Anti-îmbătrânirea de succes: să fii mai tânăr decât vârsta ta!

Jack LaLanne a fost o imagine a fitness-ului. El a demonstrat că vârsta nu reprezintă o limită pentru performanța fizică. A devenit celebru după ce a înotat de la Alcatraz la Fishermans Wharf cu cătușe la mâini și în același timp trăgând o barcă de o tonă. A făcut acest lucru la vârsta de 60 de ani. La vârsta de 70 de ani a remorcat 70 de bărci cu 70 de oameni prin Long Beach Harbor, fiind legat în cătușe și lanțuri. A încetat din viață la vârsta de 96 de ani și și-a făcut rutina zilnică de exerciții fizice până în ultima zi a vieții sale.

Ideea este să mori tânăr (dar cât mai târziu posibil)

Îmbătrânirea nu este ceva ce pur și simplu se întâmplă, un proces asurpra căruia nu avem niciun control. Este un proces natural și o parte a condiției umane. Însă îmbătrânirea accelerată este o boală creată de om.

Nimeni nu vrea să trăiască cu o sănătate șubredă, un corp fragil și slab, capacitate mentală redusă și umilința supremă de a trebui să depindă de alții în fiecare zi, pentru a putea să trăiască.

Totuși, biologic vorbind, este perfect posibil să fii mai tânăr decât vârsta măsurată în ani. Corpul tău este un sistem proiectat să se poată auto-repara și să te mențină funcțional atâta timp cât ai grijă de el. Dacă ai un stil de viață corect, poți fi chiar mai sănătos la vârsta matură decât erai în tinerețe.

Rețeta pentru îmbătrânire rapidă: 
Supraponderalitate, lipsa exercițiilor fizice, mult stres, dependență de cofeină, alcool în exces, consum ridicat de dulciuri, îndulcitori artificiali, deficit de acizi grași esențiali și niveluri ridicate de grăsimi trans, supraîncărcare cu toxine, somn insuficient, supraexpunere la radiațiile telefoanelor celulare.

Există multe obiceiuri proaste care pot accelera procesul de îmbătrânire.

Și apoi, când începi să nu te simți bine, te duci la doctor. Dar nu este treaba medicului tău să repare aceste lucruri. Chiar și după mulți ani de instruire, cei mai mulți doctori abia dacă au idee ce înseamnă cu adevărat să fii sănătos și cu atât mai puțin ce ar fi necesar pentru a obține și menține o sănătate optimă.

Iată un exemplu: se știe de multă vreme că celulele canceroase prosperă din fermentarea zahărului ca sursă primară de energie. Dar îi informează medicii oncologi pe pacienți despre pericolele zaharurilor procesate? Foarte rar sau niciodată. În schimb, în spitalele de copii se oferă dulciuri și acadele copiilor bolnavi de cancer. Ei pur și simplu nu se gândesc. Când un bolnav de cancer mănâncă zahăr e ca și cum ai turna benzină peste un foc aprins.

Îi informează medicii oncologi pe pacienți despre pericolele zaharurilor procesate? Foarte rar sau niciodată.

Iar când este vorba de anti-îmbătrânire, zahărul joacă de asemenea un rol important în procesul de îmbătrânire.

Nu spun că nu trebuie să urmați medicina convențională, ci doar că beneficiile sale principale sunt doar în camera de urgențe și îngrijire a traumelor. În urma progreselor făcute de chirurgie în ultimii ani, medicina convențională s-a specializat mult în tratarea afecțiunilor acute. Dar pentru anti-îmbătrânire respectiv pentru afecțiunile cronice degenerative, medicii convenționali sunt acum doar vânzători legali de medicamente care folosesc medicamentele chimice pentru a gestiona simptomele problemelor de sănătate,nu  cauza  care stă la originea acestora, după cum a descoperit Dr. Matthias Rath, M.D., cu decenii în urmă. De atunci și-a dedicat întreaga viață pentru a lupta împotriva  industriei farmaceutice și a acționarilor săi.

Medicamentele chimice nu sunt doar o amenințare la adresa sănătății tale, ci te și îmbătrânesc cu viteza luminii. Și ca o consecință, așa numitele ”tratamente de frumusețe” cu botox și alte substanțe similare care sunt injectate în corp au devenit o nouă mare piață. Dr. Erin Gilbert, profesor de dermatologie la universitatea din New York declară că “toate tratamentele de umplere a ridurilor pot induce efecte adverse grave pe termen lung”. În pofida acestui fapt, cererea pentru astfel de tratamente rămâne la cote înalte. Restylane, un medicament popular destinat acestui scop, a fost lansat cu 15 ani în urmă și de atunci a fost injectat de 16 milioane de ori.

Dar există și alternative naturale pentru a-ți păstra aspectul frumos. Să ai grijă de sănătatea ta este cel mai bun factor anti-îmbătrânire.

La vârsta de 74 ani, Anette Larkins din Ashville (SUA) este un miracol în viață. Ea arată de parcă ar avea 40 de ani. Mama și bunica ei au murit la vârste tinere de cancer și majoritatea membrilor familiei ei suferă de diabet.  Dar deși are aceeași moștenire genetică, Larkins este sănătoasă și agilă. Ea spune că secretul ei este că nu a luat niciodată medicamente și nu a consumat mâncare procesată. În schimb trăiește după principiul lui Hipocrate ”Alimentul să-ți fie medicament și medicamentul să-ți fie alimentele”. Ea își crește propriile legume și plante în grădina proprie, bea doar apă de ploaie pe care o adună singură și nu a mâncat carne de peste 40 de ani.

Terapiile de substituție hormonală și îngrijirea pielii cu metode chimice  nu au rolul de a te face mai tânăr ci doar de a face bani

Pe măsură ce corpul îmbătrânește, producția de hormoni scade. Acest lucru ne afectează fertilitatea, funcțiile sexuale, dispoziția, energia și aspectul fizic. Industria farmaceutică pretinde că are răspunsuri la aceste lucruri și promovează medicamente pentru substituție hormonală ”bioidentice și individualizate”. Totuși, studiile arată legături directe între terapiile de substituție hormonală și boli precum cancerul mamar, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Iar acestea sunt doar pericolele din interiorul corpului. Pentru exterior, tratamentele chimice periculoase sunt promovate ca tratamente de antiîmbătrânire pentru piele. Totuși, majoritatea așa numitor produse antirid pentru îngrijirea pielii sunt pline de toxine ca bisfenolul A (BPA), coloranți și conservanți.

Adevărata anti-îmbătrânire presupune corectarea deficitelor nutriționale și gestionarea nivelului inflamației

Dacă ne tăiem la deget, inflamația temporară este benefică. Inflamația cronică însă, este dezastruoasă

Inflamația este o problemă importantă dacă vrem să rămânem tineri din punct de vedere biologic.

De exemplu, inflamația este ceea ce survine când ne tăiem la deget. Corpul răspunde imediat încercând să repare problema. El neutralizează microorganismele dăunătoare și ajută rana să se închidă. Aceasta este inflamație temporară și este benefică atunci când este nevoie de ea.

Dar inflamația cronică este dezatruoasă. Când inflamația devine permanentă, ea generează un aport constant de radicali liberi care invadează sistemul imunitar și deteriorează ADN-ul. Acest lucru ne îmbătrânește prematur și cauzează tot felul de boli. Necesitatea unei proteze de șold, de exemplu, este de cele mai multe ori generată de inflamația cronică a articulației, ca rezultat al deficiențelor nutriționale. O soluție mai bună este protejarea șoldului împotriva inflamației și menținerea sa în stare bună ca să poată să ne țină toată viața.

Laura Gordon are 48 de ani dar arată de 25. Are peste o jumătate de milion de persoane care o urmăresc pe Instagram. Poate că uneori pare exagerată fiindcă este (foarte) obsedată de felul cum arată. Totuși iată ce putem învăța de la ea: Ea spune că secretul tinereții sunt exercițiile fizice zilnice, aerul proaspăt, legume din belșug și hrană naturală și de bună calitate. Ea spune că de multe ori oamenii îi spun că este norocoasă pentru că este slabă și arată bine la vârsta ei. Iar ea spune că aceste lucruri nu se întâmplă de la sine, că este nevoie de mult efort și multă disciplină ca să arăți cum arată ea și că ea alege sănătatea în defavoarea conveniențelor în fiecare zi. Chiar dacă îi este lene, nu va sta în fața televizorului cu punga de chips ci tot va ieși afară să alerge cu câinele.

 

Iată câteva secrete pentru fântâna tinereții:

 • Gradul de inflamație din corpul tău este un bun prezicător al îmbătrânirii și determină dacă la vârsta matură vei fi sau nu fragil. Evitarea inflamației cronice este cheia longevității
 • Cele mai rele alimente pe care le poți mânca (cele care măresc aciditatea și îți fac corpul să îmbătrânească prematur) sunt zahărul (cauzează ”glicare”, un proces chimic în care nivelurile ridicate ale zahărului deteriorează celulele corpului), uleiurile procesate și sarea în exces
 • În timp ce animalele din sălbăticie cu ADN asemănător cu al nostru consumă aproape 100% plante crude, oamenii din lumea occidentală de astăzi nuconsumă aproape deloc.– J. Morris Hicks, autor al cărții ‘Healthy eating, healthy world’ (mâncare sănătoasă, lume sănătoasă)
 • Folosește telefonul mobil numai când este necesar. Nu îl ține prea aproape de corpul tău. Există din ce în ce mai multe dovezi privind pericolele radiațiilor emise de telefonia mobilă.
 • Protejează-ți celulele creierului de expunere la fluorul și aluminiul din apa de robinet și pasta de dinți. Evită aditivii alimentari precum monoglutamatul de sodiu și aspartamul din alimente, despre care se știe că pot cauza reacții adverse.
 • Calmează-ți mintea prin meditație regulată. Cititul și rezolvarea de integrame stimulează celulele creierului.
 • Încearcă să faci câte o plimbare în aer liber în fiecare zi. Ideal într-un loc unde aerul este curat, la țară sau la pădure. Dacă ți se pare greu să dezvolți obiceiul de a merge în fiecare zi, ia=ți un câine. Acesta nu va uita niciodată să-ți aducă aminte că e timpul să îl scoți la plimbare, Exercițiile fizice te ajută să îți menții tinere celulele corpului. Este un tratament miraculos anti-îmbătrânire
Lipsa de activitate distruge forma bună a oricărei ființe umane, în timp ce mișcarea și exercițiile fizice regulate o salvează și o păstrează.– Platon

Platon din pictura lui Rafael “Şcoala din Atena” (1509–1511)

 

 • Tensiunea și stresul duc la respirație superficială, ceea ce creează un deficit de oxigen în corp. Acest lucru este în legătură directă cu îmbătrânirea accelerată. Respirația diafragmatică corectă în care abdomenul se extinde și se contractă natural va asigura corpului tău oxigenul de care are nevoie. Mai puțin de 10 respirații pe minut sunt suficiente.
 • Lumina soarelui nu este atât de rea pe cât ni se spune adesea. Evită însă să te arzi, deoarece acest lucru deteriorează pielea și creează riduri. Dar expune-te la soare în doze mici și progresive. Astfel vei putea dezvolta un bronz protector. Unge pielea cu ulei de cocos sau ulei de măsline după ce ai stat la soare, acest lucru ajută la menținerea umidității. Cercetările arată că, atunci când se aplică local,anumite uleiuri și sucuri naturale pot proteja corpul de deterioarea cauzată de razele UV.
 • Somnul suficient este esențial. Dar asigură-te că în camera în care dormi nu sunt lumini gen LED, laptop-uri sau alte dispozitive electronice. Studiile au arătat că până și dispozitivele mici emit suficientă lumină pentru a induce creierului o stare de confuzie și a-l stimula să se trezească
 • Toate medicamentele farmaceutice sunt toxice. Ele interferează cu funcțiile celulare normalecauzând deficit al microelementelor nutritive. Evită să le iei. Dacă le iei deja, vorbește cu medicul tău sau cu un alt profesionist competent în sensul reducerii lor treptate. Și educă-te singur despre alternativele sigure, naturale și netoxice!
Doctorii prescriu medicamente despre care știu puțin pentru corpuri despre care știu și mai puțin pentru a trata boli despre care nu știu nimic.
– Voltaire

Voltaire, portret de Nicolas de Largillière, 1724

 • Când mergi la dentist, evită plombele din amalgam deoarece conțin mercur. Dacă ai deja, gândește-te la posibilitatea de a le înlocui, pentru a reduce încărcătura toxică a corpului tău
 • Mănâncă o alimentație curată, bogată în legume și fructe organice  salate, ciuperci și nuci. Evită alimentele prăjite și procesate, băuturile care conțin zahăr și limitează consumul de cafea și alcool.
Expunerea la radiațiile telefoanelor celulare este cel mai extins experiment asupra sănătății umane desfășurat fără consimțământ care a existat vreodată. În acesta sunt înscriși peste 4 miliarde de participanți. Mă tem că vom ajunge să vedem un tsunami de tumori cerebrale deși este încă prea devreme, acestea având o perioadă de latență de 30 de ani. Mă rog să mă înșel, dar fiți pregătiți.

– Lloyd Morgan, director al American Central Brain Tumor Registry, autorul lucrării ”Telefoanele celulare și tumorile cerebrale: 15 motive de îngrijorare”

Ideea de bază este că bolile, disfuncțiile, dizabilitățile și dependențele specifice bătrâneții POT fi evitate!

Îmbătrânirea accelerată a fost acceptată ca normală în societatea noastră de astăzi. Totuși ea nu este inevitabilă și este pur și simplu rezultatul stilului nostru de viață nenatural. Lucrând în concordanță cu natura putem controla modul în care îmbătrânim. Dacă limităm expunerea la toxine și ne alimentăm cu o  cantitate echilibrată de microelelemente nutritive corpurile noastre pot și vor face reparațiile necesare.

Să știi nu este suficient. Trebuie să aplici.

Să vrei nu este suficient. Trebuie să faci.

– Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe,

portret de Karl Joseph Stieler, 1828

 

Articol de Mirja Holtrop

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2016/11/successful-anti-ageing-be-younger-than-your-years/

Publicat cu permisiune