Mijloacele de informare în masă publică din nou şi din nou articole alarmante despre presupusele pericole ale administrării suplimentelor cu vitamine. Invariabil, astfel de articole fie nu au niciun merit fie exagerează şi/sau intepretează greşit studiile la care fac referire. Pe de altă parte, numeroasele rapoarte despre faptul că aportul insuficient de vitamine contribuie la multe probleme de sănătate, ca şi beneficiile impresionante asupra sănătăţii care rezultă din administrarea regulată de suplimente nutritive sunt mult mai puţin mediatizate şi adesea chiar complet ignorate.
Deci, care este realitatea ?
Necesitatea suplimentării
Chiar şi în ţările în care accesul la alimente nu este o poblemă, deficitul de vitamine este frecvent. Un astfel de exemplu, din Polonia, este un studiu publicat în 2012 de către Dr.M.Gill şi colegii în Anuarul Institutului Naţional de Igienă (Vol. 63 (4), str.441-446). Acest studiu arată că până şi în rândul studentelor Facultăţii de Biologie şi Agricultură de la Universitatea din Rzeszów există deficienţe serioase de vitamina D, B, acid folic, fier, potasiu, calciu şi magneziu. Aceleaşi deficienţe de microelemente nutritive s-au întâlnit şi în rândul studenţilor şi în plus şi un deficit de vitamina C (76%). Aceste cifre sunt cu siguranţă alarmante, deoarece deficitul acestor microelemente nutritive importante a fost înregistrat la tineri care au cel puţin o cunoaştere teoretică a importanţei vitaminelor şi mineralelor, pentru sănătate. Statisticile sunt şi mai alarmante în cazul deficitului de vitamine şi microelemente nutritive la copii, la persoane care au diferite probleme de sănătate şi la vârstnici, în special la cei internaţi în spitale sau aziluri.
Siguranţa suplimentării cu vitamine
Care este realitatea când vine vorba de siguranţa vitaminelor luate în doze mai mari decât cele oficial recomandate (doza zilnică recomandată, DZR)? Una dintre cele mai bune ţări pentru a face o astfel de evaluare este SUA unde utilizarea vitaminelor şi a altor substanţe naturale nu este supusă unor reglementări atât de stricte ca în U.E. În SUA oricine poate să cumpere suplimente care conţin elemente nutritive în doze mult mai mari decât cele permise în U.E. şi adesea în exact aceleaşi forme şi compoziţii care sunt restricţionate de reglementările U.E. SUA este şi o ţară în care aproximativ 68% din populaţie, adică peste 330 milioane de oameni iau vitamine, deci trebuie să fie un „barometru” bun al presupuselor „pericole” ale acestora.
Deci iată ce spun statisticile din SUA despre cazurile de deces înregistrate în rândul oamenilor care iau vitamine:
- În 2010 nici măcar o singură persoană nu a decedat ca urmare a faptului că a luat vitamine
(Bronstein AC, et al. (2011) Clin. Toxicol. 49 (10), 910-941) - În 2004 decesele a 3 persoane au fost atribuite administrării de vitamine
(S-a spus că 2 dintre acestea au decedat ca urmare a administrării unor megadoze de vitamina D şi E iar a treia persoană, de supradoză de fier şi fluor) Date din: Toxic Exposure Surveilance System 2004 Annual Report, Am. Assoc. of Poison Control Centers.
În mod similar, în Europa, după cum este confirmat în declaraţia lui Graham Keen, directorul Asociaţiei Producătorilor de Hrană Sănătoasă (Health Food Manufacturers Association, HFMA) din Marea Britanie, utilizarea substanţelor naturale are un înalt grad de securitate: „Cifrele publicate de Agenţia pentru Standarde de Alimentaţie (Food Standard Agency) arată că au existat doar 11 cazuri de reacţii adverse în ultimii 11 ani, majoritatea fiind în categoria celor cu risc scăzut pentru sănătate. Comparativ cu alimentele şi medicamentele. suplimentele prezintă un grad ridicat de siguranţă”
Pentru comparaţie:
- În acelaşi an (2004) aproximativ 19250 persoane au murit prin otrăvire accidentală cu substanţe chimice sau medicamente(U.S. National Center for Health Statistics)
- Chiar şi aportul unui medicament popular care nu se eliberează pe bază de reţetă, precum aspirina, a dus la decesul a 59 de persoane în 2003, iar 147 au murit în urma administrării de medicamente care conţineau acetaminofen (de exemplu Tylenol – am scris cu câţiva ani în urmă despre pericolele asociate cu acetaminofenul) (Watson WA, et al (2004) Am J Emergency Medicine 22 (5), 335-404)
- În plus, în fiecare an aproximativ 104,000 oameni mor în SUA din cauza efectelor secundare ale medicamentelor prescrise şi luate în conformitate cu instrucţiunile producătorilor acestora (JAMA,1998).
De aceea, este clar că fundalul reacţiilor adverse la vitamine trebuie să fie evaluat mult mai îndeaproape decât este în prezent, deoarece informaţia care apare în mod curent în mass media este prezentată fie ca „articol şoc” fie ca fapt indiscutabil (de ex. „vitaminele scurtează viaţa”, „otrăvirea cu vitamine” etc) cu scopul aparent de a răspândi frica şi confuzia în rândul oamenilor.
Multe asocieri stabilite între reacţiile adverse şi aportul de microelemente nutritive sunt nefondate şi ignoră starea de sănătate a indivizilor afectaţi, bolile asociate, interacţiunea cu medicamentele, compuşii specifici administraţi (de exemplu formele sintetice ale vitaminei E generează efecte diferite de cele ale formelor naturale) sau de faptul că vitaminele au fost ingerate individual sau într-un complex cu altele. Dar chiar şi în cazul administrării unei singure vitamine, care conform medicinei celulare nu este o abordare optimă, utilizarea dozelor foarte mari de microelemente nutritive individuale (de sute de ori mai mari decât dozele recomandate) este rară iar efectele acestor supradoze sunt reversibile. Iată câteva exemple despre siguranţa vitaminelor D (solubilă în grăsimi),B6 şi B3 (solubile în apă) la care se face adesea referire în mass media (voi discuta despre vitamina C şi alte microelemente nutritive într-un articol separat)
- Vitamina D – nu există înregistrări cum că ar fi cauzat decese
- Efectele toxice observate în cazul utilizării a aproximativ 50,000 UI pe zi timp de câteva luni sau administrarea a 300,000 UI într-o doză unică. Dacă suplimentele conţin în medie DZR în SUA pentru vitamina D3 care este de 600 UI/capsulă, ar trebui ca o persoană să ia 83 de capsule în fiecare zi pentru a atinge nivelul de 50,000 UI, şi să continue să facă acest lucru timp de câteva luni. În practică acest lucru cu greu este posibil. Chiar dacă există şi suplimente care conţin 2000 UI de vitamina D, ar trebui luate sistematic câte 25 de capsule pe zi pentru a se ajunge la doza de 50,000 UI. Desigur, doze mari de vitamina D pot fi recomandate de medic şi administrate intravenos. În termeni practici, o doză de 300,000 UI de vitamina D luată într-o perioadă de 24 de ore trebuie administrată de un medic.
- Vitamina B6 – nu există înregistrări cum că ar fi cauzat decese
- Nivelul superior de siguranţă stabilit în 1998 de către U.S. Food and Nutrition Board (FNB) este de 100 mg/zi, în timp ce DZR pentru persoanele cu vârste între 19-70 ani este de aproximativ 1,5 mg. Printre simptomele asociate cu administrarea a 1000 mg vitamina B6 zilnic timp de peste 2,9 ani se numără neuropatiile care dispar după încetarea administrării vitaminei. Din nou, astfel de simptome au fost observate numai după administrarea mai multor tablete pe zi pe durata mai multor ani.
- Vitamina B3 (niacina) – nu există înregistrări cum că ar fi cauzat decese
-
- Niacina este adesea citată ca periculoasă din cauza simptomului de „bufeuri” experimentat de unii pacienţi care o iau în doze mari. Totuşi, deşi creşterea fluxului sanguin care rezultă din acest lucru poate aduce senzaţia de căldură, această vitamină este foarte eficientă pentru relaxarea vaselor de sânge. Niacina este implicată în peste 400 de reacţii metabolice diferite în celulele corpului nostru şi este deosebit de eficientă în reglarea metabolismului lipidelor prin reducerea aşa numitului „colesterol rău” (LDL) şi mărirea „colesterolului bun” (HDL). Medicii recomandă niacină în doze de 2000-3000 mg zilnic de aproape 50 de ani. La mulţi pacienţi nu creează reacţii adverse. Pe de altă parte, unii oameni care sunt sensibili la efectele sale pot avea bufeuri şi la doze mai mici, mai ales dacă iau niacina împreună cu cafea sau pe stomacul gol.
- Bufeurile pot fi gestionate dacă doza de niacină este mărită treptat pe durata mai multor săptămâni. De asemenea, doze mici luate împreună cu vitamina C au un efect benefic în reducerea colesterolului din sânge şi în acelaşi timp în reducerea riscului de bufeuri. DZR pentru niacină este de 20 mg/zi iar limita superioară a fost stabilită de autorităţile SUA la 35 mg. Totuşi popularele suplimente cu vitamine B sunt disponibile pe piaţa din SUA, acestea conţinând toate vitaminele din grupul B inclusiv niacina în cantităţi până la 50 mg (suplimentele Vitamin B50 Complex) sau 100 mg (suplimentele Vitamin B100 Complex)
Majoritatea efectelor secundare raportate ale vitaminelor au fost asociate de obicei cu administrarea de doze mari de microelemente nutritive individuale (mai ales versiuni sintetice) pe o perioadă mare de timp. Totuşi, toate căile metabolice din celulele corpului nostru se bazează pe interacţiunea (sinergia) multor microelemente nutritive individuale. Abordarea noastră inovatoare – medicina celulară – arată clar că o sănătate optimă nu poate fi obţinută cu ajutorul unei singure substanţe. În schimb, pentru o funcţionare optimă şi echilibrată a celulelor, avem nevoie de o mare varietate de compuşi naturali atent selectaţi. Compuşii naturali combinaţi în sinergie nu necesită administrarea unor doze extreme pentru un maxim de eficienţă. Profitând astfel de sinergia microelementelor nutritive se elimină efectele adverse şi cresc beneficiile asupra sănătăţii.
În concluzie, vitaminele sunt substanţe foarte sigure iar beneficiile lor asupra sănătăţii noastre sunt indiscutabile. De aceea este interesant faptul că adăugarea vitaminelor în hrana pentru câini şi pisici nu este supusă unor critici atât de vehemente ca în cazul oamenilor. Dimpotrivă, vitaminele sunt chiar prezentate ca fiind benefice pentru sănătatea şi longevitatea animalelor noastre de companie.
În ultimă instanţă, realitatea pe care mass media nu ne-o împărtăşeşte este că vitaminele sunt periculoase DOAR pentru afacerea cu produse farmaceutice, care vede că acestea îi subminează piaţa de boli şi îi reduce clientela pentru substanţe medicamentoase brevetate şi periculoase.
Articol de Aleksandra Niedzwiecki
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2013/08/commentary-on-the-safety-of-vitamins/
Publicat cu permisiune
anadolu yakası escort
anadolu yakası escort bayan
istanbul escort