Cum se utilizează tehnologiile de diagnosticare în siguranţă şi fără riscuri

Cum se utilizează tehnologiile de diagnosticare în siguranţă şi fără riscuri

de Bilwa Bhanap, MD, Aleksandra Niedzwiecki, PhD

Detectarea precoce a problemelor de sănătate este foarte importantă în reducerea progresului sau eliminarea bolii la debutul acesteia. De-a lungul ultimelor decenii, au fost dezvoltate și aplicate diverse tehnici imagistice, cum ar fi raze X, ultrasunete, RMN și tomografie, în îngrijirea medicală de diagnostic, dar și terapeutică.

Cu toate acestea, în ultimii ani, mulți medici – și în special radiologi – au devenit preocupați de utilizarea excesivă a anumitor tehnici de diagnosticare, în special a celor care expun pacienții la radiații. Deși utilizarea nefrecventă a scanărilor cu raze X sau CT (tomografie computerizată) nu va avea efecte adverse asupra unui pacient, expunerile multiple la radiații într-un interval scurt de timp pot provoca leziuni grave celulelor, ducând la un risc crescut de cancer și alte boli. .

Pe lângă ilustrarea unora dintre preocupările asociate cu expunerea la radiații medicale, următoarea prezentare generală prezintă modalități de a ne proteja corpurile și de a minimiza riscurile de deteriorare.

Surse de expunere la radiații

Corpurile noastre sunt expuse la diferite tipuri de radiații provenite dintr-o varietate de surse, cum ar fi radiațiile neionizante de la microunde, liniile electrice sau semnalele radio și la o radiație ionizantă naturală care provine din substanțele conținute în scoarța și spațiul terestre. În medicină, multe tehnologii de diagnosticare a imaginii, cum ar fi aparatele cu raze X și scanările CT, au fost concepute pentru a căuta anomalii în interiorul organelor corpului și se bazează pe radiații.

Aceste tehnologii de diagnostic medical devin din ce în ce mai populare. Utilizarea scanărilor CT în SUA a crescut vertiginos în ultimele trei decenii, de la 3 milioane de scanări în anii 1980 la 70 de milioane de scanări în 2007. Această rată s-a dublat în ultimii 5 ani. Peste 4-7 milioane de copii sunt supuşi tomografiilor, iar cifrele continuă să crească cu 10% în fiecare an.

Creșterea preocupărilor legate de sănătate în utilizarea diagnosticelor bazate pe radiații

Controversa despre scanările CT ca fiind o sursă tot mai mare de expunere la radiații – mărind astfel riscurile de viitoare cancere – a atras atenția publicului în 2007. Într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine, dr. David Brenner, autorul principal, a subliniat diverse preocupări legate de o creștere mare a utilizării scanărilor CT la copii și adulți. El a subliniat că doar un mic procent de scanări sunt absolut necesare și că aproximativ o treime pot să fie înlocuite cu alte abordări sau pot să nu fie făcute deloc. Un alt studiu publicat în același an, sponsorizat de Institutul Naţional de Sănătate (National Institutes of Health, NIH) și Institutul Naţional pentru Cancer (National Cancer Institute, NCI), a estimat că expunerea crescută poate duce la 29.000 de cazuri noi de cancer în următorii ani.

În ciuda popularității în continuă creștere a scanărilor CT, există foarte puține reglementări cu privire la utilizarea lor. Într-un studiu publicat în 2009 de Universitatea din California din San Francisco (UCSF), cercetătorii au descoperit că există o variație de până la 13 ori a dozelor de radiații pentru teste similare efectuate folosind diferite aparate sau setări, uneori chiar și în aceeași unitate medicală. În 2009, un spital important a fost investigat FDA pentru supraexpunerea a peste 200 de pacienți din cauza setărilor necorespunzătoare în scanările creierului. Probleme similare au fost dezvăluite în alte centre medicale din S.U.A.

De ce se fac atât de multe tomografii?

Unul dintre motivele creșterii numărului de tomografii computerizate este că acestea sunt o metodă de testare neinvazivă, rapidă și nedureroasă prin care se identifică anomaliile tisulare și dezvoltarea problemelor de sănătate. Multe scanări CT oferă imagini 3-D de înaltă rezoluție, ceea ce facilitează vizualizarea detaliilor organelor interne, vaselor de sânge, oaselor și tumorilor. De asemenea, deoarece scanarea poate fi efectuată în câteva secunde, imaginile CT sunt ușor de obţinut – spre deosebire de raze X, ultrasunete și RMN, care necesită ca pacientul să rămână nemișcat pentru o perioadă lungă de timp.

Popularitatea scanărilor CT se referă și la faptul că mulți medici folosesc teste multiple ca protecție împotriva reclamațiilor de malpraxis. Unii medici, când nu sunt siguri care este cel mai bun test pentru un anumit simptom, aleg adesea o scanare CT pentru a acoperi o gamă largă de probleme potențiale. Cu toate acestea, uneori, pentru apendicita la un copil, un examen cu ultrasunete este mai bun și mult mai puțin periculos decât o scanare CT. Destul de des, mai multe imagini CT sunt luate într-o singură setare pentru a oferi o idee mai clară a unei potențiale probleme.

Costul poate juca, de asemenea, un rol, deoarece metoda de asigurare „taxă-pentru-procedură” recompensează medicii pentru mai multe teste. Multe centre comerciale promovează testarea anuală pentru a verifica întregul corp în vederea detectării precoce a bolilor. Clienții lor, care sunt uneori denumiți „fântâna îngrijorată”, plătesc cheltuieli din buzunar pentru a obține acea doză suplimentară de radiații. Mulți pacienți solicită acest test pentru că un alt prieten cu simptome similare și-a făcut și o tomografie.

În multe cazuri, utilizarea excesivă a tehnologiilor bazate pe radiații se referă la o lipsă de conștientizare cu privire la riscurile asociate pentru sănătate. Conform unui sondaj din 2003, aproximativ 75% dintre radiologi și medicii de la camera de urgență subestimează în mod semnificativ doza de radiații din scanările CT. Ei par să creadă că expunerea la radiații prin CT este egală sau marginal mai mare decât o radiografie convențională. De fapt, radiația de la o scanare CT poate fi echivalentă cu aproximativ 500 de radiografii toracice, cu o gamă largă de variații în funcție de zona corpului scanată. De exemplu, o scanare CT cardiacă care înregistrează depozitele de calciu are o doză mult mai mică de expunere la radiații (echivalentă cu o mamografie) decât o angiografie CT, cea din urmă expune un pacient la mai multe doze mai mari (echivalentul a 20 de scanări mamografice).

Unii ortodonți, în special cei cu cel mai mare procent de pacienți pediatrici, spun că se simt „legați la ochi” dacă lucrează fără o scanare CT cu fascicul conic. Unii folosesc, de asemenea, „factorul distractiv” de a vizualiza imagini 3-D cu cranii ca argument de vânzare al cabinetului lor. Tehnologii de scanare au tendința de a crește radiația pe doză pentru a obține imagini „uimitoare” cu mai mult contrast.

În urma reglementărilor recente, Administrația de Securitate a Transporturilor din SUA va scana toți pasagerii companiilor aeriene cu scanere cu raze X, expunând astfel și mai mult milioane de călători la radiații. Deși riscul unui individ de a dezvolta cancer pe parcursul vieții din cauza expunerii la radiații poate să nu fie mare, cu milioane de scanări efectuate în fiecare an, riscul cumulat pentru populație este mult mai mare. Ca atare, aceasta este o problemă uriașă de sănătate publică și o potențială epidemie de cancer.

Cine este în pericol?

În general, nu există un nivel „sigur” de expunere la radiații. În special, copiii, adulții tineri și femeile au cel mai mare risc de a dezvolta cancer indus de radiații de-a lungul vieții.

Copii și adulți tineri: copiii sunt de 10 ori mai sensibili la aceeași doză de radiații decât un adult. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de copii sunt supuși tomografiilor, deoarece este convenabil și pentru medic și pentru părinți. Aproximativ o treime dintre copiii care fac o tomografie computerizată au sub 10 ani. Cu toate acestea, setările aparatului sunt rareori modificate pentru scanarea CT a unui copil. Există multe preocupări cu privire la testele pe bază de radiații efectuate la copii, printre care:

  • Corpul unui copil este subțire, oferind astfel mai puțină protecție împotriva daunelor induse de radiații.
  • Copiii au o durată de viață mai lungă pentru a manifesta pericolele radiațiilor.
  • Celulele imature și care se divid rapid (adică celulele sanguine) și sistemele de organe în curs de dezvoltare sunt mai predispuse la deteriorarea ADN-ului din cauza expunerii la radiații, ceea ce crește riscul de a dezvolta anomalii  sau boli ale anumitor organe.
  • Potrivit studiului Dr. Brenner din 2007, se estimează că 33% din scanările CT nu sunt necesare. Acest lucru se traduce prin faptul că peste 1,5-2 milioane de copii primesc doze foarte mari de radiații care au efecte dăunătoare asupra sănătății.

Un cercetător UCSF, R. Smith-Bindman, a estimat că una din 270 de femei în vârstă de 40 de ani sau peste, care efectuează o angiografie cardiacă CT pentru a studia vasele de sânge coronariene, va dezvolta o formă de cancer, spre deosebire de 1 din 600 de bărbați de aceeași vârstă. care trec prin aceeași procedură.

Deși toate organele corpului ar putea fi afectate de expunerea la radiații, sânul, tiroida, măduva osoasă, organele digestive și de reproducere sunt mai radiosensibile datorită activității continue de creștere celulară. Se raportează că o doză mai mare de radiații este utilizată pentru scanările capului, totuși riscul de vătămare potențială este mai mare în scanările abdominale din cauza sensibilității organelor.

Rolul radiologului ca gardian

Într-un scenariu tipic, un pacient este îndrumat de către un medic la un radiolog pentru o scanare specifică. Un tehnician efectuează scanarea, pregătește imaginile și rezultatele preliminare pentru ca radiologul să le revizuiască și să semneze, iar cabinetul trimite factura. Rareori se acordă o atenție specială oricăror alte aspecte ale istoricului pacientului, simptomelor, diagnosticului posibil, vârstă, înălțime și greutate sau dacă există o opțiune mai bună decât efectuarea unei scanări CT.

Utilizarea sporită a scanărilor CT nu adaugă valoare îngrijirii medicale a pacienților, dar îi pune pe aceștia – și pe generațiile viitoare – pe o traiectorie către cancer, boli cardiovasculare și malformații genetice.

Într-o reuniune din 2010 a Societății de radiologie din America de Nord, într-o campanie numită „Image wisely”  (obţine imagini în mod înţelept), peste 700 de radiologi au pledat pentru folosirea a mai puține radiații asupra pacienților lor. Această campanie își propune să educe mai bine profesioniştii din domeniul sănătății și pacienții pentru a menține expunerea la radiații la un nivel minim. Comisia Internațională pentru Protecție Radiologică recomandă deja folosirea principiului ALARA („cât mai scăzut posibil”) pentru limitarea dozelor de radiații primite de oameni. Campania „Image Wisely” se bazează pe o campanie de succes anterior „Image Gently” (obţine imagini cu blândeţe) lansată în 2008. Campania Image Gently încurajează utilizarea protocoalelor imagistice modificate special pentru copii. Aceste două campanii se concentrează în principal pe standardizarea protocoalelor, reducerea imaginilor multi-scanare și optimizarea expunerii la radiații în funcție de fiecare pacient în parte. În prezent, însă, utilizarea acestor recomandări rămâne voluntară, iar eforturile sunt încă la început. Prin urmare, este la latitudinea fiecărui individ să preia controlul asupra expunerii sale la radiații și, prin urmare, asupra sănătății sale.

Ce poate face un pacient pentru a minimiza expunerea la radiații

Cea mai bună apărare este cunoașterea și o doză de scepticism sănătos. Trebuie să fii un avocat pentru tine și pentru copiii tăi. Există câțiva pași pe care îi puteți face imediat:

  • Evitați testele repetitive: păstrați propriile înregistrări exacte ale expunerii la raze X și scanări CT, împreună cu rapoartele. Pacienții cu vizite anterioare de urgență (UR) pentru dureri în piept, pietre la rinichi și dureri abdominale sunt mai susceptibili de a avea mai multe teste.
  • Mergeți la unități dedicate siguranței radiațiilor. Unele instituții urmează protocoalele acreditate de Colegiul American de Radiologie, cu instruiri ale personalului pe aparate adecvate. Cu toate acestea, o astfel de certificare nu este în prezent obligatorie pentru proprietarii de scanare CT.
  • Puneţi întrebări:
    • Ce informații caută medicul când i se sugerează o scanare CT?
    • Cum vor îmbunătăți aceste informații diagnosticul/tratamentul/rezultatul bolii?
    • Există alternative prin care să poată fi obținute aceleași informații? De exemplu, CT cardiac Ultrarapid expune corpul la radiații mai puține decât angiograma CT. O scanare RMN este la fel de eficientă pentru a oferi imagini ale ficatului, pancreasului și rinichilor. Pe cât posibil, părinții pot sugera utilizarea testelor cu ultrasunete pentru copii ca înlocuitor pentru testele bazate pe radiații. Aplicarea principiului ALARA („cât mai jos cât se poate realiza în mod rezonabil”) este recomandată și pentru testele cu ultrasunete.
    • Va fi ajustată doza de radiații în funcție de mărimea persoanei? Doza ar trebui să fie mult mai mică pentru copii și ajustată pentru adulți în funcție de indicele de masă corporală (IMC).
    • Intervalul de scanare poate fi limitat doar la o anumită regiune? Reduceți expunerea la scanări multifazice cu contrast (de exemplu, 64 de scanări tăiate sunt populare pentru studiile cardiace).*
  • Luați în considerare interesele financiare, cum ar fi deținerea unui aparat. Mulți cardiologi, oncologi și unii medici primari achiziționează aparate CT pentru a-și crește sursele de venit. În contextul pregătirii necorespunzătoare a personalului cu privire la dozele adecvate de radiații, se administrează doze mai mari pentru a obține imagini mai clare. Unele state precum California, New York, Illinois au interzis auto-sesizarea medicului pentru scanări CT.

Utilizarea tomografiei pentru screening.

Utilizarea testelor bazate pe radiații este importantă pentru diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu risc ridicat. Cu toate acestea, îngrijorarea este mai mare atunci când testele sunt efectuate pe populații sănătoase în scop informativ.

Scanări CT ale întregului corp: persoanele preocupate de sănătate doresc adesea să facă o scanare CT a întregului corp în speranța că acest lucru va ajuta la detectarea precoce a bolilor. În plus față de radiația suplimentară la care astfel de scanări supune organismul, o altă problemă a unui astfel de screening este că poate genera rezultate suspecte care se pot dovedi în cele din urmă a fi inofensive. Totuși, între timp, până când i se dă „totul clar”, persoana suferă multe proceduri invazive și multă anxietate.

Mamografie: Deși mamografiile au ajutat la detectarea și tratamentul multor cazuri de cancer de sân, este important ca femeile să discute cu medicii lor despre cerințele și frecvența testelor lor mamografice. Expunerea la radiații la mamografie poate varia și uneori poate fi egală cu 75 de radiografii toracice. Având în vedere raportul risc-beneficiu și cost, mamografiile anuale regulate la femeile de peste 40 de ani pot să nu fie esențiale și, mai ales, să nu fie necesare pentru fiecare femeie. Un studiu comparativ privind detectarea cancerului de sân între SUA și Marea Britanie a constatat că, deși ratele de detectare a cancerului au fost similare în ambele țări, rezultatele fals pozitive ale testelor au fost de două ori mai mari în SUA. Pentru a salva pacienții de o mulțime de poveri psihologice și financiare este important ca mamografiile să fie evaluate de un medic cu experiență.

Screeningul cancerului pulmonar: concluziile preliminare ale unui studiu finanțat de guvern, prezentat în noiembrie 2010, au indicat că scanările CT anuale ale fumătorilor actuali și foștilor pot reduce riscul de deces din cauza cancerului pulmonar și a altor cauze. Ca urmare, fără o evaluare amănunțită peer-review (revizuită de experţi) și o confirmare a concluziilor acestui studiu, multe centre comerciale de screening fac deja publicitate pentru astfel de scanări CT pentru o populație mult mai largă, inclusiv pentru nefumători. Similar altor scanări de screening, pe lângă radiațiile inutile, există o mare posibilitate de a detecta fals pozitive sau anomalii benigne. Un astfel de screening, urmat de „tratamentul” unor boli care nu au existat niciodată, s-ar putea dovedi mai mult dăunător decât util.

Este foarte important să diagnosticăm și să prevenim bolile folosind progresele adecvate în tehnologia medicală. Cu toate acestea, beneficiile scanărilor bazate pe radiații ar trebui întotdeauna cântărite în raport cu riscurile de deteriorare induse de radiaţii.

Consecințele daunelor radiațiilor asupra celulelor corpului nostru

Efectele dăunătoare ale radiațiilor ionizante asupra celulelor pot fi rezumate după cum urmează:

  1. Radiațiile ionizante pot provoca daune în două moduri:
    Direct: Radiațiile dăunează macromoleculelor celulare, de exemplu, ADN-ul și proteinele ducând la mutații ADN și moartea celulelor
    Indirect: Radiația interacționează cu moleculele de apă din celulă, generând radical liber peroxid de hidrogen instabil (H2O2) care are un efect toxic asupra celulelor și poate provoca deteriorarea celulelor sau chiar moartea.
  2. Carcinogeneza indusă de radiații poate avea loc în două moduri:
    Efect de inițiere: Radiațiile pot provoca o mutație genetică care poate transforma celulele normale, în curs de dezvoltare rapidă, în celule precanceroase, ducând la cancer. Copiii și adulții tineri sunt mai susceptibili la acest efect.
    Efect de promovare: Acest efect ar putea fi mai activ la adulții care au deja celule canceroase preexistente. Radiațiile externe determină creșterea și dezvoltarea rapidă a acestor celule.

 

Cum să protejați celulele organismului de expunerea inevitabilă la radiații

Încorporați un program de elemente nutritive sinergice în regimul zilnic și ajustați-l înainte de scanarea CT. Elementele nutritive, în special antioxidanții precum vitaminele C, A și E, extractul de ceai verde, quercetina și altele sunt raportate că previn formarea radicalilor liberi de oxigen și reduc toxicitatea radicalilor liberi deja formați, evitând astfel deteriorarea celulară în mai multe moduri.

Vitaminele C, A și E – Pe lângă alte efecte protectoare, vitamina C este cea mai importantă în prevenirea leziunilor genetice ale cromozomilor. În plus, protejează și celulele măduvei osoase și acționează sinergic cu antioxidanți precum vitaminele A și E pentru a preveni moartea indusă de radiații a celulelor sănătoase și a induce moartea celulară (apoptoza) în celulele deteriorate.

Fitoelementele nutritive:

  • Extractul de ceai verde este unic în ceea ce privește protecția celulelor care se divid rapid din sistemul digestiv și măduva osoasă și în reducerea efectelor dăunătoare ale impactului radiațiilor.
  • Quercetina oferă protecție cromozomilor și ADN-ului mitocondrial.
  • Resveratrolul protejează cele mai radiosensibile țesuturi și organe, cum ar fi ficatul și tractul digestiv, de deteriorarea indusă de radiații. În plus, are și acțiune selectivă asupra celulelor canceroase.
  • Curcuminul protejează celulele normale de deteriorarea indusă de radiații, precum și creșterea activității genelor responsabile de moartea celulelor canceroase.

Alte elemente nutritive

  • Se știe că N-acetil-cisteina (NAC) acționează sinergic cu vitaminele C și E pentru a proteja celulele, chiar și atunci când este luată imediat după expunerea la radiații.
  • Zincul și manganul sunt cofactorii enzimelor antioxidante naturale care sunt componente importante ale sistemului de apărare antioxidantă celulară. Se știe că zincul protejează măduva osoasă – și în special celulele roșii din sânge – împotriva deteriorării, dar nu și  celulele tumorale. Zincul și manganul împreună sunt puternice în protejarea mitocondriilor celulare, care alimentează celulele noastre cu bioenergie.

Deși multe dintre aceste studii sunt efectuate în laboratoare de cercetare, deja este recomandat ca piloții de linii aeriene, alte echipaje și astronauți să ia doze mari de elemente nutritive antioxidante. Cu toate acestea, din cauza lipsei de conștientizare, medicii nu recomandă același lucru pacienților lor.

În timp ce liniile directoare sunt încă neclare cu privire la cine ar trebui sau nu ar trebui să facă scanări CT și care ar trebui să fie indicațiile și frecvența lor exactă, cunoștințele noastre și discuția deschisă cu medicul sunt cheile pentru minimizarea riscurilor pentru sănătate ale acestor teste de diagnostic. În plus, este foarte important să se asigure un aport zilnic optim de elemente nutritive antioxidante care să fie crescut după cum este necesar.

Bibliografie:

  1. Brenner D, Hall E. Computed Tomography: An Increasing Source of Radiation Exposure. New England Journal of Medicine 2007; 357:2277-84
  2. Smith-Bindman R, Lipson J, Marcus R, Kim KP, Mahesh M, Gould R, Berrington de González A, Miglioretti DL. Radiation dose associated with common computed tomography examinations and the associated lifetime attributable risk of cancer. Arch Intern Med. 2009 Dec 14;169(22):2078-86.
  3. Smith-Bindman R, Chu PW, Miglioretti DL, Sickles EA, Blanks R, Ballard-Barbash R, Bobo JK, Lee NC, Wallis MG, Patnick J, Kerlikowske K. Comparison of screening mammography in the United States and the United Kingdom. JAMA. 2003 Oct 22;290(16):2129-37.
  4. National Lung Screening Trial Research Team, Aberle DR, Adams AM, Berg CD, Clapp JD, Clingan KL, Gareen IF, Lynch DA, Marcus PM, Pinsky PF. Baseline characteristics of participants in the randomized national lung screening trial. J Natl Cancer Inst. 2010 Dec 1;102(23):1771-9. Epub 2010 Nov 22.
  5. Yong LC, Petersen MR, Sigurdson AJ, Sampson LA, Ward EM. High dietary antioxidant intakes are associated with decreased chromosome translocation frequency in airline pilots. Am J Clin Nutr. 2009 Nov;90(5):1402-10. Epub 2009 Sep 30.
  6. Shuryak I, Sachs RK, Brenner DJ. Cancer risks after radiation exposure in middle age. J Natl Cancer Inst. 2010 Nov 3;102(21):1628-36. Epub 2010 Oct 25.
  7. Brenner DJ. Slowing the increase in the population dose resulting from CT scans. Radiat Res. 2010 Dec;174(6):809-15. Epub 2010 Aug 23.
  8. Brenner DJ. Should we be concerned about the rapid increase in CT usage? Rev Environ Health. 2010 Jan-Mar;25(1):63-8.
  9. Okunieff P, Xu J, Hu D, Liu W, Zhang L, Morrow G, Pentland A, Ryan JL, Ding I. Curcumin protects against radiation-induced acute and chronic cutaneous toxicity in mice and decreases mRNA expression of inflammatory and fibrogenic cytokines. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2006 Jul 1;65(3):890-8.
  10. Velioğlu-Oğünç A, Sehirli O, Toklu HZ, Ozyurt H, Mayadağli A, Ekşioğlu-Demiralp E, Erzik C, Cetinel S, Yeğen BC, Sener G. Resveratrol protects against irradiation-induced hepatic and ileal damage via its anti-oxidative activity. Free Radic Res. 2009;43(11):1060-71.
  11. Tobi SE, Gilbert M, Paul N, McMillan TJ. The green tea polyphenol, epigallocatechin-3-gallate, protects against the oxidative cellular and genotoxic damage of UVA radiation. Int J Cancer. 2002 Dec 10;102(5):439-44.

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2011/02/how-to-use-diagnostic-technologies-wisely-and-for-the-benefit-of-your-health/

Publicat cu permisiune