Consumul de hrană ultraprocesată, asociat cu schimbări cromozomiale responsabile de îmbătrânirea biologică.

„Un nou studiu a făcut lumină în ceea ce priveşte legătura dintre consumul de hrană ultraprocesată şi scurtarea telomerilor – secţiuni ale cromozomilor care pot fi folosite ca marker al vârstei biologice” [Sursa: Medicalexpress.com]

COMENTARIU

Consumul de hrană ultraprocesată a crescut semnificativ în ultimele decenii. În ţări precum SUA, Canada şi Marea Britanie, astfel de alimente formează peste 60% din hrana unui adult obişnuit. Totuşi, problema nu este limitată la lumea occidentală. În ultimele 2 decenii, industria produselor de tip fast-food şi rata obezităţii au crescut rapid şi în China. Cercetările arată clar că nivelul consumului de hrană ultraprocesată este strâns legat de sănătatea cardiovasculară precară, cancer şi diabet.

Pe baza acestor descoperiri, un studiu recent publicat în revista JAMA Internal Medicine a făcut legătura dintre alimentele ultraprocesate şi riscul de deces timpuriu. Cercetătorii au descoperit că la fiecare creştere cu 10% a aportului de alimente precum pâinea albă, sandvişurile preambalate, semipreparatele gata-de-încălzit, cerealele dulci, băuturile acidulate şi gustările „chips” din cartofi este asociată cu o creştere de 14% a riscului de deces în următorii 7 ani.

Află mai multe despre pericolele hranei ultraprocesate, inclusiv despre modul în care industria alimentară multinaţională poate fi văzută ca parte a afacerii cu boala, citind acest articol de pe site-ul nostru.