Deficitul de vitamina D, asociat cu riscul de scleroză multiplă

Vitamina D poate afecta „dramatic” sistemul imunitar făcând oamenii mai puţin predispuşi la boli precum scleroza multiplă, conform descoperirilor oamenilor de ştiinţă.

COMENTARIU

Deja de câţiva ani se adună tot mai multe dovezi în sprijinul faptului că deficitul de vitamina D poate creşte riscul de scleroză multiplă. Boală în care teaca de mielină – învelişul izolator al fibrelor nervoase din organism – este deteriorată, scleroza multiplă afectează peste 2 milioane de oameni din întreaga lume. Cel mai adesea diagnosticată la vârste de 20-40 ani, cursul bolii poate lua diferite forme.

În formele recidivante ale bolii, simptomele tind să apară, dispară şi reapară. În formele progresive, acestea se acumulează în timp. Simptomele prezintă o largă varietate şi pot fi diferite de la un pacient la altul. Printre ele se numără: tulburări de vedere, slăbiciune musculară, probleme de coordonare şi echilibru, senzaţii de ameţeală, dureri ascuţite sau „înţepături de ace” şi probleme de memorie. La unii oameni boala poate duce la pierderea capacităţii de a scrie, de a vorbi sau de a merge.

În afară de vitamina D, alte microelemente nutritive despre care s-a demonstrat că sunt de ajutor în controlul sclerozei multiple sunt coenzima Q10, biotina, acidul lipoic, vitamina B12, L-carnitina, acizii graşi polinesaturaţi şi vitamina E. Ca atare, în loc ca pacienţii să urmeze sfaturile organizaţiilor de caritate finanţate de industria farmaceutică şi să îşi pună speranţele în cercetările de medicamente, dovezile arată clar că microelementele nutritive oferă o alternativă sigură şi eficientă.

Citeşte un raport de caz inspirator despre controlul sclerozei multiple cu succes cu ajutorul recomandărilor Dr.Rath pentru sănătate celulară aici

Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2019/04/vitamin-d-deficiency-linked-to-increased-susceptibility-to-multiple-sclerosis/

Publicat cu permisiune