preocupă de dezastrele cauzate de produsele sale toxice. Forța sa conducătoare nu este îmbunătățirea sănătății oamenilor, ci profiturile acționarilor săi. Creată artificial și dezvoltată strategic de-a lungul unui întreg secol de către aceleași grupuri de investiții care controlează industriile chimice și petrochimice globale, industria farmaceutică se bazează în vânzările sale anuale de miliarde de dolari  pe brevetarea de noi medicamente. În esență, aceste brevete permit companiilor farmaceutice să definească arbitrar profitul pentru produsele lor.

Însă cum mass-media globală câștigă un procent semnificativ din acest venit din reclama la medicamente, este clar că ar fi naiv să ne așteptăm să vedem titluri în ziare care să conțină adevărul complet, nealterat, despre industria farmaceutică. În schimb, cel puțin în ceea ce privește legătura recent descoperită între medicamente și omucideri, estimăm că multe canale de știri fie vor ignora această informație, fie, dacă o vor transmite, vor avea grijă să o însoțească cu avertismentul că ”sunt necesare mai multe cercetări”. De aceea, un fapt tragic este acela că, până când nu se va pune capăt ”afacerii cu boala”, încă multe vieți vor mai fi distruse și nenumărate persoane nevinovate vor continua să moară.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2015/06/painkillers-and-sedatives-associated-with-increased-risk-of-committing-homicide/

Publicat cu permisiune