Bolile cardiovasculare sunt asociate cu deficitul de vitamina C

Bolile cardiovasculare sunt asociate cu deficitul de vitamina C

Infarctele miocardice și accidentele vasculare cerebrale au rămas în mod constant principala cauză a deceselor. Ateroscleroza, afecțiunea care stă la baza acestor boli,
cauzează în fiecare an 17 milioane de decese în întreaga lume. Totuși nivelurile ridicate ale colesterolului, alimentația bogată în grăsimi și obezitatea sunt considerate cauze ale bolilor cardiovasculare. Însă eliminarea grăsimilor din alimentație și scăderea artificială a nivelului colesterolului din sânge cu ajutorul medicamentelor pentru reducerea colesterolului nu au avut succes în rezolvarea acestei probleme. Plachetele aterosclerotice apar în arterele coronare și nu pe întreaga lungime de 90.000 km a sistemului vascular. Absența plachetelor pe vene și faptul că animalele, spre deosebire de oameni, nu suferă de ateroscleroză nu pot fi explicate de medicina convențională și de teoria colesterolului ca și cauză a bolilor cardiovasculare.

În 1990, Dr.Rath împreună cu dublul laureat al Premiului Nobel Dr.Linus Pauling au publicat1 conceptul revoluționar că insuficiența cronică a vitaminei C deteriorează pereții vaselor de sânge. Această deteriorare declanșează un proces de ”reparare” biologică în care lipoproteinele ce transportă colesterolul se depun pe pereții arterelor ca un mortar biologic. Cu timpul acest proces de ”reparare” duce la îngroșarea plachetei aterosclerotice. Cea mai eficientă moleculă de ”reparare” este o substanță lipicioasă cunoscută sub numele de lipoproteina(a) [Lp(a)]. Dr.Rath a observat o relație inversă între producția internă a lipoproteinei(a) și vitamina C, pe care a numit-o ”legătura dintre scorbut și bolile cardiovasculare”. Oamenii, spre deosebire de majoritatea animalelor, nu produc vitamina C în organismul lor. Datorită structurii sale unice, Lp(a) poate acționa ca surogat pentru vitamina C și proteja integritatea vaselor de sânge în perioadele cu deficit de vitamina C care favorizează dezvoltarea scorbutului.

Totuși, deși rolul semnificativ al Lp(a) în boala cardiovasculară a fost recunoscut, nu există medicamente farmaceutice eficiente care să reducă nivelul acesteia. Medicii consideră că nivelurile Lp(a) depind de moștenirea noastră genetică și se focalizează numai pe reducerea artificială a transportatorului de colesterol LDL (colesterolul ”rău”). Studiul nostru demonstrează că boala cardiovasculară are legătură cu deficitul de vitamina C Sănătatea este o chestiune de încredere.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au dezvoltat un model animal unic {Gulo-/-; Lp(a)+} cu două caracteristici ale metabolismului uman: lipsa genei specifice (Gulo-/-) necesară producției de vitamina C și abilitatea de a produce Lp(a) uman. Acest model animal poate reproduce un eveniment unic în evoluția omului, care a avut loc cu 40 de milioane de ani în urmă, când oamenii și-au pierdut abilitatea de a produce vitamina C și a apărut gena Lp(a). Studiul nostru pe acest model animal a demonstrat faptul că un deficit cronic subclinic al aportului de vitamina C din alimentație, fără alte simptome aparente, duce la o creștere semnificativă a nivelurilor Lp(a) seric. În plus, acest fenomen este însoțit de acumularea crescută de Lp(a) în artere în zonele cu flux perturbat, ceea ce duce la apariția plachetelor. Pe de altă parte, suplimentarea cu vitamina C scade eficient depozitele de Lp(a) pe pereții arteriali și ca o consecință și nivelurile Lp(a) în sânge. Acest fapt confirmă că Lp(a) poate funcționa ca moleculă de reparare care se acumulează în zonele unde peretele arterial este deteriorat (producție insuficientă de colagen) din cauza deficitului de vitamina C. Acest studiu a fost publicat în numărul din aprilie 2015 al American Journal of Cardiovascular Disease2. Acest model unic de șoarece permite imitarea metabolismului uman în aspectele sale critice: absența producției de vitamina C și unicitatea sintezei Lp(a). Astfel, studiul nostru confirmă legătura dintre deficitul de vitamina C, acumularea de Lp(a) și ateroscleroză. Mai mult, studiul nostru a arătat că suplimentarea cu vitamina C a redus în mod eficient nivelurile Lp(a) și al altor factori de risc asociați care se întâlnesc în mod frecvent în cazul infarctelor miocardice și al accidentelor vasculare cerebrale.

Bibliografie:
1. M. Rath, L. Pauling, Proc. Nati. Acad. Sci. USA Vol. 87, pp. 6204-6207, 1990
2. J. Cha, A. Niedzwiecki, M. Rath; Am J Cardiovasc Dis 2015;5(1):53-62

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/our-study-proves-that-heart-disease-is-linked-to-vitamin-c-deficiency/

Publicat cu permisiune