Beneficiile magneziului în hipertensiunea arterială

O nouă meta-analiză publicată în American Journal of Clinical Nutrition (Revista americană de nutriție clinică) a adus dovezi suplimentare asupra beneficiilor suplimentelor cu magneziu pentru persoanele cu risc de hipertensiune arterială. Examinând date din 11 studii clinice randomizate care au cuprins 543 participanți, cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu magneziu reduce în mod semnificativ tensiunea arterială în cazul pacienților cu rezistență la insulină, prediabet și alte boli cronice necontagioase. Magneziul este un mineral esențial descris de Institutul Național de Sănătate din SUA ca un cofactor pentru peste 300 de sisteme enzimatice din organism. Se cunoaște faptul că aportul și nivelul scăzut al acestui mineral în sânge sunt asociate cu o multitudine de boli cronice și probleme de sănătate, ca și cu decesul subit prin stop cardiac.

Studiile analizate de cercetători utilizează doze de magneziu elemental între 365 și 450 mg pe zi urmărite apoi timp de 1-6 luni. Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu magneziu a generat o scădere medie a tensiunii sistolice cu 4,18 mm Hg (ceea ce reprezintă o scădere a presiunii exercitate de sânge asupra pereților arteriali în timpul bătăilor inimii) și o scădere a tensiunii diastolice de 2,27 mm Hg (o scădere a presiunii exercitate în intervalul dintre bătăi). Ambele reduceri au fost semnificativ mai mari decât cele experimentate de persoanele din grupul de control.

Abordarea hipertensiunii arteriale din perspectiva medicinei celulare

Oricât de pozitivă și binevenită ar fi această nouă meta-analiză, cea mai eficientă abordare pentru controlul hipertensiunii arteriale nu este utilizarea microelementelor nutritive individuale. În schimb, aceasta presupune un grup bine ales de microelemente nutritive care acționează în sinergie biologică. Dovezi științifice ale acestei metode au fost obținute în urma unui studiu clinic pilot desfășurat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath, care au evaluat eficiența acestuia în rândul pacienților cu vârste între 32-60 ani.

Pe baza înțelegerii medicinei celulare, conform căreia cauza principală a hipertensiunii arteriale este un deficit cronic de microelemente nutritive esențiale în celulele musculare netede care căptușesc pereții vaselor de sânge, pacienții din acest studiu au primit o combinație specifică de elemente nutritive care cuprindea nu doar magneziu ci și vitamina C, lizină, prolină, arginină și altele. Aceste substanțe sunt cruciale pentru menținerea forței și elasticității vaselor de sânge și deci pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

La începutul acestui studiu, toți pacienții aveau valori ridicate ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Tensiunea arterială sistolică medie era de 167 mm Hg iar cea diastolică de 97 mm Hg. După administrarea combinației de microelemente nutritive timp de 32 săptămâni, valorile tensiunii arteriale ale pacienților s-au îmbunătățit. La sfârșitul studiului tensiunea arterială medie sistolică era de 142 mm Hg iar cea diastolică de 83 mm Hg. Aceste valori reprezintă o reducere a tensiunii sistolice cu 15% și a celei diastolice de 14%. Mai mult, aceste îmbunătățiri au fost semnificativ mai mari decât în cazul pacienților tratați doar cu suplimente cu magneziu, în cadrul studiului descris în American Journal of Clinical Nutrition.

Organizația Mondială a Sănătății raportează că numărul adulților cu hipertensiune arterială a crescut de la 594 milioane în 1975 la 1,13 miliarde în 2015, creșterea fiind mai mare în țările cu venituri mici și medii. Având în vedere că se estimează o creștere la 1,56 miliarde până în 2025 iar medicamentele farmaceutice au eșuat în eradicarea acestei boli, necesitatea de a implementa abordările medicinei celulare la nivel global nu a fost niciodată mai urgentă.

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/08/new-meta-analysis-provides-further-proof-of-the-benefits-of-magnesium-for-high-blood-pressure/

Publicat cu permisiune