Noi cercetări au dat la iveală faptul că mamele care iau medicamente antidepresive în timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea emoţională viitoare a copilului.
COMENTARIU
Toate medicamentele sunt periculoase, dar atunci când sunt luate în timpul sarcinii, efectele lor pe termen lung trec dincolo de posibilele probleme cauzate mamei. Studii recente demonstrează clar că medicamentele farmaceutice precum antibioticele, statinele, analgezicele, medicamentele pentru epilepsie şi altele pot influenţa negativ sănătătea copiilor, dacă aceştia au fost expuse la ele în perioada sarcinii.
Fără îndoială, cel mai rău exemplu din istorie, privind un medicament care deteriorează sănătatea copiilor încă din timpul sarcinii este acela al thaliomidului. Văzut de mulţi ca unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria industriei farmaceutice, dosare secrete obţinute de ziarul Sydney Morning Herald din Australia arată că, la sfârşitul anilor 1950 şi începutul anilor 1960, Grunental, producătorul medicamentului, a ignorat şi muşamalizat repetate avertizări că acesta ar putea afecta copiii nenăscuţi. Se estimează că în total peste 10,000 de copii din 46 de ţări s-au născut cu malformaţii, ca o consecinţă directă a faptului că mamele luaseră thaliomid în timpul sarcinii, ca remediu pentru greţuri şi stări de rău.
Prin contrast însă, cercetarea ştiinţifică a dovedit eficienţa microelementelor nutritive în protejarea sănătăţii atât a mamei cât şi a copilului aflat în dezvoltare. Află despre importanţa microelementelor nutritive în timpul sarcinii citind acest articol de pe site-ul nostru.
Publicat cu permisiune