Deși o alimentație echilibrată este unul dintre cele mai bune moduri de a obține o nutriție corespunzătoare pentru oricine, majoritatea copiilor nu primesc suficiente microelemente nutritive din hrana pe care o mănâncă. Prea puține fructe și legume proaspete, alături de consumul multor alimente ultraprocesare duc la deficit cronic de microelemente nutritive esențiale care afectează creșterea și sănătatea copiilor, predispunându-i la boli.
Malnutriția la copii nu este doar o problemă a țărilor în curs de dezvoltare. În demersul lor de producție masivă de hrană, țările dezvoltate au folosit fără discriminare pesticide, fertilizatori chimici și alte practici agricole deficitare. Acest lucru a dus la epuizarea severă a elementelor nutritive din solurile lor. În plus, deficitul de microelemente nutritive este răspândit pe scară largă din cauza promovării la nivel global a alimentelor cu un grad înalt de procesare. Un studiu publicat în 2004 în Journal of the American College of Nutrition confirmă o scădere semnificativă a valorii nutritive a hranei produse în ultimii 50 de ani.
Copiii sunt desosebit de vulnerabili la deficitul de microelemente nutritive deoarece vitaminele, mineralele și alți compuși naturali sunt esențiale pentru susținerea dezvoltării sănătoase a sângelui, oaselor și tuturor organelor, în special a sistemului nervos și sistemului imunitar. Nutriția necorespunzătoare afectează creșterea fizică, precum și dezvoltarea creierului și a sistemului nervos și reduce imunitatea și capacitatea de învățare a copiilor. De aceea, asigurarea unei nutriții corespunzătoare este în mod evident primul pas către susținerea dezvoltării sănătoase a oricărui copil, de orice vârstă.
Institutul de Cercetare Dr.Rath în colaborare cu Academia de Științe Medicale din Ucraina au desfășurat o evaluare clinică a efectelor suplimentării cu microelemente nutritive în rândul copiilor ucrainieni de vârstă școlară. Evaluarea a inclus 69 de copii care au luat un supliment cu microelemente nutritive pe o perioadă de 7 luni. Un alt grup de 34 de copii care nu au luat suplimentul respectiv au fost monitorizați ca grup de control. La începutul și la sfârșitul studiului, a fost făcută câte o evaluare a stării de sănătate a tuturor copiilor implicați.
Toți copiii au avut aceeași alimentație la școală. După 7 luni, copiii din grupul care a beneficiat de suplimentare cu microelemente nutritive a fost cotat ca mai bine pregătiți fizic decât cei din grupul de control. Frecvența cardiacă și tensiunea arterială au scăzut , funcționarea sistemului cardiovascular s-a amplificat cu 28% iar forța musculară cu 16%. În același timp, copiii din grupul de control au experimentat o scădere de 14% a capacității pulmonare și funcției respiratorii.
Copiii care au luat microelemente nutritive au avut și o creștere a imunității, numărul bolilor lor reducându-se cu 25%. Ei au avut și note mai bune la mai multe materii, comparativ cu copiii din grupul de control. Per total, sănătatea generală, activitatea fizică și starea de bine emoțională a copiilor care au luat microelemente nutritive s-au îmbunătățit semnificativ în decursul celor 7 luni de studiu.
Studiul indică faptul că suplimentarea cu microelemente nutritive trebuie să constituie o parte importantă a unei alimentații sănătoase în rândul copiilor de vârstă școlară. Vitaminele, mineralele și alte microelemente nutritive acționează ca și catalizatori în procesul de metabolizare a carbohidraților, grăsimilor și proteinelor făcând ca bioenergia generată de aceste componente să fie disponibilă organismului pentru a rămâne sănătos.
Ref:
* Korzun V, et al., Journal of Cellular Medicine and Natural Health. 2015
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/health-benefits-of-micronutrients-in-children-documented/
Publicat cu permisiune