Durează 9-10 ani până infecţia cu HIV se transformă eventual în SIDA
Perioada de timp dintre infectarea cu un microorganism (de ex.un virus) până la apariţia simptomelor bolii se numeşte perioadă de incubaţie sau perioadă latentă, în funcţie de natura infecţiei (acută sau persistentă). Timpul de incubaţie pentru viruşii cu infectare acută precum pojarul este de 8-12 zile iar pentru gripă 1-5 zile (!). În schimb, perioada de dezvoltare a simptomelor bolii ulterioare infectării cu un virus persistent precum HIV este de 9-10 ani [Morgan et al AIDS, (2002)16:597-603; Veugelers et al Am Journ Epidemiol (1994) 140: 747-758; Koblin et al Am J Epidemiol (1999) 150: 1026-1030].
Perioada latentă medie de la infectarea cu virusul HIV şi până la apariţia simptomelor de SIDA este de 9-10 ani (!) fapt cel puţin remarcabil. Acest lucru confirmă concluzia că infectarea cu HIV nu este singura cauză a SIDA şi că există şi alţi factori asociaţi infecţiei virale, precum deficienţele nutriţionale care joacă un rol foarte important în dezvoltarea SIDA.
Remarcabil este şi faptul că nici companiile farmaceutice nici susţinătorii acestora nu informează publicul cu privire la extrem de lunga perioadă latentă a infecţiei cu HIV. Dimpotrivă, toate articolele susţinătorilor fac referire la „HIV/SIDA”. Astfel ei creează în mod deliberat percepţia unei ameninţări cu moartea pentru orice persoană infectată cu HIV, dacă aceasta – spun susţinătorii – nu va lua medicamente ARV. Trecerea deliberată sub tăcere a acestor importante date ştiinţiifice este de prea puţin ajutor persoanelor HIV-pozitive, însă crearea unui „factor de frică” este un impuls puternic pentru vânzarea medicamentelor ARV.
Vitamine şi minerale importante pentru persoanele afectate de HIV/SIDA
Microelement nutritiv | Rol | Sursă |
Vitamina A | Formează celulele albe ale sângelui � esenţială pentru vedere, sănătatea pielii şi mucoaselor, pentru dezvoltarea oaselor şi dinţilor. Protejează împotriva infecţiilor asociate cu progresul accelerat al HIV, a creşterii mortalităţii în rândul adulţilor, a creşterii probabilităţii de transmitere de la mamă la copil, a mortalităţii infantile ridicate şi a tulburărilor de creştere la copii | Toate fructele şi legumele galbene şi portocalii, legumele cu frunze verde-închis, alfalfa, ficat, peşte gras, produsele lactate şi gălbenuşul de ou |
Tiamină Vitamina B1 |
Importantă pentru metabolismul energiei, susţine vederea normală şi funcţiile sistemului nervos | Cereale integrale, fasole, carne de pui şi peşte |
Riboflavină Vitamina B2 |
Importantă pentru metabolismul energiei, susţine vederea normală, sănătatea şi integritatea pielii | Lapte, iaurt, carne, frunze verzi şi cereale integrale |
Niacină Vitamina B3 |
Esenţială pentru metabolismul energiei, susţine sănătatea şi integritatea pielii, sistemul nervos şi digestiv | Lapte, peşte, ouă, carne, carne de pasăre, alune, cereale integrale |
Vitamina B6 | Facilitează metabolismul şi absorbţia grăsimilor şi proteinelor, ajută la formarea celulelor roşii ale sângelui | Cartofi dulci, fasole albă, porumb, avocado, varză, cereale integrale, seminţe, nuci braziliene, nuci, ouă, legume cu frunze verzi,m alfalfa, banane,carne şi peşte |
Folat | Necesar pentru construirea de celule noi în special celulele roşii ale sângelui şi celulele tractului gastrointestinal | Ficat, carne roşie, legume cu frunze verzi, peşte, stridii, leguminoase, alune de pământ, uleiuri din seminţe, cereale integrale, gălbenuş de ou şi avocado |
Vitamina B12 | Importantă pentru dezvoltarea celulelor noi şi întreţinerea celulelor nervoase | Carne roşie, peşte, carne de pasăre, fructe de mare, sardele, brânză, ouă, lapte, cereale integrale şi alge |
Vitamina C | Ajută organismul să utilizeze calciul şi alte elemente nutritive pentru formarea oaselor şi a pereţilor vaselor de sânge. Creşte absorbţia non-hem a fierului. Creşte rezistenţa la infecţii şi acţionează ca antioxidant. Importantă pentru metabolismul proteinelor. | Citrice (baobab, guava, portocale şi lămâi), varză, frunze verzi, roşii, ardei dulci, cartofi, igname şi banane de gătit. Vitamina C se pierde când hrana este tăiată, reîncălzită sau lăsată să stea mult timp după preparare |
Vitamina E | Protejează structurile celulare şi creşte rezistenţa la boli | Legume cu frunze, uleiuri vegetale, alune, gălbenuş de ou, legume verde-închis, nuci şi seminţe, cereale integrale |
Publicat cu permisiune
Citeşte şi
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (1)
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (2)
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (3)
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (4)
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (6)
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (7)
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (8)
Ce nu vor susţinătorii ARV să ştiţi despre aceste medicamente (9)