În pofida progreselor în înţelegerea dezvoltării cancerului şi modului în care se răspândeşte, metoda convenţională a tratării bolii nu s-a schimbat prea mult. În decursul ultimelor decenii, principalele opţiuni de tratament pentru pacienţii cu cancer au fost chirurgia, chimioterapia şi/sau radioterapia. Deşi sunt disponibile medicamente mai noi pentru chimioterapie, rata mortalităţii provocate de cancer continuă să crească. Fiecare dintre opţiunile de tratament curente sunt asociate cu riscuri inerente şi efecte secundare, iar majoritatea pacienţilor cu cancer sunt supuşi unei combinaţii a acestor opţiuni.
Medicamentele pentru chimioterapie sunt proiectate să ucidă celulele cu creştere rapidă. Ca atare, ele atacă atât celule canceroase, cât şi celule sănătoase. Din cauza acestei ucideri fără discriminare a celulelor, chimioterapia cauzează dezastre extinse în corp. Toate efectele secundare binecunoscute ale chimioterapiei – de la greaţă, vărsături, diaree şi căderea părului şi până la scăderea imunităţii cu toate complicaţiile asociate, hemoragii şi deteriorări ale organelor vitale – pot fi atribuite acestei distrugeri celulare neselective.
În unele cazuri, pacientul moare mai degrabă din cauza efectelor secundare ale tratamentului decât ale cancerului însuşi. Studiile arată că în unele spitale medicamentele pentru chimioterapie ucid până la 50% dintre pacienţi în prima lună de la începerea tratamentului. Totuşi, efectele secundare ale tratamentului pot să nu fie doar temporare, cum se crede în general. Majoritatea medicamentelor pentru chimioterapie sunt asociate cu cancere secundare.
Componentele celulare rămase după moartea unei celule ca rezultat al chimioterapie (cunoscute ca „deşeuri celulare”) pot fi de asemenea periculoase. Astfel de deşeuri celulare pot induce inflamaţia care, la rândul ei, poate duce la alte cancere. Pentru a investiga potenţialul de inducere a cancerului şi alte deteriorări cauzate de astfel de deşeuri, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au desfăşurat un studiu utilizând celule de cancer mamar şi deşeuri celulare canceroase pe modele animale. Un grup de şoareci a fost expus la celule canceroase mamare împreună cu deşeurile celulare generate de medicamentul pentru chimoterapie docetaxel, în timp ce un alt grup a fost expus doar celulelor de cancer mamar. Rezultatele au arătat că grupul de şoareci care a primit celulele de cancer mamar tratate cu docetaxel au avut creşteri mult mai semnificative ale tumorilor comparativ cu cei expuşi doar la celulele de cancer mamar.
Greutatea tumorilor în cazul primului grup de şoareci a fost cu 40% mai mare comparativ cu tumorile din al doilea grup. În plus, deşeurile celulare canceroase au agravat şi mai mult markerii inflamatori factor de necroză (TNF-alfa) şi interleukin (IL-1). Tumorile care s-au dezvoltat în grupul cu deşeuri celulare induse de docetaxel au avut niveluri mai mari ale markerilor tumorali şi alţi factori angiogenetici precum VEGF, ceea ce indică potenţialul lor de a stimula formarea de tumori suplimentare. Acest grup a avut de asemenea o secreţie mărită de enzime de tip MMP (metaloproteinaze de matrice) despre care se ştie că digeră colagenul şi sunt strâns asociate cu răspândirea cancerului (metastază).
Adevărata siguranţă a medicamentelor pentru chimioterapie este deja discutabilă. Totuşi, studiul desfăşurat la Institutul de Cercetare Dr.Rath oferă confirmări suplimentare asupra faptului că aceste medicamente nu doar cauzează efecte secundare temporare, ci şi susţin în mod semnificativ dezvoltarea şi recurenţa cancerului – boala căreia i se adresează tratamentul cu chimioterapie.
Bibliografie: Breast cancer cells damaged by chemotherapy accelerate tumor growth. M.W. Roomi, et al., J CM & NH, Aug 2019.
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/02/chemotherapy-can-lead-to-more-cancers/
Publicat cu permisiune