Aproximativ 140.000 de americani vor avea parte de un diagnostic terifiant în 2014 1: ”Aveți cancer de colon”. Cancerul de colon, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal sau cancer al intestinului gros, este cel de-al treilea dintre cele mai comune tipuri de cancer și totodată cea dea treia cauză a mortalității cauzate de cancer din SUA. La nivel mondial, acest tip de cancer este responsabil de 600.000 de decese anual. Costul tratamentului pentru un pacient cu cancer cu metastaze poate ajunge la 310.000 $ pe an, ceea ce ruinează financiar persoana și familia acesteia.
Cancerul de colon detectat în stadiu incipient (stadiul I) este de obicei înlăturat pe cale chirurgicală. Totuși, se știe că aceste celule canceroase se răspândesc rapid spre organe vitale din corp precum plămânii, ficatul, oasele etc. Tratamentele convenționale precum chimioterapa și radioterapia nu asigură vindecarea și în plus, sunt asociate cu efecte secundare grave precum greață, diaree, neuropatie, incontinență a vezicii și intestinelor, infecții care pun viața în pericol, sângerări, deteriorarea măduvei osoase și apariția de noi cancere. Motivul principal al acestor efecte secundare este că această abordare vatămă grav atât celulele canceroase cât și pe cele sănătoase, deteriorând astfel abilitatea organismului de a lupta împotriva cancerului și a tratamentelor
toxice. Mai mult, de îndată ce cancerul a format metastaze, nu mai există soluții eficiente de luptă împotriva acestuia.
Mulți factori de risc au fost asociați cu dezvoltarea cancerului de colon – printre aceștia se numără alimentația bogată în carne roșie și procesată, obezitatea, alcoolul, fumatul, bolile inflamatorii ale intestinelor precum și predispozițiile genetice. Totuși, se știe că deficitul pe termen lung al unor microelemente nutritive comune (acid folic, vitamina C, vitaminele B și zincul) poate duce la deteriorarea ADN-ului celular printr-un mecanism similar cu cel al radiațiilor și substanțelor chimice. Nu numai că acest factor de risc este mult mai important decât toți ceilalți, dar este și cel care se poate corecta cel mai ușor și în cel mai economic mod.
Deși multe microelemente nutritive – vitamina C, ceaiul verde și altele – au fost studiate din punct de vedere al proprietăților lor anticancerigene, cercetarea noastră a demonstrat că o combinație sinergică de microelemente nutritive poate fi mai eficientă în țintirea simultană a mai multor mecanisme ale cancerului
În multe studii am documentat faptul că vitamina C, lizina, prolina, extractul de ceai verde și alte componente importante combinate în proporții sinergice pot fi eficiente în oprirea metastazei (răspândirea celulelor canceroase), inhibarea creșterii tumorilor și eliminarea celulelor canceroase fără afectarea celor sănătoase. Eficiența acestei combinații de microelemente nutritive a fost testată în cazul cancerului de colon, prin abordări in vivo și in vitro. Am demonstrat faptul că aceste microelemente nutritive pot opri complet răspândirea celulelor de cancer de colon (invazia a fost inhibată cu 100%).
Suplimentarea alimentației șoarecilor cu acest amestec de elemente nutritive a avut ca efect inhibarea dezvoltării cancerului. Șoarecii au dezvoltat tumori mult mai mici (cu 63%) și cu vase de sânge mult mai rare, comparativ cu grupul de control2. În pofida progreselor în domeniul screening-ului pentru cancer, sub 10% din pacienții care suferă de cancer de colon cu metastaze trăiesc mai mult de 5 ani de la data diagnosticului. Progresul cercetărilor științifice despre sinergia microelementelor nutritive aduce speranțe, în sensul că reglarea biologică n prevenirea și tratarea cancerului va înlocui curând tratamentele toxice și ineficiente.
1.www.cancer.org
2.Roomi, el al., Oncology Reports, 13, 421-425, 2005
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2017/10/on-the-way-to-the-natural-control-of-colon-cancer/
Publicat cu permisiune