Insuficiența cardiacă este o afecțiune gravă, în care inima este incapabilă să pompeze suficient sânge oxigenat în alte părți ale corpului. Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din SUA (US Center for Disease Control and Prevention) (CDC) aproximativ 5,1 milioane de cetățeni din SUA suferă de insuficiență cardiacă, iar 40-50% dintre aceștia mor în mai puțin de un an de la diagnosticare. Impactul economic al insuficienței cardiace este uriaș, costul tratamentului cetățenilor americani cu insuficiență cardiacă ridicându-se în medie la 32 miliarde $ anual, inclusiv concediile medicale. În întreaga lume, 23 milioane de oameni suferă de insuficiență cardiacă.
Insuficiența cardiacă urmează de obicei unei alte afecțiuni cardiovasculare precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială, diabetul, aritmiile, disfuncțiile valvelor cardiace sau cardiomiopatia. Obezitatea, fumatul, sedentarismul sau antecedentele familiale în privința bolilor cardiovasculare contribuie în plus la evoluția insuficienței cardiace. Simptomele comune ale insuficienței cardiace cuprind oboseală, dispnee, amețeală, tuse persistentă și wheezing, precum și umflarea gleznelor, picioarelor și abdomenului. Inima umană este un mușchi care necesită cantități enorme de energie sub formă de ATP (acid adenozintrifosforic) pentru a putea funcționa normal. Această energie este necesară pentru a susține bătăile normale ale inimii (de 100,000 de ori pe zi) și reciclarea sângelui (în fiecare minut 5 litri sunt propulsați în corp). Deși lipsa acestei energii vitale este cea mai importantă cauză a insuficienței cardiace, abordările convenționale de tratament ignoră acest lucru. În schimb, tratamentul convențional al insuficienței cardiace utilizează medicamente din categoria diureticelor și beta-blocantelor care oferă doar ameliorare simptomatică, prin reducerea gradului de inflamare a mușchiului cardiac sau prin ușurarea respirației. Diureticele sunt utilizare ca tratament primar al insuficienței cardiace, în scopul reducerii edemului prin înlăturarea apei acumulate în țesuturi. Totuși, diureticele elimină și vitamine cruciale solubile în apă precum vitamina C și vitamina B1 și minerale ca potasiu, calciu, magneziu și zinc.
Aceste microelemente nutritive sunt esențiale pentru a susține contracția și relaxarea corespunzătoare a
celulelor ce alcătuiesc mușchiul cardiac. Beta-blocantele epuizează coenzima Q10 (CoQ10) din organism,
element nutritiv esențial pentru generarea ATP în mitocondriile celulare. Digoxin-ul epuizează magneziul și vitaminele B care sunt esențiale pentru producția optimă a bioenergiei în celule. Este un fapt demonstrat că deficitul de elemente nutritive, CoQ10, vitamina C și vitamina B1 mărește riscul de
insuficiență cardiacă.
Am efectuat un studiu clinic pe pacienți cu insuficiență cardiacă, cu vârste între 41-68 ani.1 Acești pacienți au luat o combinație specfică de microelemente nutritive timp de 6 luni. Rezultatele au arătat o remarcabilă îmbunătățire a funcției de pompare a inimii (îmbunătățire simptomatică) și deci o mai bună calitate a vieții pacienților. La începutul studiului 70% dintre pacienți sufereau de o deteriorare puternică a sănătății cardiovasculare ceea ce le afecta activitatea zilnică. 30% dintre pacienți au raportat doar o limitare moderată a activităților fizice zilnice. La sfârșitul studiului, 80% dintre pacienți raportau ameliorări ale stării de sănătate cu unul sau mai multe grade pe scara New York Heart Association După 6 luni, jumătate dintre pacienți puteau trăi din nou o viață normală, fără disconfort sau simptome asociate.
Alte studii clinice repetate au confirmat descoperiri similare, ceea ce a scos în evidență importanța suplimentării cu microelemente nutritive.2 Medicamentele convenționale administrate în cazul insuficienței cardiace acționează doar în sensul epuizării microelementelor nutritive necesare pentru o funcționare normală a inimii. De aceea, suplimentarea cu microelemente nutritive este singurul mod eficient de a asigura bioenergie pentru funcționarea optimă a celulelor ce alcătuiesc mușchiul cardiac.
Bibliografie:
1. Cellular Health Communications Vol 1, No. 1, 2001
2. Witte KK, et al., Eur Heart J. 2005 Nov;26(21):2238-44
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/the-benefits-of-micronutrients-in-heart-failure/
Publicat cu permisiune