Beneficiile microelementelor nutritive pentru ochi sănătoși

Peste 3 milioane de cetățeni americani cu vârste peste 40 de ani suferă de câte o afecțiune manifestată prin deteriorarea vederii. Slăbirea vederii este una dintre cauzele majore ale dizabilităților iar bolile de ochi cauzate de înaintarea în vârstă (age-related eye diseases, ARED) devin din ce în ce mai mult o problemă de sănătate publică în țările dezvoltate. Deteriorarea vederii cauzată de ARED poate conduce la alte probleme serioase de sănătate inclusiv limitarea mobilității, depresie, fracturi de șold sau alte accidente și în general la o calitate scăzută a vieții. Pentru majoritatea ARED nu există tratamente eficiente, de aceea menținerea sănătății ochilor este importantă pentru a preveni deteriorarea vederii.

Majoritatea ARED sunt cataracta, glaucomul, degenerarea maculară cauzată de vârstă și retinopatia
diabetică. Cataracta este responsabilă de 51% dintre cazurile de orbire din întreaga lume. În cazul cataractei, deteriorarea vederii este cauzată de creșterea opacității lentilei naturale a ochiului. Este una dintre cele mai ușor de tratat ARED întrucât intervenția chirurgicală restaurează vederea cu succes. Glaucomul aparține unui grup de boli caracterizate de deteriorarea nervului optic. Mai este numit și ”hoțul tăcut al vederii” din cauza lipsei unor simptome specifice, ceea ce întârzie de multe ori diagnosticarea bolii, mulți pacienți având de aceea nevoie de medicație pe termen lung. Degenerarea maculară cauzată de vârstă (age-related macular degeneration, AMD) cauzează pierderea câmpului central al vederii din cauza aportului insuficient de sânge către maculă, o parte specializată a retinei. Este principala cauză a orbirii în țările dezvoltate. În prezent nu există nici un tratament disponibil pentru AMD care poate fi gestionată doar prin ajutor pentru susținere. Retinopatia diabetică, o complicație a diabetului prezent pe perioade lungi, este cauzată de scurgeri din vasele de sânge din retină, ceea ce duce la pierderea vederii. Aceasta este una dintre bolile de ochi ce poate fi prevenită cu ușurință, prin menținerea nivelurilor zahărului în sânge în limite normale.

Integrarea ochilor într-un sistem din care fac parte creierul și alte părți ale corpului implică mii de canale de comunicare, constituite din multe tipuri de celule care funcționează împreună alcătuind sistemul vizual. Structurile principale ale acestui sistem sunt retina, sclerotica, pupila, irisul, corneea, cristalinul, macula, umoarea apoasă și umoarea sticloasă, discul optic și nervul optic. Pentru funcționarea corespunzătoare a acestor componente și asigurarea comunicării dintre ele, sunt necesare anumite elemente nutritive. De exemplu, retina este compusă din sute de mii de mici bastonașe și conuri care percep lumina și sunt responsabile de vederea în culori. Elementele nutritive precum luteina, zeaxanthina, cryptoxanthina și vitaminele A și C sunt esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a acestor celule în retină și maculă. Mușchii ciliari din ochi ajută la contractarea și relaxarea cristalinului pentru a se ajusta și a putea focaliza un anumit obiect. Nervul optic care transportă semnale și impulsuri luminoase de la retină la creier este alcetuit din aproximativ un milion de celule nervoase. Elementele nutritive naturale precum aminoacidul cisteină, vitaminele C și E și acidul lipoic lucrează sinergic pentru a proteja funcțiile fizice ale nervului optic. Vasele de sânge care asigură alimentarea cu sânge a ochilor sunt alcătuite din celule care au nevoie de aminoacidul arginină pentru contracție și relaxare și de vitamina C pentru a asigura producția optimă de colagen în vederea menținerii tăriei și integrității vaselor de sânge.

Bolile circulatorii specifice vârstei precum diabetul, hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale,
acțiunea radicalilor liberi cauzată de razele ultraviolete, fumat și alte substanțe chimice toxice sunt cei mai frecvent întâlniți factori de risc pentru majoritatea ARED. În plus, poluarea mediului înconjurător și medicamentele precum steroizii, antidepresivele, contraceptivele orale contribuie la epuizarea elementelor nutritive și apariția ARED. De asemenea, expunerea la lumină artificială, computer, TV și alte tipuri de ecrane contribuie major la tensionarea semnificativă a ochilor la populația tânără, ceea ce duce la apariția timpurie a problemelor de vedere. Deși nu putem opri procesul de îmbătrânire, putem stopa efectele negative ale acestuia asupra ochilor noștri. Un stil de viață sănătos, cu evitarea factorilor de risc care cauzează deteriorări și cu administrarea elementelor nutritive celulare corespunzătoare pentru susținerea sănătății ochilor vor ajuta la menținerea unei vederi optime.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/the-benefits-of-micronutrients-for-healthy-eyes/

Publicat cu permisiune