Cancerul de prostată răspunde la sinergia microelementelor nutritive

Cancerul de prostată este cel mai răspândit tip de cancer în rândul bărbaților; un bărbat din șase va fi diagnosticat cu cancer de prostată în decursul vieții sale. În țările în curs de dezvoltare este cel de-a doua cauză a deceselor cauzate de cancer la bărbați. Se estimează că în fiecare an vor fi diagnosticate alte 12 milioane de noi cazuri de cancer de prostată.

Deși screening-ul poate fi de folos în diagnosticarea precoce a cancerului de prostată, opțiunile de tratament sunt foarte limitate. Mai mult, orice tip de tratament pentru cancer are efecte secundare grave și nu asigură vindecarea. O barieră suplimentară este și costul foarte mare al acestor tratamente. La ora actuală, în SUA cheltuielile anuale pentru tratamentul cancerului de prostată se ridică la 8.1 miliarde $. Se așteaptă ca această cifră să crească la 8.6 miliarde $ până în 2017. Chirurgia poate fi folosită doar în mod limitat. Tratamentul hormonal care blochează acțiunea testosteronului crește riscul de impotență, bufeuri, creșterea sânilor, osteoporoză și complicații la ficat. Radioterapia are succese variabile și poate induce noi cancere.

Abordările naturale deschid noi și excitante posibilități în tratarea cancerului de prostată. Am studiat efectele unei combinații specifice de microelemente nutritive printre care vitamina C, extract de ceai verde, seleniu și altele, asupra dezvoltării cancerului de prostată și al abilității sale de a se răspândi. Am demonstrat că suplimentarea alimentației cu această combinație de microelemente nutritive poate diminua creșterea tumorilor la prostată la șoareci cu aproape jumătate (47%). Această reducere semnificativă a masei tumorii a fost însoțită de o abilitate scăzută de a forma vase de sânge în tumori, ceea ce a restricționat aportul de elemente nutritive către celulele canceroase. Ca rezultat, am observat o rată mult mai lentă de multiplicare a celulelor de cancer de prostată în tumori la animalele cărora li s-a suplimentat alimentația cu acest amestec de elemente nutritive, comparativ cu lotul de control.1 Cancerul este o boală care pune viața în pericol pentru că poate suprasolicita organismul din cauza răspândirii sale și formării de metastaze în organe. Nu există nici un tratament convențional satisfăcător pentru metastaze iar rata de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani în cazul cancerului de prostată cu metastaze este de doar 28%.

Metastaza este posibilă cu ajutorul unor enzime specifice pe care celulele canceroase le folosesc pentru a distruge bariera de țesut conjunctiv înconjurător, ceea ce le netezește calea pentru a se răspândi. Activitatea enzimelor specifice de digerare a colagenului precum MMP-9 și uPA a fost asociată cu agresivitatea cancerului. Studiile noastre anterioare au demonstrat că această combinație de microelemente nutritive poate inhiba secreția acestor enzime cu 100% și crește în paralel producția de inhibitori naturali ai acestora. În plus, acești micronutrienți pot întări țesutul conjunctiv, limitând astfel răspândirea celulelor de cancer de prostată. Sinergia microelementelor nutritive, spre deosebire de elementele nutritive individuale sau de medicamente, poate afecta simultan mai multe mecanisme pe care cancerul le utilizează pentru a suprasolicita organismul. Această strategie limitează abilitatea cancerului de a se adapta și de a nu reacționa la tratament, ceea ce se întâmplă adesea în cazul utilizării abordărilor farmaceutice. Dezbaterea continuă asupra celor mai eficiente opțiuni din punct de vedere al costurilor în problema cancerului de prostată ar trebui să includă evaluarea sinergiei microelementelor nutritive ca o posibilitate de tratatament sigură, eficientă și accesibilă pentru milioane de bărbați din întreaga lume.

Ref:
1. MW Roomi, et al., In vivo 19: 179-184 (2005)

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/prostate-cancer-can-respond-to-micronutrient-synergy/

Publicat cu permisiune