S-au autointitulat Vitamins Inc şi au conspirat în unul dintre cele mai mari carteluri din istoria recentă. Povestea din spatele cartelului vitaminelor din anii 1990, unul dintre cele mai malefice şi extinse carteluri care au existat vreodată, oferă un exemplu grăitor al eticii de afaceri lipsite de scrupule ale industriei farmaceutice. Cartel internaţional care controla producţia materiilor prime pentru vitamine, acţiunile sale nu doar au influenţat preţurile suplimentelor nutriţionale, ci şi ale celor produse de mari companii alimentare multinaţionale precum Kelloggs, Coca Cola şi Nestle care includ, de asemenea, vitamine, pe post de ingrediente.
Privind în urmă
În anii 1990, piaţa de materii prime pentru vitamine era controlată de un mic număr de companii farmaceutice. Cum cererea de materii prime era mare, piaţa oferea practic o invitaţie deschisă pentru formarea unui cartel infracţional.
Liderul industriei era Roche, cu o istorie care datează încă din anii 1930. De-a lungul anilor, doar câţiva rivali au reuşit să intre pe piaţă. Ca rezultat, în anii 1970, Roche fusese deja amendat pentru comportament monopolist faţă de divizia sa de vitamine, Dar au mai trecut aproape încă 20 de ani până când o nouă descoperire medicală revoluţionară a trezit un nou interes în domeniul suplimentelor nutritive.
După ce Dr. Matthias Rath şi-a publicat primele lucrări ştiinţifice despre rolul deficitului de vitamine în bolile cardiovasculare, a luat contact cu Roche. Însă, văzând potenţialul ca divizia de vitamine să crească cererea globală de materii prime pentru vitamine şi să întemeieze o piaţă multimiliardară în dolari, compania a decis să treacă la acţiune fără Dr.Rath, alegând în schimb pe următorul rival în ordinea mărinmii – compania multinaţională germană BASF. Având şi acesta o istorie de comportament ilegal în spate, Roche era liderul perfect pentru un cartel infracţional.
MATERII PRIME ȘI COMPANIILE IMPLICATE
Companiile implicat în cartel s-au întâlnit în Elveţia. Acolo au fost fixate preţurile şi determinate rezultatele. Rezultatul a fost acela că, în timp ce costurile de producţie ale cartelului au rămas constante sau chiar au scăzut, preţurile de vânzare pe care le practica, au crescut. Membrii cartelului au profitat enorm de această fixare ilegală a preţurilor. De exemplu, Roche a avut profituri de 3,3 miliarde dolari numai în SUA, pe perioada funcţionării cartelului.
Dar disproporţiile dintre costurile de producţie şi profituri nu au trecut neobservate de către cei noi intraţi pe piaţa materiilor prime pentru vitamine. Alte companii – în special din China – au început să investească serios şi au putut oferi propriile materii prime la un preţ mult mai scăzut. Cum profirurile au început să scadă, unii dintre membrii cartelului vitaminelor au început să pună la îndoială pactul lor infracţional. Acest lucru a marcat începutul sfârşitului acestui cartel.
Sfârşitul cartelului
În 1999, compania farmaceutică franceză Rhône-Poulenc a deschis discuţia despre cartelul vitaminelor, cu scopul de a scăpa de potenţiale amenzi punitive. Investigaţiile au fost lansate de autorităţile de reglementare din SUA şi Europa ceea ce a dus în final la sfârşitul cartelului.
AMENZI DATE DE COMISIA UE ÎN 2001
Roche a primit amenzi din SUA şi Europa, în valoare totală de aproximativ 1 miliard de dolari. A mai trebuit să plătească încă 1 miliard de dolari cheltuieli de judecată. BASF de asemenea a primit amenzi de pe ambele părţi ale Atlanticului. În total au fost amendate 8 companii. Cartelul Vitaminelor a fost cel mai mare cartel industrial descoperit până la acea vreme. În octombrie 1999, New York Times comenta că „De la guvernarea IG Farben, giganticul cartel chimic german care opera ca un conglomerat sponsorizat de stat în anii 1930-1940, niciun alt cartel nu a mai manipulat pieţele mondiale în mod atât de eficient şi sistematic”.
Ca rezultat al implicării sale în cartelul vitaminelor, a amenzilor consistente pe care le-a primit şi a distrugerii reputaţiei sale, Roche a fost până la urmă să îşi vândă divizia de materii prime pentru vitamine către DSM, o companie multinaţională cu sediul în Olanda.
Privind înainte
Astăzi piaţa materiilor prime pentru vitamine este o afacere profitabilă. Noile descoperiri din domeniul cercetărilor asupra vitaminelor au crescut interesul publicului stimulând cererea de suplimente nutritive. Numai cererea de vitamina C a avut o creştere estimată la 5% pe an.
Noi companii intră pe piaţa de suplimente nutritive, utilizând reţelele de socializare ca o unealtă de creştere rapidă a cotei de piaţă. Dar materiile prime pentru vitamine nu se găsesc numai în suplimente; din ce în ce, hrana noastră de fiecare zi este tot mai fortificată cu vitamine.
Totuşi, istoria cartelului vitaminelor ne învaţă că trebuie să rămânem precauţi. De exemplu, doar o parte dintre suplimentele nutriţionale existente astăzi pe piaţă sunt de bună calitate. Cercetările arată că utilizarea produselor de calitate inferioară pot comporta riscuri serioase pentru consumatori.
Fundaţia de Sănătate Dr.Rath menţine în continuare un ochi vigilent asupra ultimelor dezvoltări din acest domeniu şi rămâne sursa numărul 1 de informaţii de sănătate naturală cu baze ştiinţifice. Dacă doriţi, vă puteţi abona la newsletter primind totodată şi un set de materiale gratuite şi/sau puteţi urmări site-ul nostru şi pagina de Facebook asociată.
Articol de Nico Molitor
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/09/the-rise-and-fall-of-the-vitamin-cartel/
Publicat cu permisiune