“Rezultatele unui studiu clinic recent arată că în cazul adulţilor vârstnici cu cancer în stadiu avansat, începerea unei terapii cu aspirină poate mări riscul de evoluţie a bolii şi moartea timpurie” [Sursa: Medicalexpress.com]
COMENTARIU
Aspirina este departe de a fi un „medicament minune” sau „medicament miracol” aşa cum adesea se pretinde a fi. De exemplu, cercetătorii au descoperit că vârstnicii care iau zilnic aspirină după ce au avut un infarct sau accidemt vascular sunt mult mai expuşi riscului de hemoragie internă potenţial fatală decât se credea iniţial. Publicată în revista medicală The Lancet în 2017 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, analiza sugera că peste 3000 de pacienţi din Marea Britanie mor în fiecare an ca urmare a utilizării aspirinei pe termen lung. Semnificativ este faptul că, pentru persoanele cu vârste peste 75 de ani, riscul de a suferi o invaliditate sau o hemoragie mortală în urma tratamentului cu acest medicament este de 10 ori mai mare decât în cazul pacienţilor tineri.
În rândul vârstnicilor sănătoşi, s-a efectuat un studiu clinic extins, publicat în 2019, care a arătat că doza mică de aspirină luată zilnic nu are niciun efect în ce priveşte prelungirea vieţii. Cum apar tot mai multe dovezi privind pericolele medicamentului, cercetătorii spun că milioanele de oameni care iau zilnic aspirină pentru a preveni infarctul ar trebui să înceteze şi că aceasta nu ar trebui recomandată persoanelor sănătoase cu vârste peste 70 ani.
Alţi cercetători au descoperit că persoanele care iau zilnic tablete de aspirină aproape că îşi dublează riscul de melanom, o formă de cancer de piele. Cercetările mai arată că doza mică de aspirină luată zilnic nu reduce riscul apariţiei problemelor de gândire şi memorie cauzate de deteriorarea cognitivă cunoscută ca boala Alzheimer şi nici nu scade ritmul deteriorării cognitive.
Află despre asocierea anumitor analgezice cu riscul de omucideri, citind acest articol pe site-ul nostru.
Publicat cu permisiune