În întreaga lume, peste 100 milioane de oameni suferă de diabet, afecțiune caracterizată de niveluri ridicate ale zahărului în sânge. Cauza acestui fenomen este fie nivelul insuficient al producției de insulină, hormon responsabil de metabolismul zahărului, fie răspunsul celular deficitar la acest hormon.
Afecțiunile diabetice au o bază genetică și se împart în două categorii: juvenil sau tip I și adult sau tip II. Diabetul de tip I este în general cauzat de un defect genetic care are ca rezultat o producție insuficientă de insulină în pancreas și necesită injecții regulate cu insulină pentru a ține sub control nivelul zahărului în sânge. Totuși, majoritatea pacienților diabetici dezvoltă această afecțiune la vârsta adultă. Diabetul de tip II (insulinoindependent) are de asemenea un fundal genetic. Însă cauzele care duc la declanșarea bolii la acești pacienți în orice moment al vieții lor adulte au rămas necunoscute. De aceea, nu este surprinzător faptul că diabetul este o altă boală care se răspândește la scară globală.
Medicina celulară oferă acum o descoperire revoluționară pentru înțelegerea cauzelor, prevenirii și tratamentului adjuvant al diabetului insulinoindependent. Cauza primară a diabetului insulinoindependent este un deficit pe termen lung al anumitor vitamine și alte elemente nutritive esențiale în milioanele de celule ale pancreasului (organul care produce insulina), în ficat, pereții vaselor de sânge și în alte organe. La persoanele cu predispoziție diabetică ereditară, deficitul vitaminelor și al altor elemente nutritive esențiale pot cauza un metabolism diabetic și instalarea diabetului insulinoindependent. În schimb, aportul optim de vitamine și alte elemente nutritive esențiale poate preveni instalarea acestei boli și ajuta la corectarea afecțiunilor diabetice existente și a complicațiilor acestora.
Cheia înțelegerii bolilor cardiovasculare la diabetici este recunoașterea similarității dintre structura moleculară a vitaminei C și a moleculelor de zahăr (glucoză). Această similaritate poate duce la confuzie metabolică în procesul de transportare a moleculelor de glucoză și vitamina C prin membranele celulare. Când există prea multă glucoză în fluxul sanguin, transportul moleculelor de vitamina C prin membranele celulare ale celulelor ce alcătuiesc vasele sanguine se blochează, ceea ce duce la deficit de vitamina C în interiorul acestor celule. Pentru sistemul cardiovascular, deficitul de vitamina C are consecințe extrem de severe, deoarece duce la formarea și dezvoltarea depunerilor nu doar pe arterele inimii, ci și pe vasele sanguine din ochi, picioare și alte zone ale corpului.
De aceea, măsura decisivă pentru prevenirea complicațiilor cardiovasculare în diabet este asigurarea unui aport zilnic optim de elemente nutritive celulare selectate – în special vitamina C. Datele clinice au arătat că în cazul unui aport ridicat de vitamina C cererea de insulină scade.
Rezultatele unui studiu clinic pilot au arătat că aportul optim al vitaminei C în combinație cu alte vitamine, aminoacizi și minerale precum cromul, a dus la scăderea nivelurilor de glucoză în sânge și a indexului hemoglobinei glicozilate (indicator al deteriorării celulelor roșii ale sângelui, cauzate de zahăr). Elementele nutritive care acționează sinergic ajută la restabilirea echilibrului dintre vitamina C și metabolismul zahărului în interiorul celulelor pancreasului, pereților vaselor de sânge și altor organe compromise în stările diabetice.
Sursa: http://www.drrathresearch.org/drrath-discoveries/diabetes
Publicat cu permisiune