hsnp 46 853x480 1

Beneficiile microelementelor nutritive în bolile de piele – psoriazis

Psoriazisul este o boală autoimună,  cronică, a pielii, caracterizată prin piele îngroșată, roșie cu pete solzoase albicioase. Aceste pete solzoase apar cu precădere pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui. Deși cauza exactă a psoriazisului nu este clară, aceasta nu este o boală contagioasă. Psoriazisul afectează 2-3% din populația lumii, bărbați și femei cu vârste între 15-45 de ani fiind afectați în egală măsură.

În mod normal, celulele pielii sunt produse și înlocuite la fiecare 3-4 săptămâni. Totuși, în cazul psoriazisului, producția de celule de piele are loc mult mai rapid decât are organismul capacitatea de a le depozita. Psoriazisul este o afecțiune autoimună în care celulele albe ale corpului (limfocite T) atacă celulele pielii și declanșează un răspuns inflamator.

Limfocitele eliberează citocine, factorul alfa (TNFalfa) specific necrozei tumorale, care susține inflamația și accelerează creșterea celulelor pielii, ceea ce duce la formarea de ”plachete psoriazice”, care sunt albe și solzoase și pete cauzatoare de mâncărime pe piele, la locul inflamației.

Psoriazisul este o afecțiune cronică, cu perioade de simptome moderate sau severe. Anumiți factori pot accelera instalarea psoriazisului. Stresul, schimbările hormonale, fumatul, consumul de alcool, creșterea în greutate, infecții recurente ale gâtului și pielii, tratate cu antibiotice puternice, medicamente folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale, medicamentele anti-malarie și analgezicele eliberate fără rețetă – toate acestea măresc riscul apariției episoadelor de psoriazis.

În plus față de uriașul impact social și psihologic, complicațiile psoriazisului pe termen lung includ boli cardiovasculare, diabet și cancer. La aproximativ 20% dintre pacienții cu psoriazis, o complicație – artrita psoriazică – este identificată uneori chiar înainte de a fi pus diagnosticul de psoriazis. Deficitul acidului folic (element nutritiv esențial pentru funcționarea optimă a nervilor) este comun la pacienții cu psoriazis. La ora actuală, nu există un tratament satisfăcător pentru psoriazis, iar pacienții gestionează boala pe tot parcursul vieții cu multiple medicamente (care au, în plus, efecte secundare).

Institutul nostru a publicat un studiu de caz foarte impresionant, despre o femeie de 36 de ani care a suferit de psoriazis încă de la vârsta de 22 de ani.1 Boala se manifesta pe tot corpul cu excepția feței, iar pacienta folosise creme topice timp de 14 ani, fără a vedea vreo îmbunătățire semnificativă. În timp ce își continua tratamentul obișnuit, pacienta și-a îmbunătățit obiceiurile alimentare și a început să ia o combinație specifică de microelemente nutritive care conținea vitamina C, lizină, prolină și alte microelemente nutritive esențiale în proporții sinergice.

Aportul crescut de microelemente nutritive a ajutat la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, ca și la îmbunătățirea răspunsului imun al corpului. Încă din a doua lună de administrare a microelementelor nutritive, pacienta a observat că petele psoriazice din partea superioară a corpului începeau să se vindece. Ameliorările au continuat și deși leziunile de pe picioare s-au vindecat ultimele, în decurs de 6 luni pacienta a raportat vindecarea totală a tuturor plachetelor psoriazice.

Captura de ecran 2022 07 27 114226

Deși în acest moment nu există un tratament satisfăcător care să vindece psoriazisul, astfel de rezultate dramatice obținute prin utilizarea microelementelor nutritive sigure și eficiente ar putea aduce o rază de speranță miilor de pacienți care suferă de această boală.

Bibliografie
1. Experimental and Therapeutic Medicine 2015; 10, 1071-1073.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/the-benefits-of-micronutrients-in-skin-disease-psoriasis/

Publicat cu permisiune