Cum se poate lupta împotriva COVID-19 cu ajutorul componentelor din plante

Cum se poate lupta împotriva COVID-19 cu ajutorul componentelor din plante

Plantele sunt surse bogate în multe fitoelemente nutritive care le protejează de boli, căldură, radiaţii, otrăvuri şi substanţe poluante. Aceste fitoelemente nutritive au numeroase beneficii şi asupra sănătăţii oamenilor, deoarece ele asigură protecţie antioxidantă celulelor organismului, luptă împotriva inflamaţiilor şi pot întări funcţia sistemului imunitar.  În ţările dezvoltate, s-a demonstrat eficienţa componentelor active din plante împotriva unor probleme grave de sănătate precum cancerul, bolile caerdiovasculare, diabetul şi hipertensiunea arterială. Recent, în timpul pandemiei de Covid-19, beneficiile antivirale ale fitoelementelor nutritive precum quercetina (care se găseşte în ceapa roşie), curcuminul (extras din rădăcină de turmeric), extractul de ceai verde şi resveratrolul (care se găseşte în strugurii roşii) se bucură de un interes reînnoit.

Mai jos subliniem beneficiile anumitor componente biologice din plante în contextul pandemiei de Covid-19

QUERCETINA este dovedită a fi benefică atât împotriva virusurilor ARN (de exemplu gripa, coronavirusul) cât şi a virusurilor ADN (de exemplu herpesul). Ajută la diminuarea multiplicării virale prin uciderea virusurilor vii din celule. Quercetina poate proteja celulele infectate împotriva deteriorării de către agenţii patogeni şi poate ajuta în procesul de reparare celulară.

CURCUMINUL este un foarte puternic agent antiviral şi antiinflamator. Extractul din rădăcină de turmeric inactivează virusurile în stadii multiple ale infecţiei. De exemplu, poate inhiba ataşarea virusurilor de celulă blocând astfel intrarea virală. De asemenea împiedică virusurile să devină active blocând producţia proteinelor virale şi inhibând multiplicarea virusurilor şi eliberarea lor din celule. Acest lucru opreşte răspândirea infecţiei. Curcuminul  mai protejează şi împotriva inflamaţiei răspândite cauzate de infecţiile virale. Aşa numita „furtună de citokine” care rezultă dintr-o inflamaţie extinsă este principala cauză a complicaţiilor grave în Covid-19. Au fost demonstrate beneficii ale curcuminului împotriva gripei şi altor tipuri de virusuri inclusiv dengue, herpes, hepatita B, virusul papiloma, virusul leucemiei cu celule T şi altele. Aceste virusuri nu au prezentat rezistenţă la curcumin, spre deosebire de medicamentele antivirale.

EXTRACTUL DE CEAI VERDE este cunoscut pentru capacitatea de a reduce infecţiile gripale în cazul lucrătorilor în sănătate care sunt adesea expuşi la astfel de virusuri. La nivel celular, extractul de epigalocatehină (EGCG) din ceaiul verde a arătat beneficii împotriva coronavirusului inhibând o enzimă cheie implicată în multilplicarea acestuia. Similar curcuminului, EGCG a demonstrat o acţiune antivirală împotriva virusului hepatitei C, ca şi împotriva HIV, virusului gripal A şi B şi virusurilor Zika. EGCG poate slăbi coronavirusul inhibând proteinele exterioare ala acesteia şi împiedicând ataşarea sa de celule.

RESVERATROLUL susţine de asemenea sistemul imunitar al organismului uman. Se găseşte în concentraţii mari în strugurii roşii şi este cunoscut pentru efectele de protecţie asupra inimii. Totuşi are şi proprietăţi antivirale şi este eficient în reducerea multiplicării virale şi a inflamaţiei care rezultă din infecţiile virale. Eficienţa antivirală a resveratrolului a fost demonstrată împotriva virusurilor precum virusul gripei A şi B, SARS-CoV şi rinovirusul (cauza răcelilor comune)

Combinarea elementelor nutritive pentru beneficii sporite

Organismul uman nu se bazează pe un singur microelement nutritiv pentru a se apăra de invadatorii microbieni. În afară de componentele active din plante, organismul necesită şi o mare varietate de vitamine şi minerale esenţiale. Cercetările desfăşurate la Institutul de Cercetare Dr.Rath au documentat modul în care diferite combinaţii de microelemente nutritive pot stimula funcţionarea sănătoasă a celulelor. În studii publicate în lunile iulie şi august 2020, cercetătorii institutului au examinat modul în care microelementele nutritive pot împiedica intrarea coronavirusului în celulele organismului. Printre altele, ei au arătat că o anumită combinaţie de fitoelemente nutritive poate împiedica în proporţie de 97% legarea proteinei virale de receptorii celulari. S-a demonstrat că această combinaţie de elemente nutritive inhibă exprimarea acestor receptori în celule cu 92% reducând astfel poziţiile potenţiale de ataşare a virusului.

Având în vedere impactul actualei pandemii asupra sănătăţii publice şi economiei globale, ca şi lipsa unor opţiuni eficiente de tratament, compuşii naturali siguri cu eficienţă dovedită ştiinţific ar trebui să devină parte a strategiilor de sănătate publică din întreaga lume şi să fie implementate fără întârziere.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2020/12/how-plant-components-can-fight-against-covid-19

Publicat cu permisiune