Avertizările medicamentelor pentru epilepsie „nu ajung la femei”, conform studiilor

Aproape 70% dintre femeile intervievate în legătură cu un medicament puternic pentru epilepsie nu au fost înştiinţate despre noile avertizări privind pericolele administrării acestuia în timpul sarcinii, declară în exclusivitate BBC.

COMENTARIU

Începând din anii 1970, aproximativ 20,000 de copii din Marea Britanie au fost afectaţi de valproates – o clasă de subtanţe chimice folosite la tratarea crizelor şi tulburării bipolare – ca urmare a faptului că mamele au fost tratate cu acestea în timpul sarcinii. Faptul că încă şi în zilele noastre copiii continuă să fie afectaţi de aceste medicamente dovedeşte că, în vederea maximizării profiturilor sale, „afacerea cu boala” a industriei farmaceutice minimizează în mod deliberat pericolele medicamentelor toxice pe care le produce.

Este suficient de rău faptul că oamenii au fost afectaţi de medicamentele farmaceutice, dar este încă şi mai rău când pericolele la adresa copiilor nenăscuţi sunt ascunse în mod intenţionat, în goana după profituri. Fără îndoială, cel mai rău exemplu din istorie, privind un medicament care deteriorează sănătatea copiilor încă din timpul sarcinii este acela al thaliomidului. Văzut de mulţi ca unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria industriei farmaceutice, dosare secrete obţinute de ziarul Sydney Morning Herald din Australia arată că, la sfârşitul anilor 1950 şi începutul anilor 1960, Grunental, producătorul medicamentului, a ignorat şi muşamalizat repetate avertizări că acesta ar putea afecta copiii nenăscuţi. Se estimează că în total peste 10,000 de copii din 46 de ţări s-au născut cu malformaţii, ca o consecinţă directă a faptului că mamele luaseră thaliomid în timpul sarcinii, ca remediu pentru greţuri şi stări de rău.

De aceea, este uimitor faptul că, în ciuda tragediei globale care a rezultat din utilizarea thaliomidei, medicamentul încă este prescris şi astăzi pentru tratarea mielomului multiplu, o formă de cancer.  Încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că industria farmaceutică pune interesele acţionarilor săi înaintea celor ale sănătăţii umane.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/09/epilepsy-drug-warnings-not-reaching-women-survey-shows/

Publicat cu permisiune