Beneficiile clinice ale microelementelor nutritive în tuberculoză

Aproape o treime din populația lumii este infectată cu bacteria tuberculozei (TB) chiar dacă nu există nici un simptom. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) 8,6 milioane de oameni au avut boala activă și 1,3 milioane au murit de TB în 2012.1 În SUA s-au raportat peste 10.000 de cazuri de TB pe an. În țările în curs de dezvoltare, peste 90% din infecțiile cu TB și decesele cauzate de acesta apar la adulții tineri, cu vârste între 15-44 ani. Se estimează că rata mortalității va crește la nivel mondial deoarece bacteria TB a dezvoltat rezistență la aproape toate tratamentele disponibile. De aceea este o nevoie acută de noi abordări în privința TB.

Infectarea cu TB se produce prin inhalare, plămânii fiind prima locație în care se dezvoltă infecția. Totuși, aceasta se poate răspândi și la alte organe, inclusiv nodulii limfatici, sistemul genito-
urinar, oasele, articulațiile și creierul. Simptomele inițiale pot fi vag, precum febra, oboseala și lipsa poftei de mâncare, însă în staiile avansate simptomele se manifestă prin transpirații nocturne și tuse persistentă cu spută și sânge, ceea ce indică o boală extrem de contagioasă. La persoanele cu sistem imunitar puternic, organismul este capabil să încapsuleze bacteria în plămâni, ceea ce înseamnă o infecție latentă, în care persoana nu este contagioasă. Totuși, dacă sistemul imunitar este slăbit, bacteria poate începe să se înmulțească iar persoana va dezvolta simptome și va deveni contagioasă.

Se știe faptul că malnutriția și deficitul de elemente nutritive esențiale sunt unii dintre factorii de risc majori pentru tuberculoză și alte infecții bacteriale sau virale. Deși s-a dovedit că antioxidanții pot scădea viteza de propagare a infecției și grăbi însănătoșirea, aceștia încă nu fac parte din tratamentul standard pentru TB.

Am efectuat un studiu clinic pe 120 pacienți spitalizați cu TB pulmonar activ pentru a investiga cum o anumită combinație de microelemente nutritive specifice administrate în paralel cu tratamentul pentru TB poate influența procesul de vindecare.2 La sfârșitul perioadei de studiu, pacienții care au luat microelemente nutritive aveau semne mult mai bune de vindecare, după cum s-a putut vedea din radiografiile pulmonare și alți parametri. Vindecarea cavităților era cu 30% mai avansată decât la pacienții din grupul de control, care primiseră numai tratamentul standard pentru TB. Mai mult, toți (100%) pacienții din grupul care a luat microelemente nutritive au avut rezultat negativ la testul pentru bacteria TB în timp ce numai 88% din grupul
de control a avut un test TB negativ.

Unul din cele mai comune efecte secundare ale tuturor medicamentelor pentru TB este deteriorarea ficatului. De aceea, este semnificativ faptul că insuficiența hepatică este cauza morții în aproximativ 40-45% din pacienții cu TB. În studiul nostru clinic, pacienții care luau suplimente au raportat semnificativ mai puține efecte adverse ale medicamentelor; doar 11% din acești pacienți au raportat efecte adverse iar 89% au avut o toleranță mai bună la tratamentul standard pentru TB, inclusiv o mai bună protecție a ficatului. Dintre pacienții din grupul de control, 46% au experimentat efecte adverse slabe sau moderate care au necesitat tratament suplimentar.

Până în anii 1980, TB fusese aproape eradicată. Totuși astăzi, ca urmare a reactivării sale, devine rapid o urgență de sănătate publică în întreaga lume. Tratamentul standard cu medicamente este dificil de urmat și generează multe efecte secundare grave care afectează sănătatea pacientului, contribuind astfel la dezvoltarea rezistenței bacteriei la medicamente. Studiul nostru a arătat că anumite microelemente nutritive pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare la pacienții cu TB susținând eliminarea bacteriei TB și reduce deteriorarea cauzată de tratamentele standard cu medicamente. Aceste descoperiri trebuie implementate în întreaga lume ca măsuri eficiente și accesibile în gestionarea TB.

Bibliografie:

1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/
2. L.V. Turchenko, et al.,The Open Products Natural Journal 2008; 1: 20-26

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/clinical-benefits-of-micronutrients-in-tuberculosis/

Publicat cu permisiune