Confirmând multe dintre lucrurile pe care Fundaţia de Sănătate Dr.Rath le spune de mai bine de un deceniu, cofondatorul Wikipedia Larry Sanger a recunoscut recent că nu mai are încredere în site-ul pe care l-a creat. Vorbind cu Freddie Sayers, gazda emisiunii Lockdown TV a revistei UnHerd, Sanger a spus că Wikipedia oferă acum un „punct de vedere de încredere în aproape orice domeniu”. El a adăugat că „în spatele scenei se joacă un joc foarte mare, urât și complex, pentru ca articolele să spună ceea ce vrea cineva să spună”.
Wikipedia are „multă influență în lume”, a explicat Sanger. „Dacă este permisă o singură versiune a faptelor, atunci aceasta oferă un stimulent imens oamenilor bogați și puternici să preia controlul asupra unor lucruri precum Wikipedia pentru a-și consolida puterea”. Fundația de Sănătate Dr.Rath a scris anterior despre sprijinul acordat de miliardarul speculator valutar și investitorul farmaceutic George Soros Fundației Wikimedia, care găzduiește Wikipedia.
Luând ca exemplu medicina orientală, Sanger a descris modul în care acest lucru este practic respins pe Wikipedia și denumit „șarlatanie.” Prin urmare, Jimmy Wales, fostul coleg al lui Sanger și co-fondator comun al Wikipedia, a recunoscut în mod deschis că accesul gratuit la cunoștințele medicale are limite stricte pe site. Articolul defăimător al Wikipedia despre Dr. Matthias Rath demonstrează că discreditarea medicinii naturale de pe Wikipedia se extinde și la atacarea susținătorilor săi.
În ceea ce priveşte pandemia COVID-19, Sanger a descris modul în care articolele Wikipedia pe această temă exprimă pur și simplu punctele de vedere ale Forumului Economic Mondial (WEF), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Centrelor Statelor Unite pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) , precum și diverşi alţi purtători de cuvânt, precum Anthony Fauci.
„Există o mulțime de experți acolo care nu subscriu la punctul de vedere al instituției dominante” [cu privire la pandemie], a spus Sanger. „Există o mulțime de laureaţi ai Premiului Nobel, medici distinși etc ale căror opinii nu numai că nu sunt binevenite pe Wikipedia, ci sunt literalmente cenzurate pe YouTube și uneori şi pe Facebook și Twitter”.
Răspunsul, sugerează Sanger, este că trebuie să ne întoarcem către un internet mai descentralizat. „Când Wikipedia era la început, internetul reprezenta o mulțime de voci independente”, spune el. „Era ca vestul sălbatic. Am încredinţat datele noastre unor platforme precum Facebook, Twitter și YouTube și le-am permis, în esență, să preia lumea media ”.
„Le-am încredinţat libertatea și intimitatea noastră”, spune Sanger, „însă acestea ne-au înjunghiat pe la spate”.
Privind în perspectivă, Sanger prezice că „Vom vedea din ce în ce mai multe instrumente care permit oamenilor să acționeze independent de marea tehnologie (big-tech)”. Un astfel de instrument pe care îl folosește el însuși este Network-Attached Storage (NAS), un dispozitiv conectat la internet care funcționează în esență ca un server personal. Sanger folosește NAS pentru a-și rula microblogul și consideră că procesul global de descentralizare a început deja.
Având în vedere poziţia sa ca unul dintre cofondatorii Wikipedia – sau, așa cum preferă să se prezinte în ultima vreme, un fost fondator – observațiile lui Sanger despre adevărata natură a site-ului sunt imposibil de ignorat. Indiferent de orice ar putea vrea fostul său coleg Jimmy Wales să ne facă să credem, realitatea este că Wikipedia funcționează ca un vehicul pentru consolidarea puterii susţinătorilor situaţiei existente. Pentru un site web care se pretinde transparent și profund preocupat de calitatea lucrărilor sale, viziunea sa autoproclamată – a „unei lumi în care toată lumea poate participa liber la suma tuturor cunoștințelor” – rămâne în contradicție cu realitatea.
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune