Blocantele canalelor de calciu inhibă formarea colagenului în pereții vasculari

Medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale și corectarea aritmiilor sau altor forme de boli cardiovasculare sunt cele mai des prescrise medicamente în SUA, astăzi. Unul din 3 adulți, adică aproximativ 75 de milioane de oameni, este diagnosticat cu hipertensiune în SUA și mult mai mulți au pre-hipertensiune. În jur de 15 milioane de pacienți din SUA au anumite forme de aritmie. Cele mai des prescrise medicamente pentru tratarea acestor și altor afecțiuni sunt așa numitele ”blocante ale canalelor de calciu” sau ”agoniști” printre care se numără blocantele calciului, sodiului și potasiului. Vânzările acestor medicamente au ajuns la 6 miliarde $ în întreaga lume.  În SUA, blocantele canalelor de calciu sunt cea de-a 8-a clasă de medicamente în ordinea vânzărilor de medicamente pe bază de rețetă.

Aceste medicamente împiedică calciul (și alte minerale importante) să intre în interiorul celulelor, blocând canale specifice situate în pereții celulelor musculare netede care căptușesc vasele de sânge, în celulele mușchiului cardiac (miocite) și alte țesuturi. Blocând aceste canale, medicamentele cauzează relaxarea celulelor și alte efecte farmacologice. Canalele de transport al sodiului sunt folosite și de vitamina C pentru a intra în celule.

Un nou studiu desfășurat la Institutul de Cercetare Dr.Rath și publicat în American Journal of Cardiovascular Disease¹ arată că, pe lângă blocarea intrării calciului, aceste medicamente obstrucționează și asimilarea vitaminei C de către celule. Vitamina C este un element nutritiv esențial pentru producția de colagen – molecula cheie a stabilității pereților vasculari și țesutului conjunctiv în general. Deficitul pe termen lung al acestei vitamine este deosebit de dăunător pentru celulele care alcătuiesc pereții vasculari deoarece poate cauza deteriorări structurale microscopice, care sunt apoi urmate de acumularea de depozite aterosclerotice – cauza infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale. Studiul indică faptul că dintre blocantele canalelor de calciu studiate, nifedipina (Procardia, Nifediac) are cel mai pronunțat efect, cauzând o scădere semnificativă a producției de colagen în celulele musculare ale vaselor de sânge. Având în vedere că aceste medicamente ar trebui utilizate pe perioadă nedeterminată, consecințele nefaste asupra sănătății sunt îngrijorătoare.

Din acest punct de vedere, studiul arată faptul că inhibiția producției de colagen în celule, indusă de blocantele canalelor de calciu, poate fi  compensată prin furnizarea de vitamina C. Mai ales administrarea de vitamina C solubilă în grăsimi (ascorbil palmitat) decât simpla vitamină C a rezultat în concentrații semnificativ mai mari de vitamina C, susținând astfel și mai mult producția de colagen.

Faptul că blocantele canalelor de calciu – luate de zeci de milioane de pacienți din întreaga lume în credința că acestea îi vor ajuta să prevină infarctele miocardice – măresc de fapt riscul de infarcte miocardice, prin slăbirea mușchiului inimii și a pereților vaselor de sânge, a fost un impediment major în cardiologie. În plus, a fost raportat un risc crescut de cancer mamar și boli ale gingiilor. Pe baza rezultatelor noului studiu, este posibil ca multe dintre efectele secundare ale acestor medicamente să poată fi prevenite prin simpla suplimentare cu o combinație sinergică de vitamina C, inclusiv ascorbil palmitat, și alte microelemente nutritive esențiale.