Beneficiile microelementelor nutritive în tratamentul bolii Lyme

Conform unui raport publicat recent de către Centrul de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, bolile cauzate de insecte s-au triplat în USA într-un interval de 13 ani, între 2004-2016.  Căpușele, țânțarii și puricii sunt cei mai comuni transmițători ai acestor boli. Aceste tipuri de insecte care mușcă sunt numite vectori. Din 2004m alte 9 boli cauzate de insecte au fost descoperite în SUA. Cum climatul global se schimbă, verile lungi și fierbinți par să fie cauza creșterii numărului de boli cauzate de vectori. Vremea caldă influențează obiceiurile de reproducere dar și expansiunea teritoriilor țânțarilor, puricilor și căpușelor. În plus, călătoriile intercontinentale dese și reîmpădurirea zonelor suburbane expun mai mulți oameni la insecte și la animale sălbatice purtătoare ale acestor vectori.

Bolile provocate de căpușe se întâlnesc în estul teritoriului SUA și în zonele de pe coasta Pacificului și sunt răspunzătoare de 3 din 5 cazuri de boli provocate de vectori. Boala Lyme este cea mai comună boală transmisă de căpușe în SUA, înregistrând aproximativ 30-35,000 de cazuri pe an. Totuși, statisticile curente reflectă numai cazurile declarate. Se presupune că numărul real este cu mult mai mare, din cauza greșelilor frecvente de diagnostic, iar cifra reală ar putea fi aproape de 300,000.

Boala Lyme se manifestă ca o boală inflamatorie care poate afecta multe organe din corp. În stadiu incipient (localizat) boala Lyme afectează în principal pielea. În stadiile târzii (diseminate și/sau persistente) inflamația se întinde către încheieturi, sistemul nervos și, într-o măsură mai mică, spre inimă, mușchi și alte organe.

Transmiterea umană a bolii Lyme începe de la căpușe care se hrănesc cu sânge supt de la oameni și animale. O căpușă se infectează dacă preia bacteria din familia Borrelia de la o gazdă infectată, care poate fi om sau animal. Borrelia există în 3 forme morfologice printre vare formele active numite spirochete și formele latente numite formule rotunde sau biofilm. Aceste forme morfologice permit bacteriilor să supraviețuiască și să se schimbe chiar și în medii ostile.

Există o percepție comună conform căreia pacienții tratați cu antibiotice în stadiile timpurii ale bolii Lyme se recuperează rapid și complet și că stadiile târzii ale bolii pot fi de asemenea tratate eficient, deși vindecarea este mai lentă. Totuși, în realitate, aproximativ 10-20% (și chiar până la 50%) dintre pacienții care urmează tratament cu antibiotice se pot confrunta cu simptome semnificative, persistente sau recurente ale bolii Lyme, precum dureri de mușchi și încheieturi și oboseală. Simptomele pot dura luni și chiar ani, deteriorând calitatea vieții pacientului și micșorând probabilitatea ca tratamentele ulterioare să reușească. Tratamentele cu antibiotice pe termen lung sunt adesea asociate cu efecte secundare grave și nu sunt recomandate de mulți medici. Aceste tratamente nu împiedică reapariția bolii, ceea ce indică faptul că antibioticele nu pot elimina sau dezactiva eficient aceste bacterii din corp.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au testat 45 de componente naturale împotriva a două specii de Borrelia: Borrelia burgdorferi sensu stricto (agentul patogen care cauzează Lyme în SUA) și Borrelia garinii (agentul patogen care cauzează Lyme în Europa). În teste au fost incluse toate formele morfologice ale celor 2 specii de Borrelia. Rezultatele au arătat că toate componentele testate au inhibat creșterea bacterială a spirochetelor. Cele mai eficiente substanțe care au indus moartea formelor latente rotunde de Borrelia au fost acidul 2-decenoic, acidul rozmarininc, baicaleina, monolaurina, luteolina și kelpul (iod). 5 dintre componente – baicalina, luteolina, monolaurina, acidul cis-2-decenoic și kelpul (iodul) – pot reduce și coloniile de tip biolfilm formate de Borrelia burgdorferi, în timp ce doar baicaleina și monolaurina pot reduce biofilmul format de Borrelia garinii.

Din cauza frecventelor erori de diagnostic sau a diagnosticului târziu, bolile precum Lyme pot devasta pacienții și familiile lor, provocând suferințe semnificative. Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Dr.Rath continuă să cerceteze opțiuni sigure și eficiente pentru abordarea bolii Lyme.

Ref: : A Goc et al., Journal of Applied Microbiology 2015, 119: 1561-1572

Boala Lyme este cauzată de bacteria Borrelia, transmisă de căpușe. Borrelia se găsește adesea la mamiferele mari și mici – chiar și la păsări și reptile – pe care căpușele se hrănesc și se reproduc, făcându-le astfel expuse infecțiilor. Căpușele care răspândesc boala Lyme pot co-transmite uneori și alți agenți patogeni transportați de căpușe precum Ehrlichia sp., Babesia sp., și Bartonella sp.

Diagnosticul greșit sau târziu este foarte frecvent în cazul bolii Lyme, din cauza numărului mare de posibile simptome printre care simptome vag asemănătoare răcelii, dureri de cap și oboseală. Din cauza lipsei unor analize de laborator specifice și sigure, tratamentul este adesea amânat. Boala Lyme netratată poate duce la infecții cronice și simptome persistente precum artrita, meningita și inflamarea inimii și altor organe. Deși tratamentul cu antibiotice aplicat corect și din timp poate ameliora simptomele, bacteriile care cauzează boala Lyme au strategii de supraviețuire în corp extrem de eficiente, ceea ce le permite să ocolească efectele antibioticelor.

Cele mai des observate metode de prevenire a bolii Lyme includ utilizarea produselor contra insectelor și purtarea de haine corespunzătoare în zonele împădurite sau pe traseele de drumeții, pentru a reduce riscul mușcăturilor de căpușe. Totuși, cel mai important aspect al prevenției este monitorizarea atentă a corpului în vederea depistării prezenței căpușelor și observarea oricăror semne alarmante precum mâncărime, inflamație sau roșeață.

Deoarece nu există un tratament sau vaccin eficient disponibil pentru a preveni infecția și dezvoltarea bolii Lyme, cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au căutat abordări naturale. Aceste strategii se bazează pe țintirea simultană a tuturor formelor în care bacteria Borrelia poate rezista în corpul uman. Cercetătorii au studiat eficiența a 50 de substanțe fitobiologice naturale împotriva celor două specii de Borrelia care cauzează boala Lyme în SUA și Europa. Ei au conceput o formulă specifică de microelemente nutritive, fitochimice și extracte din plante, pentru a ataca bacteria susținân în același timp sistemul imunitar pentru a putea lucra în lupta contra infecțiilor.

Am descris studiile in vitro în prima parte a acestui articol. Studiile in vivo desfășurate la Institutul de Cercetare Dr.Rath au utilizat amestecul de elemente nutritive la șoarecii sănătoși (grupul de control) și la cei infectați cu Borrelia. La sfârșitul celor 4 săptămâni s-a observat că șoarecii infectați aveau un nivel crescut de monocite (un tip de celulă albă a sângelui) ceea ce indică faptul că sistemul lor imunitar a identificat Borrelia ca invadator și a reacționat corespunzător. ADN Borrelia a fost detectat la șoarecii injectați dar nu tratați cu amestecul de elemente nutritive. Însă la șoarecii tratați cu amestecul de elemente nutritive, ADN Borrelia a fost redus cu 90% eea ce înseamnă că bacteria era aproape eradicată. Mai mult, șoarecii infectați menținuți pe o alimentație normală au avut valori mai ridicate ale markerilor inflamatorii, în timp ce inflamația la șoarecii hrăniți cu amestecul de elemente nutritive a fost suprimată. Rezultatele testelor in vivo și succesul acestei abordări deschide noi posibilități pentru controlul sigur și eficient al bolii Lyme, ceea ce aduce speranță pentru milioane de pacienți suferind de boala Lyme în stadiu cronic.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/09/the-benefits-of-micronutrients-in-lyme-disease-part-1/

şi https://www.dr-rath-foundation.org/2018/09/the-benefits-of-micronutrients-in-lyme-disease-part-2/

Publicat cu permisiune