
Cauza creșterii riscului de infarct la pacienții care iau blocante ale canalelor de calciu
Un studiu științific desfășurat la Institutul de Cercetare Dr.Rath arată că medicamentele pe bază de rețetă din categoria blocantelor canalelor de calciu (folosite pe scară largă pentru gestionarea hipertensiunii arteriale, a aritmiilor, anginei pectorale și altor afecțiuni) pot duce la epuizarea vitaminei C în interiorul celulelor. Aceste descoperiri publicate în American Journal of Cardiovascular Disease (June 2016, Vol. 6, No. 2) explică acum motivul care stă în spatele riscului crescut de infarct miocardic, cancer mamar și probleme gingivale, raportate în numeroase studii clinice asupra acestei clase de medicamente. Și mai semnificativ este faptul că studiul arată cum se poate depăși această deficiență cu ajutorul vitaminei C, oferind astfel recomandări științifice pentru milioane de medici din întreaga lume.
Vânzările de medicamente din clasa blocantelor de calciu, sodiu și potasiu au atins 6 miliarde $ la nivel mondial. În SUA, blocantele canalelor de calciu sunt cea de-a opta clasă de medicamente în ierarhia vânzărilor de medicamente pe bază de rețetă. Acestea împiedică intrarea calciului în celule prin blocarea unor canale specifice aflate în membrana celulelor care alcătuiesc vasele de sânge (mușchi netezi), mușchiul cardiac (miocite) și alte țesuturi.
Studiul desfășurat la Instititutul de Cercetare Dr.Rath arată că pe lângă blocarea intrării calciului, aceste medicamente obstrucționează absorbția vitaminei C în celule. Vitamina C este un element nutritiv esențial pentru producția colagenului care este molecula cheie de stabilitate a pereților vasculari și a țesutului conjunctiv în general. Deficitul de vitamina C este deosebit de dăunător în celulele pereților arteriali deoarece poate cauza deteriorări structurale microscopice urmate de formarea depozitelor aterosclerotice, cauza infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale.
Studiul indică faptul că dintre blocantele canalelor de calciu studiate, nifedipina (Procardia, Nifediac etc) are cel mai pronunțat efect în acest sens, cauzând o scădere semnificativă a producției de colagen din partea celulelor vasculare umane. Faptul că blocantele canalelor de calciu – luate de zeci de milioane de pacienți din întreage lume în speranța că previn infarctele – comportă de fapt un risc major tocmai pentru producerea acestora, a constituit un impediment major în cardiologie.
Și mai semnificativ, studiul desfășurat la Institutul de Cercetare Dr.Rath arată că blocarea producției de colagen de către blocantele canalelor de calciu poate fi compensată cu vitamina C și în special în forma sa liposolubilă, de ascorbil palmitat.
După publicarea acestor informații, va fi imposibil din punct de vedere științific și etic, ca medicii să ai prescrie blocante ale canalelor de calciu fără să recomande în paralel și un aport suplimentar zilnic de vitamina C pentru a susține necesitățile vitale de energie celulară.
Publicat cu permisiune