Deficitul de microelemente nutritive, frecvent în cazul persoanelor cu boală celiacă

Un nou studiu din SUA a dat la iveală faptul că mulţi pacienţi cu boală celiacă au deficit de microelemente nutritive. Desfăşurat la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, o „catedrală” a medicinei convenţionale, studiul arată că deficitul de vitamine şi minerale este comun la pacienţii adulţi diagnosticaţi cu această boală. Semnificativ, ca semn al faptului că poate şi medicina convenţională începe să înţeleagă importanţa corectării deficitelor nutriţionale, cercetătorii spun că acestea trebuie abordate la momentul diagnosticării.

Afecţiune digestivă gravă în care ingerarea glutenului, un grup de proteine care se găseşte în grâu, ovăz, secară şi alte cereale, duce la deteriorarea intestinului subţire, boala celiacă afectează 1% din populaţia lumii. Glutenul se găseşte într-o mulţime de alimente inclusiv paste făinoase, cereale pentru micul dejun, produse de patiserie, majoritatea tipurilor de pâine şi majoritatea tipurilor de bere. Consumul de alimente sau băuturi care conţin gluten pot face ca pacienţii cu boală celiacă să sufere de simptome precum dureri abdominale, balonare, constipaţie, diaree şi indigestie. Durerile de articulaţii, oboseala şi problemele de piele pot apărea de asemenea, ca şi deteriorarea la nivelul nervilor. La copii, boala le poate influenţa creşterea şi dezvoltarea.

Medicina convenţională nu oferă niciun tratament pentru boala celiacă. Pacienţii trebuie să opteze pentru o alimentaţie fără gluten şi le sunt prescrise medicamente pentru tratarea simptomelor. Semnificativ este însă faptul că, deşi adoptă alimentaţia fără gluten şi iau medicamentele prescrise, cel puţin 30% dintre pacienţii cu boală celiacă încă acuză simptome. Astfel, este clar că, deşi evitarea produselor care conţin gluten este evident necesară, nu este însă şi suficientă pentru un tratament complet al acestei boli.

Deficitul de zinc, întâlnit la aproximativ 60% dintre pacienţii cu boală celiacă

Studiul de la Mayo Clinic a analizat date ale 309 pacienţi adulţi care au fost recent diagnosticaţi cu boală celiacă între 2000-2014. Cercetătorii au descoperit că mulţi dintre aceştia aveau deficit de microelemente nutritive la momentul diagnosticării. Cel mai răspândit a fost deficitul de zinc, care a fost observat la aproape 60% dintre pacienţi. Alte microelemente nutritive constatate în deficit au fost vitaminele D şi B12, folatul, cuprul şi fierul.

Principalul autor al studiului Dr.Adam Bledsoe MD a recunoscut faptul că găseşte surprinzător acest deficit de microelemente nutritive la pacienţii diagnosticaţi recent, având în vedere că doar câţiva dintre ei prezentau simptome de absorbţie intestinală necorespunzătoare. De exemplu, pierderea în greutate a fost observată doar la 25% dintre pacienţi. Totuşi, deşi Bledsoe şi colegii lui admit că deficienţele nutriţionale pot avea implicaţii asupra sănătăţii, ei spun că nu se ştie momentan care ar fi acestea. În realitate însă, riscurile deficitului de microelemente nutritive asupra sănătăţii este foarte bine cunoscut şi înţeles.

Tratarea cu succes a bolii celiace implică mai mult decât evitarea glutenului

Pacienţii cu boală celiacă nu sunt singurii care au deficit de microelemente nutritive. Ştim acest lucru deoarece cercetările revoluţionare ale Dr.Rath în domeniul medicinei celulare au demonstrat că un defiit pe termen lung al vitaminelor, mineralelor şi altor microelemente nutritive esenţiale este principala cauză a majorităţii bolilor cronice ale timpurilor noastre. Întrucât este cunoscut faptul că pacienţii cu boală celiacă prezintă un  risc crescut de boală coronariană şi cancer, prezenţa deficitului de microelemente nutritive la pacienţii cu boală celiacă apare ca o primă cauză care favorizează acest risc.

Pe baza acestei explicaţii putem înţelege de ce, chiar adoptând o alimentaţie fără gluten, cel puţin 30% dintre pacienţii celiaci încă acuză simptome. Dacă deficitul microelementelor nutritive nu este corectat, simpla evitare a glutenului rămâne un tratament imcomplet al acestei boli.

Faptul că cercetătorii de la Mayo Clinic au recunoscut importanţa rezolvării deficienţelor nutriţionale în cazul pacienţilor cu boală celiacă, are un potenţial clar de a deveni un pas semnificativ înainte în controlul acestei probleme invalidante de sănătate. Totuşi, ca întotdeauna, întrebarea cheie rămâne cât de curând vor implementa medicii şi factorii de decizie în politicile de sănătate o recomandare pentru utilizarea în practica medicală. Având în vedere dovezile acumulate în favoarea suplimentării cu microelemente nutritive, este timpul ca pacienţilor cu boală celiacă de pretudindeni să li se comunice faptele.

 

Articol de Paul Anthony Taylor

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/06/new-study-finds-micronutrient-deficiencies-common-in-patients-diagnosed-with-celiac-disease/

Publicat cu permisiune