Controlul osteoporozei fără medicamente

Osteoporoza este cea mai răspândită boală cronică a oaselor în întreaga lume. Caracterizată printr-o fragilitate crescută a oaselor, se regăsește la toate grupurile de vârstă, sexele și rasele. Se estimează că peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecțiune. Statisticile Fundației Internaționale pentru Osteoporoză sugerează că 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați cu vârste peste 50 de ani vor suferi fracturi osteoporotice în decursul vieții lor. Din fericire, abordarea medicinei celulare a Dr.Rath oferă posibilitatea de prevenire și control al osteoporozei în mod natural, fără medicamente.

Ce este osteoporoza?

La adulții sănătoși, țesutul osos se distruge și se repară continuu. Rezultatul acestui proces este că în decurs de 7-10 ani întregul schelet este complet reînnoit. Totuși, odată cu înaintarea în vârstă, și în special în cazul femeilor la menopauză, țesutul osos se distruge mai rapid decât se repară. Acest lucru slăbește oasele și întrucât densitatea lor scade, le face mult mai susceptibile la fracturi. În osteoporoză, oasele devin din ce în ce mai fragile, ceea ce le face mult mai susceptibile la fracturi.

Până la prima fractură, pacienții cu osteoporoză nu au niciun simptom. Când simptomele totuși apar, acestea pot include dureri de spate, scădere în înălțime și postură încovoiată.

Pentru a diagnostica osteoporoza, cel mai probabil medicul va solicita o analiză cunoscută sub denumirea de scanarea densității osoase. Aceasta măsoară câte grame de calciu și alte minerale sunt conținute într-un centimetru pătrat de os. În general, cu cât este mai mare conținutul de minerale, cu atât este mai mare și densitatea osoasă. Cu cât oasele sunt mai dense, cu atât e mai puțin probabil să se fractureze.

Factori de risc pentru osteoporoză

 

» Sexul: Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații, la a dezvolta osteoporoză.
»Vârsta: Riscul de a dezvolta osteoporoză crește cu vârsta.
» Anumite afecțiuni:  Riscul de osteoporoză este mai mare la oamenii care suferă de boala celiacă, boli inflamatorii ale intestinelor, boli de rinichi sau de ficat, cancer, artrită reumatoidă și altele
» Lipsa activității fizice: Numerioase studii arată că exercițiile cu greutăți pot îmbunătăți densitatea minerală a oaselor.
» Consumul excesiv de alcool: Abuzul de alcool este un factor de risc cunoscut pentru osteoporoză
» Fumatul: Cercetările arată că fumatul de țigări scade densitatea oaselor și crește semnificativ riscul de a dezvolta osteoporoză. Fumatul este atât de periculos încât până și fumatul pasiv (inhalarea fumului de la alți fumători) este asociat cu riscul de osteoporoză.
» Utilizarea anumitor medicamente: O serie de medicamente pe bază de rețetă au reputația de a crea pacienților un risc crescut de dezvoltare a osteoporozei. De exemplu 30-50% dintre pacienții care fac terapie cu corticosteroizi pe termen lung experimentează fracturi osteoporotice. Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni poate crește semnificativ riscul de a suferi fracturi ale oaselor, generate de osteoporoză.

Tratamentul convențional al osteoporozei

Din păcate medicamentele farmaceutice prescrise pentru osteoporoză pot cauza efecte adverse grave, făcând astfel mai mult rău decât bine.

Medicamentele din clasa biofosfonatelor care sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratarea osteoporozei sunt deosebit de periculoase și s-a descoperit că în loc să întărească oasele, le slăbesc. Într-un studiu desfășurat de oamenii de știință de la Imperial College din Londra, utilizarea acestor medicamente a fost asociată cu dezvoltarea de ”microfisuri” în oase. Semnificativ a fost faptul că oasele pacienților care luau medicamente cu biofosfonați au avut mai multe astfel de fisuri și rezistență mecanică mai mică decât cei care nu luau astfel de medicamente.

Alte cercetări au dat la iveală faptul că tratamentul cu așa numitții modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen (Selective Estrogen Receptor Modulators, SERM), o clasă de medicamente pentru amplificarea secreției de estrogen,folosită în rândul femeilor la menopauză, mărește riscul de cancer. Și pacienții care iau calcitonin hormonal prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer.

Abordarea osteoporozei din perspectiva medicinei celulare

Abordarea medicinei celulare a Dr.Rath se adresează cauzei primare a osteoporozei, prin furnizarea unei cantități optime de microelemente nutritive specifice necesare pentru construirea și întreținerea oaselor sănătoase. Mulți oameni consideră, în mod greșit, că vitamina D și calciul sunt singurele microelemente nutritive necesare pentru oase sănătoase, trecând cu vederea faptul că structura de bază a oaselor, pe care se depozitează calciul și alte minerale, este formată dintr-o proteină: colagenul. În lipsa unui colagen sănătos, oasele nu se pot forma și nu pot funcționa corespunzător. Deci formarea oaselor sănătoase nu depinde numai de un aport suficient de calciu și vitamina D ci mai degrabă de un aport corespunzător de vitamina C, aminoacizii lizină și prolină și alte microelemente nutritive care susțin colagenul.

În afara Recomandărilor de Bază pentru Sănătate Celulară, Dr.Rath mai recomandă ca pacienții care suferă de osteoporoză sau prezintă un risc crescut de a dezvolta această boală ar trebui să ia următoarele microelemente nutritive în doze mai mari:

VITAMINA C – Vitamina C joacă un rol vital în susținerea formării colagenului, pentru o funcționare normală a oaselor. Cercetările arată că nivelul vitaminei C serice sunt mai scăzute la pacienții cu fracturi osteoporotice. Suplimentele cu vitamina C ar trebui luate ca parte dintr-o formulă sinergică în care sunt incluși aminoacizii LIZINĂ și PROLINĂ care joacă, de asemenea, un rol esențial în formarea colagenului.
VITAMINA A – Vitamina A este esențială pentru creșterea oaselor și joacă un rol important în funcționarea normală a osteoblastelor (celulele care construiesc osul nou) și osteoclastelor (celulele care descompun osul ca să poată fi reparat și remodelat)
VITAMINA E – Cercetările arată că aportul redus și concentrația serică scăzută a vitaminei E sunt asociate cu o rată crescută a fracturilor osoase la persoanele vârstnice, atât femei cât și bărbați.
VITAMINA D & VITAMINA K – Cercetările arată că vitaminele D și K joacă un rol sinergic în menținerea sănătății oaselor. 
ACID FOLIC – Cercetările arată că persoanele vârstnice cu niveluri scăzute ale vitaminei B acid folic (folat) prezintă un risc crescut de fracturi osteoporotice.
CALCIU – Cercetările arată că un aport crescut de calciu și un nivel înalt al raportului calciu/fosfor în alimentație are efecte favorabile asupra masei osoase. S-a demonstrat că atunci când sunt luate în combinație cu vitamina D3, suplimentele cu calciu reduc riscul fracturilor de șold și al altor fracturi non-vertebrale.
MAGNEZIU – Magneziul joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor. Este implicat în metabolismul calciului, sinteza vitaminei D și integritatea scheletului osos – formarea cristalelor. Cercetările arată că suplimentarea cu magneziu poate preveni fracturile și crește semnificativ densitatea osoasă. 
POTASIU – Cercetările arată o asociere pozitivă între aportul de potasiu și densitatea oaselor, sugerând astfel că suplimentarea cu potasiu poate juca un rol în prevenirea osteoporozei..
ZINC – Cercetările arată că, spre deosebire de oamenii sănătoși, pacienții cu osteoporoză au niveluri scăzute ale zincului seric. Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, control-placebo desfășurat în Iran a demonstrat că femeile la menopauză care suferă de osteoporoză pot beneficia de suplimentarea cu zinc..
MANGAN –Manganul influențează formarea osteoblastelor și osteoclastelor. Acest lucru îl face să fie esențial pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor.
 BOR – Borul are un efect puternic în metabolismul calciului. Cercetările sugerează că în cazul femeilor la menopauză, suplimentarea cu bor a unei alimentații sărace în acest element aduce cu sine prevenirea pierderilor de calciu și a demineralizării oaselor.
IOD – element esențial pentru mineralizarea oaselor, cercetările  arată că nivelurile iodului în urină sunt semnificativ mai scăzute în cazul femeilor la menopauză care suferă de osteoporoză.
SILICIU – din ce în ce mai multe publicații științifice recunosc  faptul că siliciul joacă un rol esențial în formarea și întreținerea oaselor. s-a demonstrat că suplimentarea cu siliciu mărește densitatea minerală a oaselor și crește rezistența acestora. Deci siliciul poate juca un rol important în prevenirea și tratamentul osteoporozei.

Articol de Mirja Holtrop

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2018/08/how-to-prevent-and-control-osteoporosis-naturally-without-drugs/

Publicat cu permisiune