Beneficiile microelementelor nutritive în vindecarea fracturilor

Fracturile osoase sunt unele dintre cele mai dureroase accidente și necesită un timp îndelung de vindecare. Oricine comportă riscul de a avea un os rupt fie în urma unei căderi, a unei activități sportive sau a unui accident rutier. Însă fracturile osoase sunt mai frecvente și necesită mai mult timp pentru vindecare în rândul persoanelor care suferă de osteoporoză.

Cea mai comună fractură, mai ales la copii și adulții activi este piciorul rupt, ceea ce adesea implică fracturarea tibiei. În SUA sunt raportate anual cam 492,000 fracturi tibiale care însumează 400,000 zile de spitalizare. Timpul necesar pentru vindecarea unei fracturi tibiale este între 12-16 săptămâni. Acest lucru se datorează unei incidențe crescute a complicațiilor care necesită administrarea de analgezice puternice pacientului.

O percepție comună este aceea că vitamina D și calciul sunt singurele elemente nutritive necesare pentru oase sănătoase și care ajută la procesul de vindecare a fracturilor. Totuși, se scapă din vedere faptul că atât calciul cât și alte minerale care contribuie la formarea oaselor se depozitează pe o rețea formată din proteina numită colagen. De aceea este esențial să avem un colagen sănătos și puternic, pentru ca oasele să se poată forma și să poată funcționa în mod corespunzător. Formarea sănătoasă a oaselor nu depinde doar de cantități suficiente de calciu și vitamina D, ci, mai important, de un aport corespunzător de microelemente nutritive care susțin formarea colagenului, precum vitamina C, aminoacizii lizină și prolină și altele. Deoarece organismul uman nu poate produce vitamina C și lizină, deficitul acestor elemente nutritive cruciale este foarte probabil să fie prezent. Dacă există un deficit pre-existent al acestor elemente nutritive, acesta se accentuează și mai mult din cauza stresului asociat unui os fracturat.

Institutul de Cercetare Dr.Rath a condus un studiu randomizat dublu orb control-placebo care a inclus 131 pacienți cu fracturi de tibie. Vârstele pacienților au fost între 15-75 ani. Ei au fost plasați aleator în două grupuri, pentru a evalua timpul de vindecare a fracturilor. Unul dintre grupuri a primit o combinație specifică de microelemente nutritive care susțin producția sănătoasă de colagen. Suplimentele includeau vitamina C, lizină, prolină și vitamina B6, Celălalt grup de pacienți a servit ca grup de control și a primit pastile placebo (zahăr)

S-a observat că grupul de pacienți care a luat microelemente nutritive esențiale au avut o vindecare mai rapidă a fracturilor. Acestea s-au vindecat în 14 săptămâni în timp ce celorlalți pacienți, care primiseră placebo, le-a luat încă 3 săptămâni în plus pentru a obține același rezultat. În plus, aproximativ 25% dintre pacienții din grupul care a beneficiat de suplimentare, fracturile s-au vindecat în 10 săptămâni, ceea ce la grupul de control s-a întâmplat doar în procent de 14%. În plus, pacienții din grupul care a beneficiat de suplimentare au raportat și o stare generală mai bună.

Studiul nostru arată că un factor important pentru sănătatea oaselor, dar care lipsește adesea – colagenul sănătos – joacă un rol important în vindecarea optimă a fracturilor osoase. O simplă suplimentare cu microelemente nutritive specifice ar putea reduce semnificativ timpul de vindecare și suferința pacienților și ușura de asemenea povara economică asupra familiilor pacienților și sistemelor de asistență medicală.

Ref: *J. Jamdar, et al., Journal of Alternative and Complementary Medicine 2004, 10 (6): 915-916.

 

 

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/micronutrients-you-rarely-consider-for-healing-bone-fractures/

Publicat cu permisiune