O nouă recenzie examinează asocierea dintre deficitul de vitamina D și retinopatia diabetică. Complicație comună a diabetului zaharat cauzată de nivelurile ridicate de zahăr din sânge care afectează retina, stratul subțire de țesut din partea din spate a ochiului care simte lumina și trimite semnale către creier, retinopatia diabetică poate provoca orbire dacă nu este diagnosticată sau nu este tratată. Publicată în Journal of Diabetes & Metabolic Disorders de către cercetători din Marea Britanie, recenzia analizează 12 studii care au implicat un total de 9.057 de pacienți cu diabet.
Cea mai frecventă formă de boală oculară diabetică, retinopatia diabetică este principala cauză a orbirii la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 74 de ani. La nivel mondial, se estimează că 103,12 milioane de adulți au această afecțiune, dintre care 28,54 milioane o au în forma sa amenințătoare pentru vedere. Până în 2045, se preconizează că aceste cifre vor crește la 160,5 milioane și, respectiv, 44,82 milioane.
Analiza a constatat că prezența deficitului de vitamina D a fost asociată semnificativ cu forma retinopatiei diabetice care amenință vederea. Prin urmare, cercetătorii spun că, având în vedere asocierile bine raportate dintre lipsa de vitamina D și alte rezultate nefavorabile asupra sănătății, este important ca deficiența să fie gestionată în mod corespunzător și în timp util la pacienții cu diabet, pentru a reduce riscul de orbire.
În mod interesant, analiza celor 12 studii incluse în recenzie a constatat că deficiența de vitamina D nu a fost asociată cu forma retinopatiei diabetice care nu amenință vederea. Cercetătorii sugerează totuși că există o relație inversă între nivelurile de vitamina D și severitatea retinopatiei diabetice. Ei observă, de asemenea, că suplimentarea cu vitamina D a fost legată de un control glicemic îmbunătățit.
Concluzionând că revizuirea lor oferă dovezi solide ale unei relații semnificative între deficitul de vitamina D și forma retinopatiei diabetice care amenință vederea, cercetătorii recomandă ca nivelurile de vitamina D să fie verificate în mod regulat la persoanele cu diabet și ca suplimentele să fie administrate atunci când este necesar.
Abordarea medicinei celulare în ce priveşte sănătatea ochilor
Pentru reducerea optimă a riscului de a dezvolta retinopatie diabetică și alte boli oculare comune, suplimentarea cu vitamina D în monoterapie nu este în mod clar suficientă. Oricât de importantă este vitamina D, menținerea funcționării normale a ochilor necesită și o aprovizionare constantă cu mai multe alte microelemente nutritive cheie. Pentru diabetici și non-diabetici deopotrivă, asigurarea unui aport adecvat al tuturor diferitelor microelemente nutritive care sunt necesare pentru sănătatea ochilor este esențială.
Abordarea medicinei celulare a Dr. Rath pentru prevenirea și controlul bolilor oculare obișnuite se bazează pe asigurarea nivelurilor optime de vitamine A, C și E, polifenoli din sâmburi de struguri, aminoacizi arginină și cisteină, acid alfa lipoic, luteină și amestec de carotenoide. Aceste microelemente nutritive lucrează împreună în mod sinergic pentru a proteja celulele și structurile ochiului și ar trebui să fie administrate în plus față de respectarea recomandărilor sale de bază privind sănătatea celulară.
Odată cu un studiu separat care confirmă recent beneficiile suplimentelor pentru încetinirea degenerescenței maculare induse de vârstă, există din ce în ce mai multe dovezi că sănătatea precară a ochilor nu trebuie să fie o consecință inevitabilă a procesului de îmbătrânire. Pentru susținătorii sănătății naturale ai căror ochi au fost deja deschiși către această zonă vizionară a cercetării științifice, beneficiile microelementelor nutritiv pentru ochi sănătoși sunt acum cât se poate de clare!
Articol de Paul Anthony Taylor
Publicat cu permisiune