Aspirina luată zilnic mărește riscul de hemoragie

Tabletele de aspirină administrate zilnic pot mări cu 43% riscul de hemoragii severe 

COMENTARIU

Faptul că administrarea zilnică a tabletelor de aspirină poate mări riscul de hemoragii nu mai este o noutate. Un studiu publicat în 2016 a ajuns la aceeași concluzie, constatând că riscul de hemoragie severă și deces cauzat de aspirină este chiar mai mare decât se credea inițial. Publicat în revista medicală The Lancet de către oamenii de știință de la Universitatea Oxford, studiul indică faptul că anual mor peste 3000 de pacienți din Marea Britanie, în urma consumului îndelungat al acestui medicament. Semnificativ este și faptul că în cazul oamenilor cu vârste peste 75 de ani riscul de a suferi o hemoragie invalidantă sau fatală în urma tratamentului cu aspirină este de 10 ori mai mare decât în cazul pacienților tineri.

Cercetări publicate în 2018 au ajuns la aceeași concluzie, și anume că administrarea zilnică a tabletelor de aspirină nu ajută vârstnicii să trăiască mai mult, ci poate avea chiar efectul opus.

Alte cercetări au constatat că aspirina comportă  un risc crescut de cancer de piele, observând că persoanele care iau zilnic acest medicament prezintă un risc dublu de melanom.

O veche zicală spune că nu există medicament sigur. Și după cum demonstrează datele despre aspirină, această observație este și astăzi la fel de adevărată.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/01/daily-aspirin-could-lead-to-serious-risk-of-bleeding/

Publicat cu permisiune