La doi ani după ce compania farmaceutică Bayer a fost de acord să cumpere gigantul pesticidelor și al OMG Monsanto, autoritățile europene și-au dat aprobarea în favoarea tranzacției. La un preț estimat de 62,5 miliarde $ și cu așteptările ca noua corporație rezultată în urma fuziunii să controleze mai mult de un sfert din piața globală de semințe și pesticide, aprobarea este condiționată de Bayer, fost membru al infamului Cartel IG Farben, care vinde părți din actuala sa afacere, chipurile pentru a se asigura că tranzacția nu reduce competiția. Dar într-o mișcare considerată de unii la fel de controversată ca însăși achiziția Monsanto, Bayer a propus companiei chimice BASF, unul dintre foștii săi parteneri din IG Farben, să fie cumpărătorul activelor pe care urmează să le vândă.
Nu este deloc surprinzător faptul că legătura Bayer-Monsanto a fost aspru criticată de cei care susțin campanii în favoarea sănătății, grupuri agricole și ecologiști ca și de publicul larg, majoritatea acestora temându-se că se va crea un monstru al pesticidelor care va domina întreaga piață a alimentelor. Survenind într-un moment în care interesul pentru alimente bogate în vitamine produse natural șiîn armonie cu mediul este în continuă creștere, campania a fost aspru criticată ca fiind ”un mariaj pecetluit în iad” În ciuda a peste un milion de petiții primite, cu privire la această preluare, autoritățile europene au mers înainte cu aprobarea, arătând astfel că pun interesele corporatiste mai presus de viața și sănătatea cetățenilor europeni.
Istoria întunecată a Bayer și BASF
În iulie 2007, după ce doar adunaseră praf în arhivele internaționale timp de 6 decenii, Fundația noastră a publicat înregistrări istorice despre cele procesul cheie pentru crime de război, care a stabilit vinovățiile pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Cuprinzând zeci de mii de documente ale Tribunalului de la Nurnberg 1947-1948, dovezile pe care le conțin demonstrează că al Doilea Război Mondial a fost planificat și finanțat de Cartelul IG Farben. Format din Bayer, BASF, Hoechst și alte companii, IG Farben era cel mai mare cartel chimic și farmaceutic din lume, la acea vreme.
Forța conducătoare din spatele celui de-al Doilea Război Mondial a fost ambiția fără scrupule a IG Farben de a deține controlul piețelor chimice și farmaceutice globale și apoi de a elimina orice competiție. În acest scop, a finanțat în mod deliberat partidul nazist, pentru a ajunge la putere. Din perspectivă istorică, documentele de la Nurnberg conțin o avertizare clară cu privire la ceea ce se poate întâmpla atunci când interesele corporatiste se întrepătrund cu cele politice.
Istoria se repetă
Deși au trecut peste 70 de ani de când conducătorii și directorii IG Farben au fost condamnați la Nurnberg, strategiile de bază ale succesorilor lor corporatiști și ale Monsanto rămân uimitor de similare. Deținerea controlului piețelor globale de medicamente, substanțe chimice și OMG, eliminarea competiției, cheltuirea de milioane de dolari pe promovare politică și campanii care se opun intrării în vigoare a legislației democratice de etichetare OMG, toate acestea stau la baza goanei lor insațiabile după profit.
Cum achiziționarea Monsanto de către Bayer încă mai trebuie aprobată de SUA și Rusia, putem doar spera ca autoritățile de acolo să ia decizii care să reflecte mai mult interesul cetățenilor. Dar orice s-ar întâmpla mai departe, un lucru este sigur. Cu cât autoritățile globale și politicienii continuă să meargă împotriva intereselor cetățenilor, cu atât e mai probabil că vocile acestor cetățeni se vor face auzite și mai tare, cerând schimbarea. În astfel de împrejurări, istoria ne-a învățat că, într-un fel sau altul, până și cei mai mari giganți pot cădea până la urmă.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune6