
Deficitul de vitamina D, direct asociat cu riscul de demenţă
Noi cercetări arată o legătură directă între demență și lipsa vitaminei D. [Sursa: medicalxpress.com]
COMENTARIU
Cum peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc acum cu demență și cum aproape 10 milioane de cazuri noi apar în fiecare an, găsirea unor modalități eficiente și sigure de a menține sănătatea creierului devine o problemă de sănătate globală din ce în ce mai dificilă. Medicamentele farmaceutice aprobate în prezent pentru demență nici nu vindecă și nici nu opresc declinul cognitiv; în cel mai bun caz, pur și simplu întârzie agravarea deficienței cognitive.
Considerând o abordare diferită, o recenzie recentă a examinat efectele a 21 de elemente nutritive și fitoelemente nutritive diferite, asupra funcției cognitive. În mod promițător, cercetătorii au descoperit beneficii deosebit de remarcabile pentru memorie, atenție, inteligență, vocabular, gândire creativă, timp de reacție, înțelegere, învățare și alte măsuri critice ale cogniției.
Publicată în Journal of Clinical and Translational Research de către cercetători din Statele Unite, recenzia a examinat un total de 96 de articole științifice separate. Elementele și fitoelementele nutritive analizate în aceste lucrări includ acid alfa-lipoic; vitaminele B; precursori colinergici cum ar fi colina, lecitina şi fosfatidilserina; vitamina D; vitamina E; N-acetil cisteina; acizii graşi omega-3; rozmarinul; şofranul; curcuminul; zincul şi altele.
Cercetătorii au concluzionat că multe dintre aceste substanțe naturale pot fi promițătoare pentru tratarea deficiențelor cognitive, în special la persoanele afectate de boala Alzheimer. Pe baza acestei constatări, ei au sfătuit că adulții sănătoși și pacienții care prezintă defecte cognitive ar fi cel mai bine să ia în considerare un aport sporit de elemente şi fitoelemente nutritive pentru a îmbunătăți aspectele funcției lor cognitive.
Aflaţi mai multe despre dovezile științifice tot mai mari că suplimentarea cu vitamine B poate avea un efect pozitiv asupra amânării și prevenirii riscului de declin cognitiv, citind acest articol pe site-ul nostru.
Sursa: https://www.dr-rath-foundation.org/2022/06/vitamin-d-deficiency-directly-linked-to-dementia/
Publicat cu permisiune