Aprobarea medicamentelor pentru cancer – bazată pe dovezi părtinitoare şi exagerate

Analizarea a 32 de medicamente pentru cancer aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului între 2014-2016 a dat la iveală faptul că 9 dintre acestea au fost susţinute de cel puţin un studiu clinic randomizat controlat, considerat a avea cel mai scăzut nivel de părtinire. Aproximativ jumătate dintre studiile desfăşurate în vederea testării medicamentelor au fost considerate a avea un risc crescut de exagerare a presupuselor beneficii ale tratamentelor. Publicată în British Medical Journal (BMJ), analiza a dat de asemenea la iveală faptul că majoritatea studiilor nici măcar nu evaluaseră rata generală de supravieţuire a pacienţilor, ca prim rezultat al studiilor. Cu alte cuvinte, dintre cele 32 medicamente pentru cancer, majoritatea au fost aprobate fără a se fi stabilit, ca rezultat cheie, dacă acestea prelungesc durata de viaţă a pacienţilor.

Studiile clinice controlate randomizate sunt în general considerate „standardul de aur” în cercetarea medicală. În  astfel de studii, pacienţii sunt desemnaţi aleator pentru a primi fie tratament fie placebo. De asemenea, studiile sunt desfăşurate „dublu-orb”, adică, în timpul studiului, nici pacienţii nici cercetătorii nu ştiu cine primeşte tratament şi cine placebo. Când este desfăşurat corect, o asemenea abordare previne părtinirea la evaluarea rezultatelor. Totuşi, după cum arată analiza BMJ, părtinirea în ce priveşte studiile ce raportează rezultatele medicamentele pentru cancer nu este nici pe departe un caz rar. Aproximativ jumătate din studiile examinate de cercetătorii BMJ au fost considerate a avea un nivel înalt de părtinire pe baza modului în care au fost concepute şi desfăşurate, a modului de raportare a datelor şi de analiză a rezultatelor. În mod clar, dacă pacienţii cu cancer ar fi ştiut aceste lucruri, puţini dintre ei ar mai fi acceptat să fie trataţi cu medicamente aprobate în acest mod.

Cancerul nu mai este o boală misterioasă

În ultimă instanţă, desigur, gradul de părtinire şi exagerare a studiilor, folosit pentru a câştiga aprobarea agenţiilor de reglementare pentru medicamente destinate cancerului, nu este nici pe departe surprinzător. Acest lucru nu se întâmplă din cauza lipsei dovezilor că acele medicamente ar fi răspunsul la eradicarea cancerului, ci în primul rând pentru că acestea nu se adresează mecanismelor primare ale bolii.

După cum arată Dr.Rath şi Dr.Niedzwiecki în cartea lor revoluţionară Victorie asupra cancerului, cancerul nu mai este o boală misterioasă. Mecanismele cheie de dezvoltare şi control sunt deja cunoscute. Deşi cancerul poate fi provocat de mulţi factori, există un singur mecanism comun prin intermediul cărora se răspândesc toate tipurile de celule canceroase: digerarea ţesutului conjunctiv din jurul celulei canceroase. Evadarea prin ţesutul conjunctiv care le înconjoară este condiţia preliminară pentru dezvoltarea şi răspândirea celulelor canceroase, precum şi pentru transformarea lor într-o boală care pune viaţa în pericol.

Celulele canceroase îşi croiesc drum prin ţesutul conjunctiv care le înconjoară producând cantităţi necontrolate din anumite enzime care există în organism în mod normal şi care funcţionează ca „foarfeci biologice”. Toate celulele canceroase, indiferent de locul unde au apărut iniţial în corp, produc aceste enzime pentru a digera ţesutul conjunctiv din jurul lor. Cu cât mai multe astfel de enzime produce o celulă canceroasă, cu atât mai repede se va răspândi. În consecinţă, viaţa pacientului se va scurta corespunzător.

Salvarea de vieţi cu ajutorul abordării cancerului din perspective naturale

Având în vedere că celulele canceroase se răspândesc prin intermediul mecanismului de distrugere a ţesutului conjunctiv înconjurător, rezultă că stabilizarea ţesutului conjunctiv şi prevenirea distrugerii sale necontrolate poate salva vieţi. În vederea acestor scopuri, cercetările în domeniul cancerului desfăşurate la Institutul de Cercetare Dr.Rath au arătat că 3 molecule naturale joacă un rol deosebit de important:

Lizină – Aminoacid esenţial, lizina inhibă distrugerea ţesutului conjunctiv, prevenind digerarea moleculelor de colagen de către enzimele de tip „foarfecă biologică”. Componentă esenţială a ţesutului conjunctiv, colagenul este proteina cea mai abundentă în organism. Organismul uman nu poate produce lizină iar alimentaţia modernă o furnizează într-o cantitate insuficientă.
Vitamina C –Microelement nutritiv crucial în controlul cancerului,vitamina C stimulează producţia de colagen şi alte molecule ale ţesutului conjunctiv, fiind esenţială pentru structura optimă a acestora. Ca şi în cazul lizinei, organismul uman nu poate produce vitamina C iar alimentaţia modernă o furnizează într-o cantitate insuficientă.
Prolină –Un aşa numit „aminoacid neesenţial”, prolina este o importantă cărămidă de construcţie a colagenului. Organismul uman poate produce prolină, dar în cantităţi limitate.

Alte microelemente nutritive cheie în controlul natural al cancerului includ aminoacizii arginină şi N-acetil cisteină, mineralele seleniu, cupru şi mangan şi polifenoli precum quercetina şi galatul de epigalocatehină (EGCG) extras din ceai verde.

Studiile asupra medicamentelor pentru cancer – o scamatorie

Nu doar în Europa aprobarea medicamentelor pentru cancer de către autorităţile de reglementare este bazată pe dovezi părtinitoare şi exagerate. În analiza asupra 32 medicamente pentru cancer aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, cercetarea BMJ descri4e de asemenea modul în care o evaluare americană a descoperit că studiile clinice asupra cancerului efectuate în SUA erau mai puţin probabil să fie randomizate şi dublu-orb decât studiile desfăşurate pentru medicamente destinate altor boli. Desigur, această situaţie nu este o întâmplare. Ea doar reflectă o realitate: cancerul este cea mai profitabilă boală a industriei farmaceutice. Pentru afacerea cu boala a industriei farmaceutice, ştiinţa este situată pe un biet loc secund, după profiturile acţionarilor.

Prin urmare, deşi cercetătorii BMJ scriu că descoperirile lor „subliniază necesitatea proiectării, desfăşurării, analizei şi raportării în cadrul studiilor asupra medicamentelor pentru cancer”, recomandarea lor evită faptele. Orice evaluare completă a unei reviste medicale asupra eficienţei tratamentului farmaceutic în cancer va conduce inevitabil la concluzia că medicamentele chimice nu sunt şi nu vor fi niciodată răspunsul pentru această boală. Departe de a fi bazate pe ştiinţă, studiile asupra medicamentelor pentru cancer amintesc mai mult de o scamatorie a jucătorilor de cărţi. Acceptarea publică a chimioterapiei şi a altor medicamente pentru cancer depinde de menţinerea pacienţilor în ignoranţă asupra a ceea ce pot pierde când consimt la acest tratament. Cum la nivelul anului 2018 au fost înregistrate în întreaga lume 9,6 milioane decese cauzate de cancer, este timpul ca lumii să i se spună adevărul.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/10/regulatory-approval-for-cancer-drugs-based-on-biased-and-exaggerated-evidence/

Publicat cu permisiune