Un nou raport al Uniunii Europene afirmă pompos că alimentele consumate în Europa conțin niveluri de pesticide care se încadrează în așa-zisele ”limite legale”. Analizând peste 84,000 de mostre, raportul declară în mod înșelător că peste 97% dintre cele examinate aveau reziduuri chimice în limitele permise de legislația UE. Intenționată clar ca propagandă de sănătate pentru a convinge publicul că otrăvurile insecticide pulverizate pe alimentele lor sunt sigure pentru consum uman, publicația ignoră în mod ostentativ efectul toxic amplificat pe care îl pot avea pesticidele atunci când sunt adunate în combinații.
Publicată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentației (European Food Safety Authority), analiza a urmărit alimente precum vinete, banane, broccoli, ulei virgin de măsline, suc de portocale, mazăre, ardei dulci, struguri de masă, grâu, unt și ouă. Testate pentru 774 reziduuri chimice diferite, rezultatele arată că pesticidele se găsesc în alimentele din toate categoriile. Chiar mai rău din punct de vedere al siguranței alimentației este faptul că raportul trece cu vederea faptul că pesticidele și alte substanțe chimice sintetice conținute în alimente nu sunt ingerate individual, ci în combinații.
Din ce în ce mai multe dovezi despre efectele dăunătoare ale substanțelor chimice din alimente
Adăugând și mai multă greutate preocupării publice, un proiect de cercetare din Danemarca, publicat în 2015, arată cum efectele substanțelor chimice multiple în alimentația noastră pot fi mult mai dăunătoare decât se credea cândva. Admițând că aceste substanțe nu sunt consumate individual ci în amestecuri, evaluarea a fost făcută de cercetători de la Institutul Național pentru Alimentație de la Universitatea Tehnică din Danemarca. Semnificativ este faptul că s-a constatat că și doze mici de substanțe precum pesticide și bifenili policlorinați (PCB) își pot amplifica reciproc efectele negative atunci când sunt prezenți în combinații.
Descoperirea daneză a confirmat, în principal, îngrijorări pe care noi le-am exprimat cu mai bine de un deceniu în urmă, cu privire la abordarea Comisiei Codex Alimentarius, o organizație a Națiunilor Unite, cu privire la stabilirea limitelor admise ale pesticidelor în alimente. Ca și în cazul raportului UE, și în stabilirea de către Codex a nivelurilor – care sunt considerate de WTO ca punct de referință în disputele comerciale internaționale care implică alimente – efectul cumulativ pe care consumul de pesticide multiple îl poate avea pe termen lung asupra consumatorilor, a fost total ignorat. Din acest punct de vedere, faptul că întrunirile Codex au fost controlate de Uniunea Europeană timp de mai bine de un deceniu nu este nicio coincidență.
Beneficiile trecerii la hrana organică
Din fericire, alte cercetări sugerează că povara de pesticide a corpului nostru poate fi ușurată. Un studiu din SUA publicat în 2015 a arătat că schimbarea fructelor și legumelor cultivate convențional cu cele crescute organic, doar pentru câteva zile, reduce semnificativ nivelul de pesticide din organismul copiilor. În urma examinării a 40 de copii cu vârste între 3 și 6 ani, cercetătorii de la Center for Environmental Research and Children’s Health de la UC Berkeley au descoperit că o alimentație organică a scăzut rapid nivelul mai multor pesticide cu un sfert sau chiar cu jumătate. Similar altor cercetări care au raportat rezultate similare, studiul s-a alăturat altora dintr-un lung șir de investigații științifice care confirmă beneficiile hranei organice asupra sănătății.
După cum explica Dr.Rath în Declarația de la Barletta, pentru a crea un sistem de asistență medicală preventivă cu adevărat eficient, trebuie să dărâmăm barierele artificiale care există între nutriție și sănătate sau între medicină li agricultură. Existența continuă a acestor blocaje de informație nu aduce niciun beneficiu oamenilor lumii, ci industriilor farmaceutică, chimică și de biotehnologie, care câștigă mari sume de bani din vânzarea de medicamente, substanțe chimice pentru agricultură, aditivi alimentari artificiali și OMG.
Într-un viitor nu-foarte-îndepărtat, cu susținere din partea programelor de educație pentru sănătate publică, cu focalizare pe conținutul în microelemente nutritive al plantelor comestibile, sistemele de producție organică a hranei vor înlocui inevitabil abordările agriculturii intensive care se bazează doar pe folosirea de substanțe chimice toxice. Între timp, desigur, Uniunea Europeană, Comisia Codex Alimentarius și alte autorități internaționale vor continua, fără îndoială, să pretindă că reziduurile de pesticide din alimente sunt sigure. Însă, ca și în cazul ”afacerii cu boala” a industriei farmaceutice, în anii ce vin cu siguranță li se va cere socoteală pentru asta.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune
kadıköy escort
ataşehir escort
bostancı escort