Un recent comunicat de presă al Universității Oxford a anunțat că oamenii de știință care lucrează la Institutul Jenner au reușit să dezvolte un vaccin împotriva malariei. Cunoscut sub numele de R21 / Matrix-M, vaccinul a fost testat într-un studiu de 12 luni care a implicat 450 de copii mici din Burkina Faso și se susține că a demonstrat o eficacitate de până la 77%. Citat în presa britanică, profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner, a indicat că ar putea solicita autorizația de utilizare de urgență a vaccinului, ocolind astfel necesitatea unor studii clinice complete. După ce a obținut deja o astfel de autorizație pentru vaccinul AstraZeneca COVID-19, care a fost dezvoltat în mod similar la Institutul Jenner, intenția lui Hill de a obține acest lucru pentru vaccinul împotriva malariei sugerează că autorizaţiile pentru utilizare de urgență devin considerate „noua normalitate” în domeniul dezvoltării de vaccinuri.
Malaria este o boală care pune viața în pericol, cauzată de paraziți transmişi oamenilor prin mușcăturile țânțarilor anofeli infectați. Organizația Mondială a Sănătății estimează că au existat 229 milioane de cazuri și 409.000 de decese cauzate de malarie în întreaga lume în 2019. Căutarea unui vaccin de succes împotriva bolii durează deja de zeci de ani. Un vaccin dezvoltat de GlaxoSmithKline cu finanțare de la Fundația Bill și Melinda Gates a fost utilizat în părți din Ghana, Kenya și Malawi în ultimii ani, dar necesită patru doze și are o eficacitate scăzută. De asemenea, are probleme serioase de siguranță, inclusiv convulsii și un risc crescut de zece ori mai mare de meningită. Prin urmare, este necesară o abordare eficientă și sigură pentru prevenirea malariei fără riscul de efecte secundare.
Profesorul Hill sugerează că Institutul Jenner va cere probabil organismelor de reglementare din Marea Britanie sau din Europa o opinie științifică cu privire la noul vaccin împotriva malariei, după care ar aplica Organizației Mondiale a Sănătății pentru aprobare pentru utilizare în Africa. „Au făcut Covid în câteva luni”, susține Hill, „de ce nu ar trebui să facă malarie într-un timp similar?” Foarte probabil, acest mod de gândire ar putea deveni un argument standard folosit atunci când companiile farmaceutice vor face presiuni pentru obţinerea autorizațiilor de urgență pentru medicamente și vaccinuri.
Vaccinuri cu urmărire rapidă pentru variantele COVID-19
În urma deciziei lor de a acorda autorizații de utilizare de urgență pentru vaccinurile COVID-19, organismele de reglementare din întreaga lume spun deja că viitoarele vaccinuri adaptate pentru variantele de coronavirus nu vor fi supuse unor teste de siguranță extinse. În Statele Unite, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a declarat în mod specific că nu vor fi necesare studii controlate randomizate îndelungate. Autoritățile de reglementare europene au declarat în mod similar că vor accelera aprobările vaccinurilor împotriva coronavirusului care sunt adaptate pentru a combate mutațiile. Prin urmare, se pare că se fac pregătiri în vederea constrângerii lumii să accepte vaccinările anuale anti-COVID-19 şi autorizaţiile de urgenţă, ca normalitate.
Nimic din cele de mai sus nu trebuie considerat ca sugerând că organizația noastră, Fundația de Sănătate Dr. Rath, se opune total tuturor formelor de vaccinuri. Recunoaștem că vaccinurile pe bază de peptide, lanțuri scurte ale aminoacizilor naturali prezenţi în alimente, au potențial în prevenirea și controlul unor boli precum cancerul, de exemplu. Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr. Rath din California au publicat deja lucrări de pionierat în acest domeniu.
Dar dependența din ce în ce mai mare de autorizațiile de utilizare de urgență pentru noile vaccinuri farmaceutice implică enorme jocuri de noroc cu sănătatea publică. Poate datorită faptului că îşi dau seama de acest lucru, se pare că milioane de americani evită a doua doză de vaccinuri COVID-19. Un număr mare de oameni din Europa par, de asemenea, puțin probabil să le accepte. Un sondaj recent a constatat că aproape patru din zece persoane din Franța și 23 la sută din Germania spun că sigur sau probabil nu vor fi vaccinate.
Pacienții au dreptul să se aștepte ca terapiile preventive de sănătate pe care le folosesc să fie sigure. Punerea intereselor companiilor farmaceutice și ale acţionarilor lor mai presus de siguranţa publică nu atinge acest obiectiv. Dependența tot mai mare de autorizațiile de utilizare de urgență ar trebui să fie un semn de avertizare pentru toți.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune