Malnutriția nu înseamnă foame! Deși la nivel global foametea afectează peste un miliard de oameni, malnutriția severă acută este o situație mult mai gravă, care cauzează 45% din decesele în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani. În întreaga lume, 34 milioane de copii suferă de malnutriție și în fiecare an aproape un milion dintre aceștia mor din cauza malnutriției severe și a bolilor asociate.
Contrar convingerilor comune, malnutriția nu este doar o problemă a țărilor în curs de dezvoltare. 1% din copiii din SUA și aproximativ 3 milioane de copii din Marea Britanie sunt malnutriți din cauza dezechilibrelor alimentare, nu a foametei. În plus, stresul fizic și mental, bolile cronice precum diabetul și cancerul, cresc necesitățile de elemente nutritive. Acest lucru duce la un deficit subiectiv de elemente nutritive, dacă nu se asigură suplimentarea acestora. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în SUA 2000-3000 de persoane vârstnice mor în fiecare an ca o consecință a malnutriției.
Malnutriția se dezvoltă ca un deficit cronic de vitamine, minerale și alte elemente nutritive care sunt necesare pentru a menține celulele, țesuturile și organele dinn corpul uman în stare de sănătate. Pe lângă multe alte probleme de sănătate, deficitul cauzează disfuncții ale multor organe inclusiv sistemul imunitar, diminuând răspunsul imun, ceea ce face ca persoana să fie vulnerabilă la infecții grave, care pot pune viața în pericol. Deficitul netratat de elemente nutritive și infecțiile devin cauza principală a deceselor în rândul indivizilor care suferă de malnutriție.
De aceea, primul pas în tratarea malnutriției este, evident, asigurarea unei alimentații adecvate. În funcție de fiecare situație în parte se pot administra antibiotice sau alte medicamente. Totuși, grupurile de interese farmaceutice continuă să recomande antibiotice ca un protocol de tratament de rutină pentru orice caz de malnutriție severă, indiferent de necesitățile individuale. Însă antibioticele nu se adresează
cauzelor malnutriției, pe când suplimentarea cu elemente nutritive, da. Ba chiar ele slăbesc și mai mult sistemul imunitar deja compromis.
Un studiu clinic care a implicat copii malnutriți din Malawi recomanda în mod clar antibiotice ca
tratament standard al malnutriției acute severe.* Autorii recunosc pericolele la adresa sănătății publice ale unei astfel de utilizări nediscriminatorii a antibioticelor, în faptul că astfel se dezvoltă bacterii rezistente. Numai în SUA mor anual 23.000 de oameni din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice. Totuși, studiul din Malawi susține utilizarea antibioticelor ca tratament de rutină în cazul copiilor care suferă de malnutriție severă, datorită ”beneficiilor observate asupra sănătății”. Din fericire, studiile care au urmat acestuia precum și mulți medici nu au fost de acord cu această recomandare cu caracter universal.
În afara efectelor secundare, costul administrării de antibiotice pe scară largă este inaccesibil în multe țări în curs de dezvoltare, comparativ cu opțiunea mult mai ieftină și mai sănătoasă a suplimentării alimentare. Pe lângă suportul nutrițional necesar sub formă de carbohidrați, proteine și grăsimi, există mai multe microelemente nutritive esențiale pentru vindecarea şi întreținerea sănătății populațiilor malnutrite. Un spectru complet de virtamine, minerale, aminoacizi și oligoelemente îndeplinesc funcții cruciale în construirea unui răspuns imun prin susținerea celulelor albe ale sângelui (celulele ”polițist”) ca și în întreținerea țesuturilor și organelor care produc anticorpi pentru asigurarea imunității pe termen lung.
Cercetările desfășurate la Institutul de Cercetare Dr.Rath se focalizează pe principiile sinergiei microelementelor nutritive ca fiind cea mai eficientă abordare pentru optimizarea metabolismului celular și restabilirea echilibrului acestuia. Studiile noastre de cercetare au arătat că sinergia microelementelor nutritive este mai eficientă decât elementele nutritive individuale sau combinarea aleatorie a acestora. Suplimentarea cu microelemente nutritive asigură soluții eficiente pentru vulnerabilitatea la boli infecțioase în rândul copiilor și adulților malnutriți. Susținerea cu microelemente nutritive în combinație sinergică este crucială pentru îmbunătățirea imunității generale a organismului și susținerea multor funcții fiziologice esențiale pentru sănătate.
*Bibliografie:
Antibiotics as Part of the Management of Severe Acute Malnutrition; Trehan I, et al. N Engl J Med 2013;368:425-435
Publicat cu permisiune