Un nou studiu desfășurat în Statele Unite a demonstrat că înlocuirea, chiar și numai pentru câteva zile, a fructelor și legumelor cultivate tradițional cu produse crescute organic, reduce în mod semnificativ nivelul pesticidelor din organismul copiilor. Cercetătorii Centrului de Cercetări asupra Mediului și Sănătății Copiilor din UC Berkeley au examinat 40 de copii cu vârste între 3 și 6 ani și au descoperit că alimentația organică a scăzut rapid nivelul anumitor pesticide în organismul acestora cu un sfert până la jumătate față de valorile inițiale. În concordanță cu alte cercetări care raportau descoperiri similare, acest studiu este cel mai recent dintr-o lungă listă de investigații științifice care confirmă beneficiile hranei organice.
Din punct de vedere nutrițional, beneficiile hranei organice sunt bine cunoscute. În 2014, în ceea ce este, de departe, cea mai cuprinzătoare analiză de până acum, o echipă internațională condusă de profesorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie a descoperit că hrana organică conține cu 69% mai mulți antioxidanți cheie decât hrana obișnuită, precum și niveluri mai scăzute de metale toxice și pesticide. Pe baza analizei a 343 studii științifice revizuite de experți din întreaga lume, descoperirile lui Leifert au distrus mitul conform căruia nu există deosebiri între hrana organică și cea produsă cu utilizarea pesticidelor.
Și alte studii susțin cercetările lui Leifert. De exemplu, o recenzie publicată în 2009 de Agenția Franceză pentru Alimentație (French Food Agency, AFSSA) a arătat că hrana organică conține niveluri mai ridicate de minerale precum fier și magneziu ca și mai mulți antioxidanți. În mod similar, un studiu publicat în 2007 descoperea că morcovii, merele și piersicile cultivate organic conțin cantități mai mari de vitamina C și flavonoide. Oamenii de știință care au analizat roșiile organice au făcut în mod repetat descoperiri comparabile, confirmând că acestea au mai multă vitamina C, compuși fenolici și flavonoide decât omoloagele acestora, cultivate tradițional.
Una dintre critici la adresa agriculturii organice este că recoltele sunt aparent mai mici decât cele produse prin agricultura convențională cu utilizare de pesticide. Totuși din nou analiza științifică a demonstrat că această afirmație este doar un mit. Cercetările desfășurate în 2007 de către oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au arătat că metodele organice pot produce suficidentă hrană pe cap de locuitor, la nivel global, pentru a susține populația actuală a globului și chiar potențial o populație și mai mare, fără creșterea bazei de terenuri agricole. Analizând 293 de studii diferite asupra recoltelor provenite din agricultură organică, cercetătorii de la Michigan au descoperit că aceasta poate produce de trei ori mai multă hrană decât agricultura convențională în țările dezvoltate și că are propriile sale argumente împotriva metodelor standard în țările bogate.
Având în vedere dovezile convingătoare în favoarea sa, nu este deloc surprinzător faptul că agricultura organică câștigă teren pe întregul mapamond. În Europa, sectorul agriculturii organice s-a dezvoltat rapid în ultimii 10 ani, în fiecare an adăugându-se aproximativ jumătate de milion de noi hectare. De aceea, este semnificativ faptul că în luna februarie guvernul danez a lansat un plan ambițios de dublare a terenurilor agricole organice până în anul 2020 și de creștere a cererii pentru hrana organică. În mod similar, în Suedia orașul Malmo și-a propus scopul impresionant ca până în 2020 să devină exclusiv organic. În Statele Unite, s-a raportat că aproximativ 81% dintre familii mănâncă hrană organică cel puțin din când în când.
După cum arată Dr.Rath în Declarația de la Barletta, pentru a construi un sistem de asistență medicală preventivă cu adevărat eficient, trebuie să dărâmăm barierele artificiale dintre nutriție și sănătate, ca și dintre medicină și agricultură. În acest scop, creșterea conștientizării cu privire la conținutul ridicat de microelemente nutritive din hrana organică și rolul crucial pe care agricultura organică îl poate avea atât în beneficiul sănătății noastre cât și al mediului înconjurător va avea un drum lung de parcurs până ca acest deziderat să devină realitate.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune